Η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ παρουσίασε τη Δευτέρα μια επένδυση ύψους 814 εκατ. δολαρίων σε τρεις αμερικανικές εταιρείες κατασκευής κατοικιών, ένα στοίχημα σε έναν τομέα που έχει επωφεληθεί από την έλλειψη προσφοράς.

Πιο συγκεκριμένα, η Berkshire γνωστοποίησε ότι είχε αγοράσει 6 εκατ. μετοχές της DR Horton, αξίας περίπου 726 εκατ. δολαρίων στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, καθώς και 152.572 μετοχές της Lennar και 11.112 μετοχές της NVR.

Η τσιγκούνα σύζυγος του μεγιστάνα Μπάφετ – Η γκρίνια για 4 ευρώ!

Οι μετοχές των κατασκευαστών κατοικιών και των εταιρειών που εξυπηρετούν τον κλάδο σημείωσαν ράλι φέτος μετά από ένα δύσκολο 2022 κατά το οποίο τα υψηλότερα επιτόκια συμπίεσαν τη ζήτηση.

Ωστόσο, ενώ τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων έχουν «παγώσει» τον ρυθμό των πωλήσεων υφιστάμενων κατοικιών, οι πωλήσεις νέων κατοικιών παρέμειναν εξαιρετικά εύρωστες λόγω της περιορισμένης προσφοράς.

Έκθεση στον κλάδο των κατοικιών

Η Berkshire έχει ήδη μεγάλη έκθεση στον κλάδο των κατοικιών. Μεταξύ των θυγατρικών της συγκαταλέγει κατασκευαστές δαπέδων, χρωμάτων, μονώσεων, στεγών και σπονδυλωτών κατοικιών. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι Financial Times, οι επιχειρήσεις αυτές δεν τα πήγαν καλά φέτος, αναφέροντας πτώση των εσόδων τους κατά 12% το πρώτο εξάμηνο.

Η αγορά των μετοχών της DR Horton θα καταστήσει την Berkshire έναν από τους 10 μεγαλύτερους μετόχους της εταιρείας με περίπου 1,8% των μετοχών.

Από τη γνωστοποίηση δεν ήταν σαφές αν ο Μπάφετ κατεύθυνε ο ίδιος τις αγορές ή αν έγιναν από έναν από τους δύο επενδυτικούς του αναπληρωτές, τον Τοντ Κομπς και τον Τεντ Γουέσλερ. Οι αναλυτές που παρακολουθούν την Berkshire έχουν γενικά αντιληφθεί ότι οι… μικρότερες αγορές μετοχών – αυτές που αξίζουν 1 δισ. δολάρια ή λιγότερο – ολοκληρώθηκαν από τα δύο συγκεκριμένα στελέχη.

Οι επενδύσεις στις τρεις μετοχές έγιναν σε μια σχετικά ήσυχη περίοδο για τον Μπάφετ, με τον διάσημο επενδυτή να πουλάει μετοχές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεγαλύτερης δηλαδή αξίας από τις μετοχές που αγόρασε. Διέθεσε μεγάλο μέρος των εσόδων σε σχετικά υψηλών αποδόσεων έντοκα γραμμάτια του αμερικανικού δημοσίου, με το ρευστό της εταιρείας να βρίσκεται κοντά στο ρεκόρ των 147 δισ. δολαρίων.

Άλλες επενδύσεις

Η Berkshire πρόσθεσε επίσης τις θέσεις της στην Capital One και στην πετρελαιοπαραγωγό Occidental Petroleum.

Η επένδυση στην Capital One, έναν από τους μεγαλύτερους εκδότες πιστωτικών καρτών Visa και Mastercard στις ΗΠΑ, μπορεί να σηματοδοτεί την εξαιρετική επαφή της Berkshire με την υγεία των Αμερικανών καταναλωτών, ακόμη και όταν η οικονομία επιβραδύνεται. Η Berkshire αύξησε τη συμμετοχή της κατά περισσότερο από 25% και κατείχε μετοχές αξίας 1,4 δισ. δολαρίων στο τέλος του τριμήνου.

Η Berkshire γνωστοποίησε επίσης ότι μείωσε τη θέση της στην εταιρεία κατασκευής βιντεοπαιχνιδιών Activision Blizzard, στη μεγάλη πετρελαϊκή Chevron, στην αυτοκινητοβιομηχανία General Motors, στον βιομηχανικό όμιλο Celanese και στην ασφαλιστική εταιρεία ζωής Globe Life.

Εν τω μεταξύ, ο όμιλος αποχώρησε πλήρως από τις επενδύσεις του στον όμιλο McKesson, τον όμιλο υγειονομικής περίθαλψης, την Marsh & McLennan, μια ασφαλιστική εταιρεία, και την Vitese Energy.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ