Αναλυτής της Fitch Ratings προειδοποίησε ότι ο αμερικανικός τραπεζικός κλάδος πλησιάζει σε μια ακόμη πηγή αναταραχής – τον κίνδυνο σαρωτικών υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας δεκάδων αμερικανικών τραπεζών που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ακόμη και τράπεζες όπως η JPMorgan Chase.

Ο οίκος αξιολόγησης μείωσε την εκτίμησή του για την υγεία του κλάδου τον Ιούνιο, μια κίνηση που ο αναλυτής Chris Wolfe δήλωσε ότι πέρασε σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη επειδή δεν προκάλεσε υποβαθμίσεις στις τράπεζες.

Τι κρύβεται πίσω από την υποβάθμιση της οικονομίας των ΗΠΑ

Όμως μια ακόμη υποβάθμιση της βαθμολογίας του κλάδου κατά μία βαθμίδα, σε Α+ από ΑΑ-, θα ανάγκαζε τον Fitch να επανεκτιμήσει τις αξιολογήσεις για κάθε μία από τις περισσότερες από 70 αμερικανικές τράπεζες που καλύπτει, δήλωσε ο Wolfe στο CNBC σε αποκλειστική συνέντευξη στα κεντρικά γραφεία του οίκου στη Νέα Υόρκη.

«Εάν την μετακινήσουμε στο Α+, τότε αυτό θα επαναβαθμολογούσε όλα τα χρηματοοικονομικά μας μέτρα και πιθανώς θα μεταφραζόταν σε αρνητικές ενέργειες αξιολόγησης», δήλωσε ο Wolfe.

Οι πρόσφατες υποβαθμίσεις

Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης στους οποίους βασίζονται οι επενδυτές ομολόγων έχουν αναστατώσει τις αγορές το τελευταίο διάστημα με τις ενέργειές τους. Την περασμένη εβδομάδα, η Moody’s υποβάθμισε 10 μικρές και μεσαίες τράπεζες και προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να έρθουν μειώσεις για άλλες 17 τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων μεγαλύτερων ιδρυμάτων όπως η Truist και η U.S. Bank.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Fitch υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ λόγω της πολιτικής δυσλειτουργίας και του αυξανόμενου φορτίου χρέους, μια κίνηση που χλευάστηκε από επιχειρηματικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου της JPMorgan, Τζέιμι Ντίμον.

Πραγματικός κίνδυνος

Αυτή τη φορά, η Fitch έχει σκοπό να σηματοδοτήσει στην αγορά ότι οι υποβαθμίσεις των τραπεζών, αν και δεν είναι δεδομένες, αποτελούν πραγματικό κίνδυνο, δήλωσε ο Wolfe.

Ο οίκος με την ενέργειά του τον Ιούνιο μείωσε τη βαθμολογία του «λειτουργικού περιβάλλοντος» του κλάδου σε AA- από AA, λόγω των πιέσεων στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, των ρυθμιστικών κενών που αποκαλύφθηκαν από τις χρεοκοπίες των περιφερειακών τραπεζών τον Μάρτιο και της αβεβαιότητας γύρω από τα επιτόκια.

Το πρόβλημα που δημιουργείται από μια νέα υποβάθμιση σε Α+ είναι ότι η βαθμολογία του κλάδου θα ήταν τότε χαμηλότερη από ορισμένες από τις κορυφαίες αξιολογήσεις των δανειστών. Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας βάσει ενεργητικού, η JPMorgan και η Bank of America, πιθανότατα θα μειώνονταν σε Α+ από ΑΑ- σε αυτό το σενάριο, καθώς οι τράπεζες δεν μπορούν να αξιολογούνται υψηλότερα από το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν.

Και αν «κοπούν» κορυφαία ιδρύματα όπως η JPMorgan, τότε η Fitch θα αναγκαστεί να εξετάσει τουλάχιστον το ενδεχόμενο υποβάθμισης όλων των αξιολογήσεων των ομολόγων τους, σύμφωνα με τον Wolfe. Αυτό θα μπορούσε δυνητικά να ωθήσει ορισμένους πιο αδύναμους δανειστές πιο κοντά σε καθεστώς μη επενδυτικής βαθμίδας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή