Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε απροσδόκητα τα επιτόκια την Τρίτη, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνέχισαν να ενισχύουν τη στήριξη της προβληματικής οικονομίας της ασιατικής υπερδύναμης.

Πιο συγκεκριμένα, νωρίς το πρωί της Τρίτης, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) μείωσε το επιτόκιο για τα μονοετή μεσοπρόθεσμα δάνεια (MLF) αξίας 401 δισεκατομμυρίων γουάν (55,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων) από 2,65% σε 2,50%. Ήταν η δεύτερη μείωση του επιτοκίου μέσα σε τρεις μήνες.

«Τέλος» στις ενημερώσεις για την ανεργία των νέων από την Κίνα

Η κίνηση αυτή έγινε λίγο πριν η Κίνα δημοσιεύσει σε μεγάλο βαθμό απογοητευτικά στοιχεία για τον Ιούλιο. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,7% τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, κάτω από την αύξηση 4,4% που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν επίσης με βραδύτερο ρυθμό κατά 2,5% τον περασμένο μήνα.

Στη συνέχεια, αργά το απόγευμα, η PBOC μείωσε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια. Τα επιτόκια της μόνιμης διευκόλυνσης δανεισμού μίας ημέρας, επτά ημερών και ενός μήνα μειώθηκαν κατά 10 μονάδες βάσης το καθένα στο 2,65%, 2,8% και 3,15% αντίστοιχα.

Η Κίνα αντιμετωπίζει «κρίση εμπιστοσύνης», καθώς η καθυστέρηση της πολιτικής του Πεκίνου εκλαμβάνεται ως «αδράνεια» για την τόνωση της ανάπτυξης, σύμφωνα με αναλυτές.

«Δεν υπάρχει καμία απόκρυψη από το γεγονός ότι είχαμε έναν πολύ φρικτό Ιούλιο – όχι μόνο τα στοιχεία που είδαμε μέχρι σήμερα, αλλά και τα σημερινά στοιχεία», δήλωσε η Louise Loo, επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics, στο CNBC.

Αδράνεια πολιτικής

Τα τελευταία στοιχεία έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά αδύναμων οικονομικών στοιχείων κατά την προηγούμενη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των υποτονικών αριθμών για το εμπόριο, τις τιμές καταναλωτή και της χαμηλής πιστωτικής επέκτασης σε επίπεδο ρεκόρ.

Τα διδάγματα από τους δύο τελευταίους μήνες «είναι ότι η καθυστέρηση της πολιτικής – οι αγορές την βλέπουν ουσιαστικά ως αδράνεια της πολιτικής», πρόσθεσε ο Loo.

«Σε μια κρίση όπως αυτή… δεν μπορείτε πραγματικά να την αποκαλέσετε κρίση κατανάλωσης ή κρίση επενδύσεων. Είναι πραγματικά μια κρίση εμπιστοσύνης», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπισή της «είναι να δοθεί πολύ γρήγορα κίνητρο».

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Κίνας ανακοίνωσαν πρόσφατα μια σειρά μέτρων για την τόνωση της κατανάλωσης, των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα και των ξένων επενδύσεων. Παρόλα αυτά, η συνολική προσέγγιση για πρόσθετα κίνητρα ήταν προσεκτική.

Η κίνηση προς την τόνωση ήταν «πιο στοχευμένη, πιο συγκεκριμένη», δήλωσε ο Loo. «Ήθελαν πολύ ξεκάθαρα να στοχεύσουν στα μεγάλα αντικείμενα όσον αφορά την κατανάλωση».

«Είναι αυτό πραγματικά αρκετό για να ανυψώσει το καταναλωτικό κλίμα, το επιχειρηματικό κλίμα; Πραγματικά δεν νομίζω ότι έκαναν αρκετά σε αυτό το μέτωπο», καταλήγει.

Έρχονται κι άλλες μειώσεις επιτοκίων;

Εκτός από τη μείωση των επιτοκίων την Τρίτη, η κεντρική τράπεζα χορήγησε επίσης 204 δισεκατομμύρια γουάν μέσω αντίστροφων repos επτά ημερών, μειώνοντας το κόστος δανεισμού κατά 10 μονάδες βάσης στο 1,80% από 1,90%.

«Αναμένουμε ότι τα βασικά επιτόκια δανεισμού 1 και 5 ετών (LPR) θα μειωθούν κατά 15 μονάδες βάσης αντίστοιχα στις 21 Αυγούστου (την επόμενη Δευτέρα), αλλά αυτό θα πρέπει να είναι πολύ μακριά από το να είναι αρκετό για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη», έγραψαν οι αναλυτές της Goldman Sachs σε σημείωμά τους.

«Συνεχίζουμε να αναμένουμε περισσότερα μέτρα χαλάρωσης τους επόμενους μήνες, με ένα συνδυασμό νομισματικών, δημοσιονομικών, στεγαστικών και καταναλωτικών μέτρων, αν και το μέγεθος των κινήτρων θα πρέπει να είναι μικρότερο από τους προηγούμενους κύκλους χαλάρωσης», καταλήγει το σημείωμα.

Η μεταπανδημική ραστώνη της Κίνας

Μετά από μια αρχική ανάκαμψη από την πανδημία νωρίτερα φέτος, η οικονομία της Κίνας έχει έρθει αντιμέτωπη με μακροχρόνια προβλήματα και την επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης για τα προϊόντα της.

Οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 14,5% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, μετά από πτώση 12,4% τον Ιούνιο. Η εργοστασιακή δραστηριότητα συρρικνώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο, σύμφωνα με επίσημη έρευνα.

Συνολικά, η ιστορία της οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας με γνώμονα την κατανάλωση «έχει σχεδόν τελειώσει», σημείωσε ο Loo από την Oxford Economics.

«Αν κοιτάξετε τα δύο επόμενα τρίμηνα, η κυβέρνηση επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην ανύψωση της βιομηχανικής παραγωγής, στην ανύψωση κάποιων από αυτών των επιχειρηματικών συναισθημάτων. Έτσι, πραγματικά, νομίζω ότι αυτή η στροφή θα μπει στο παιχνίδι».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή