Πετρέλαιο: Νέο ράλι στις τιμές «βλέπει» η UBS

Οι κινεζικές ανησυχίες βάζουν φωτιά στην αγορά

Πετρέλαιο: Νέο ράλι στις τιμές «βλέπει» η UBS

Πλώρη για τιμές πάνω από τα 90 δολάρια ανά βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους έχει βάλει το πετρέλαιο, προειδοποιεί η UBS, επικαλούμενη τη ζήτηση ρεκόρ και τη σύσφιγξη της προσφοράς.

«Βλέπουμε ακόμη περιθώρια ράλι των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου», ανέφερε σε σημείωμά της προς τους επενδυτές η UBS, υπογραμμίζοντας: «Πλέον αναμένουμε το Brent να φτάσει τα 95 USD/βαρέλι και ο δείκτης αναφοράς WTI των ΗΠΑ να αυξηθεί στα 91 USD/βαρέλι μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου».

Οι τιμές του Brent International βρίσκονται ακριβώς κάτω από τα 85 δολ.  ανά βαρέλι, περίπου 3% κάτω από τα υψηλά έτους που σημείωσαν νωρίτερα τον Αύγουστο. Το West Texas Intermediate κυμαίνεται πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Προβλέψεις σοκ για το πετρέλαιο – Εκτόξευση των τιμών «βλέπει» o IEA

Κινεζικές ανησυχίες

Οι ανησυχίες για την οικονομία της Κίνας, του δεύτερου μεγαλύτερου καταναλωτή αργού στον κόσμο, άσκησε πρόσφατα πίεση στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη από το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας ενίσχυσαν τις ανησυχίες για υποτονική ανάκαμψη καθώς το Πεκίνο μείωσε απροσδόκητα τα επιτόκια πολιτικής και απέκρυψε πληροφορίες για την ανεργία των νέων.

«Ορισμένοι επενδυτές παραμένουν δύσπιστοι ότι οι πιο πρόσφατες προσπάθειες τόνωσης της Κίνας – μια μείωση κατά 15 μονάδες βάσης στη μεσοπρόθεσμη διευκόλυνση δανεισμού (MLF) του ενός έτους και μια μείωση κατά 10 μονάδες βάσης στο βραχυπρόθεσμο επιτόκιο επαναπώλησης 7 ημερών – θα είναι επαρκείς για να αναζωογονηθεί η ζήτηση», ανέφερε το σημείωμα της UBS. «Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής και ο έβδομος μεγαλύτερος παραγωγός».

Ωστόσο, οι αναλυτές στρατηγικής της UBS δεν αναμένουν ότι η διολίσθηση των τιμών θα συνεχιστεί εν μέσω σταθεροποίησης των θεμελιωδών μεγεθών. Αυτά περιλαμβάνουν τη μείωση των αποθεμάτων και τη στενή προσφορά καθώς η παραγωγή του ΟΠΕΚ+ πλησιάζει σε χαμηλό δύο ετών.

Ο ΟΠΕΚ + έχει μειώσει την παραγωγή από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Η Σαουδική Αραβία παρέτεινε πρόσφατα τη μείωση της παραγωγής κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου.

«Αναμένουμε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα φτάσει σε υψηλό ρεκόρ τον Αύγουστο», ανέφερε το σημείωμα.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs επιβεβαίωσαν πρόσφατα την πρόβλεψή τους για 93 δολάρια το βαρέλι για το αργό Brent και 86 δολάρια το βαρέλι για το WTI μέχρι τον Δεκέμβριο , υπογραμμίζοντας ότι η αγορά είναι λιγότερο «απαισιόδοξη» για την παγκόσμια οικονομία.

OT Originals

Περισσότερα από ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο