Δεν κατάφερε να κρατήσει τη δυναμική του τεχνολογικού κλάδου σήμερα η Wall Street, καθώς η πτώση των τραπεζικών μετοχών επισκίασε την προσπάθεια ανόδου του Nasdaq, με το κλίμα να παραμένει επίσης επιφυλακτικό ενόψει και του συμποσίου της Fed στο Jackson Hole.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,51% στις 34.288 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,28% στις 4.387 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,06% στις 13.505 μονάδες.

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Συνέχισαν την ανοδική αντίδραση

Αρκετές περιφερειακές και μεγαλύτερες τράπεζες σημείωσαν πτώση μετά τη μείωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης και την αναθεώρηση των προοπτικών τους από την S&P Global, η οποία απέδωσε την απόφαση στις “δύσκολες” λειτουργικές συνθήκες. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας σημείωσε απώλειες 0,8%, καθιστώντας τον τομέα με τις χειρότερες επιδόσεις στον S&P 500. KeyCorp και Comerica σημείωσαν πτώση σχεδόν 4% η καθεμία. Η JPMorgan υποχώρησε επίσης κατά 1,9%.

Επίσης, η Dick’s Sporting Goods και η Macy’s υποχώρησαν κατά 24% και 13%, αντίστοιχα, λόγω των επιφυλακτικών προβλέψεων για το σύνολο του έτους, οδηγώντας επίσης το SPDR S&P Retail ETF σε πτώση. Από την άλλη πλευρά, τα μεγάλα ονόματα που σχετίζονται με την τεχνολογία Netflix και Alphabet ανέβηκαν.

Η Wall Street έδειξε πάντως να έχει σημαντικές στηρίξεις από τον τεχνολογικό κλάδο, την ώρα μάλιστα που η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2007, στο 4,34%.

Ιστορικά, οι μετοχές της τεχνολογίας δεν μπορούν να αποδώσουν σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, καθιστώντας την άνοδο της Δευτέρα ακόμη πιο εντυπωσιακή για τη Wall Street. Σχολιάζοντας αυτήν την επίδοση η Katy Kaminski, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην AlphaSimplex, θεωρεί ότι οι επενδυτές έχουν ενσωματώσει στα μοντέλα τους το σενάριο ότι τα επιτόκια θα είναι υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Με το βλέμμα στο ετήσιο συμπόσιο της Fed

Σίγουρα, ορισμένοι στη Wall Street δεν είναι σίγουροι ότι το ράλι μπορεί να συνεχιστεί για πολύ περισσότερο. «Συνήθως, οι αιχμές στις αποδόσεις των ομολόγων εκθέτουν άλλους τομείς αδυναμίας. Η άνοδος των αποδόσεων θα κάνει την αναχρηματοδότηση του χρέους ακόμη πιο επαχθή. Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι αποδόσεις αυξάνονται είναι ότι οι επενδυτές αρχίζουν να γίνονται ρεαλιστές για τη Fed (μπορεί να έρθουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων)», δήλωσε η Megan Horneman, επικεφαλής επενδύσεων στην Verdence Capital Advisors.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές αναμένουν επίσης τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Jerome Powell στο Jackson Hole την Παρασκευή για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προοπτικές της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό.

Και αυτό την ώρα που οι έρευνες για τις επιχειρήσεις από δύο περιφέρειες της Federal Reserve έδειξαν ότι η δραστηριότητα παρέμεινε υποτονική τον Αύγουστο. Η έρευνα μεταποίησης επιχειρήσεων της Richmond Fed κατέγραψε μέτρηση -7 για το μήνα. Αυτό ήταν ελαφρώς υψηλότερο από το -9 τον Ιούλιο και την εκτίμηση του Dow Jones για -10.

Ωστόσο, ο δείκτης αντιπροσωπεύει τη διαφορά μεταξύ των εταιρειών που βλέπουν επέκταση έναντι της συρρίκνωσης, οπότε εξακολουθεί να δείχνει αδυναμία. Μάλιστα, η έρευνα της Chicago Fed για τις οικονομικές συνθήκες κατέγραψε μέτρηση -23, η οποία ήταν καλύτερη από το -31 του Ιουλίου.

Επίσης, οι πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο τον Ιούλιο, καθώς οι τιμές ανέβηκαν, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών. Οι υφιστάμενες πωλήσεις μειώθηκαν κατά 2,2% σε σχέση με τον Ιούνιο, έναντι της εκτίμησης του Dow Jones για μείωση 0,2%.

Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 4,07 εκατομμύρια, έναντι της εκτίμησης για 4,15 εκατομμύρια, και ήταν μειωμένες κατά 16,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η διάμεση τιμή πώλησης αυξήθηκε κατά 1,9% στα 406.700 δολάρια, ενώ οι απούλητες υφιστάμενες κατοικίες αυξήθηκαν κατά 3,7% από τον Ιούνιο και αντιστοιχούν σε προσφορά 3,3 μηνών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street