Ακόμα και ένας λιγότερο ευάλωτος στις ροές ρωσικών κεφαλαίων γείτονας της Ρωσίας, όπως είναι το Καζακστάν, αντιμετώπισε αναταράξεις στην αγορά συναλλάγματος στον απόηχο της πτώσης που κατέγραψε το ρούβλι την προηγούμενη εβδομάδα, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει πώς εξαπλώνονται οι κίνδυνοι.
Γιατί οι αναταράξεις στο ρούβλι δεν τρομάζουν πλέον τους Ρώσους
Το ρωσικό νόμισμα αντέστρεψε τις απώλειες αμέσως μετά τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας και οι έλεγχοι κεφαλαίων επανήλθαν στην ατζέντα της κυβέρνησης. Έκλεισε την εβδομάδα με το μεγαλύτερο ράλι στον κόσμο έναντι του δολαρίου.
Αντίθετα, η βουτιά του τένγκε του Καζακστάν συνεχίστηκε μέχρι την Παρασκευή, υποχωρώντας περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο νόμισμα παγκοσμίως, πλην του πέσο της Αργεντινής.
Όπως αποδείχθηκε, η αποδυνάμωση του εθνικού νομίσματος του Καζακστάν ήταν μια «αντίδραση στην πτώση του ρουβλίου», σύμφωνα με την αναπληρώτρια διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Aliya Moldabekova.
Το τένγκε σημείωσε μικρή μεταβολή τη Δευτέρα έναντι του δολαρίου, αφού ανατιμήθηκε σχεδόν κατά 2% την Παρασκευή μετά από πέντε ημέρες απωλειών.
«Είναι σαφές ότι παραμένει μια σύνδεση μεταξύ των συναλλαγματικών ισοτιμιών του ρουβλίου και του τένγκε έναντι του δολαρίου», είπε η επικεφαλής της τράπεζας, προσθέτοντας ότι «τώρα, όμως, δεν βλέπουμε πλέον μια υψηλή ή γραμμική συσχέτιση όπως ήταν πριν».
Η Κεντρική Τράπεζα του Καζακστάν δεν παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος κατά τη διάρκεια του selloff, σύμφωνα με την Moldabekova. Ένας από τους λόγους για την υποτίμηση ήταν η απροθυμία των εξαγωγέων να πουλήσουν συνάλλαγμα, περιμένοντας ότι το τένγκε θα εξασθενούσε περαιτέρω μετά την αρχική πτώση του ρουβλίου.
«Όλο και περισσότερο, η δυναμική του τένγκε επηρεάζεται από το συναίσθημα των παγκόσμιων επενδυτών, οι οποίοι αισθάνονται πιο άνετα να εισέλθουν στις αναδυόμενες αγορές — συμπεριλαμβανομένου του τένγκε», είπε η ίδια.
Οι εκτεταμένοι οικονομικοί και εμπορικοί δεσμοί μεταξύ Καζακστάν και Ρωσίας, με τη δεύτερη να είναι μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του πρώτου, έχουν ως αποτέλεσμα μια κατά καιρούς συγκρουσιακή κίνηση των εθνικών νομισμάτων των δύο χωρών.
Όμως, ενώ το τένγκε και το ρούβλι βυθίστηκαν ταυτόχρονα μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι πορείες τους άρχισαν να αποκλίνουν, καθώς το απροσδόκητο κέρδος από τις πωλήσεις ενέργειας της Ρωσίας στο εξωτερικό και οι μειωμένες εισαγωγές ανέβασαν την αξία του ρωσικού νομίσματος.
Ωστόσο, η επιδείνωση του εξωτερικού εμπορίου άσκησε πίεση στο ρούβλι φέτος, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για μια από τις πιο απότομες υποτιμήσεις στις αναδυόμενες αγορές. Το τένγκε παρεκκλίνει ακόμη περισσότερο καθώς ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου όλους τους μήνες φέτος, εκτός από τον Ιούλιο.
Το εθνικό νόμισμα του Καζακστάν έχει κερδίσει σχεδόν 90% έναντι του ρουβλίου από τα τέλη Ιουνίου 2022.
Αποσύνδεση
«Η συσχέτιση μεταξύ του ρουβλίου και του τένγκε έχει αποδυναμωθεί πολύ τον τελευταίο καιρό, επειδή το ρωσικό ρούβλι έχει πλέον τη δική του θεμελιώδη ιστορία» που «δεν έχει καμία σχέση με το τένγκε», είπε η Μολνταμπέκοβα.
Από την έναρξη του πολέμου, με τις κυρώσεις να ασκούν οικονομική πίεση στο Κρεμλίνο, μεγάλες οικονομικές ροές διέρρευσαν και έφτασαν στους γείτονες της Ρωσίας στον Νότο, δίνοντας αναπτυξιακή ώθηση και ενισχύοντας τα εθνικά τους νομίσματα.
Ακόμη και όταν η φυγή κεφαλαίων άρχισε να περιορίζεται, το Καζακστάν εμφανίστηκε αρκετά ανθεκτικό, σε αντίθεση με μικρότερες οικονομίες της περιοχής όπως η Γεωργία και η Αρμενία, εκτίμησαν αναλυτές της Bank of America.
Ενώ η τελευταία περίοδος της αστάθειας του τένγκε έδειξε ότι η μετάδοση μπορεί να μεταφερθεί γρήγορα, η επικεφαλής της Τράπεζας του Καζακστάν είπε ότι εκτός από την έλλειψη πωλήσεων σε εξαγωγικό συνάλλαγμα, η αναταραχή επιδεινώθηκε από τη συσσωρευμένη ζήτηση δολαρίων σε έναν μήνα κατά τον οποίο υπάρχουν αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις. Η αύξηση των αγορών σκληρού νομίσματος άσκησε μεγαλύτερη πίεση στο τένγκε, εξήγησε.
Χωριστοί δρόμοι
Σε ένδειξη περαιτέρω διαφοροποίησης και αποσύνδεσης από τη Ρωσία, η κεντρική τράπεζα του Καζακστάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι αρχές αναστέλλουν την υποχρέωση των κρατικών εταιρειών να να πωλούν μέρος των εσόδων από συνάλλαγμα στην εγχώρια αγορά.
Ρώσοι αξιωματούχοι, από την άλλη πλευρά, την περασμένη εβδομάδα εξέτασαν αυστηρότερους ελέγχους κεφαλαίων, αλλά επέλεξαν μια άτυπη συμφωνία με τους εξαγωγείς για να παραδώσουν περισσότερα από τα ξένα έσοδά τους.
Latest News
Μαζική φυγή επιχειρήσεων από το χρηματιστήριο του Λονδίνου - Όλες οι ελπίδες στη Shein
Η κύρια αγορά έχει καταγράψει τις λιγότερες εισαγωγές τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς η Νέα Υόρκη παίρνει τη λάμψη της
Μεγάλες αλλαγές στον Nasdaq-100 - Τα 3 νέα «αστέρια» και οι 3 αποχωρήσεις
Ο δείκτης Nasdaq-100 αποτελείται από 100 εκ των κορυφαίων μη χρηματοοικονομικών εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Nasdaq
H πρώτη «αρκούδα» του 2025 στη Wall Street - Τι εκτιμά στρατηγικός σύμβουλος
Τι προβλέπει ο επικεφαλής επενδυτικός στρατηγικός σύμβουλος της Stifel, Μπάρι Μπάνιστερ, το νέο έτος και τις αγορές
Τι αναμένουν οι επενδυτές την εβδομάδα που έρχεται
Οι συνεδριάσει των κεντρικών τραπεζών και ο δρόμος προς την κάλπη στη Γερμανία
Πού στοχεύει το rebranding της ΕΧΑΕ - Εξέλιξη και μετασχηματισμός στο επίκεντρο
Μετά από 150 χρόνια λειτουργίας του ΧΑ, η νέα εταιρική ταυτότητα σηματοδοτεί τον στρατηγικό σχεδιασμό της ΕΧΑΕ
Μικτά πρόσημα στη Wall Street, έσπασε πτωτικά το σερί των θετικών εβδομάδων
Αρνητικά επέδρασε το γεγονός ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου αναρριχήθηκε στο 4,361% ξεπερνώντας την απόδοση του 3μηνου
Σε ιστορικό χαμηλό το ελληνικό spread - «Τσίμπησε» το κόστος δανεισμού στην Ευρώπη
Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων καταγράφηκαν συναλλαγές 102 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 36 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς
Συνεχίζεται το sell οff στα αμερικανικά ομόλογα - «Τσίμπησε» το κόστος δανεισμού στην ΕΕ
Η εκτίμηση ότι τελικά θα επικρατήσουν τα γεράκια στη Federal Reserve ανεβάζει το κόστος δανεισμού
Σταθεροποιητικά έκλεισαν την εβδομάδα οι ευρωαγορές
Μικρές διακυμάνσεις σημείωσαν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και σε επίπεδο εβδομάδας
Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%