Σε διακοπή της πρόσβασης της Ουκρανίας στο δορυφορικό δίκτυο του Starlink προσανατολίζεται ο Ίλον Μασκ, για να μην χαρακτηριστεί από τους Ρώσους… πολεμοκάπηλος.

Starlink: Συμβόλαιο για διαδικτυακές υπηρεσίες στην Ουκρανία εξασφάλισε η SpaceX

Αυτό ισχυρίζεται πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου, σύμφωνα με την The Telegraph, σύμφωνα με την οποία ο δισεκατομμυριούχος εξέφρασε τις ανησυχίες του όταν οι ουκρανικές δυνάμεις ανέφεραν διακοπές δικτύου κοντά στην πρώτη γραμμή που τους χωρίζει από τους Ρώσους.

Ο Colin Kahl, υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για θέματα πολιτικής μέχρι τον περασμένο μήνα, κατηγορήθηκε ότι μεσολάβησε για την αποτραπεί ο Μασκ από το να απενεργοποιήσει πλήρως το σύστημα. «Αν το απενεργοποιήσετε, δεν τελειώνει ο πόλεμος», θυμάται ο Colin Kahl να είπε στο αφεντικό της SpaceX, όπως είπε σε συνέντευξή του στη The New Yorker.

«Το συμπέρασμά μου ήταν ότι ήταν νευρικός που η εμπλοκή της Starlink θεωρούνταν όλο και περισσότερο από την πλευρά της Μόσχας ότι υποστηρίζει την ουκρανική πολεμική προσπάθεια και αναζητούσε έναν τρόπο να κατευνάσει τις ρωσικές ανησυχίες», πρόσθεσε ο πρώην αμερικανός αξιωματούχος.

Οι διακοπές έγιναν πιο έντονες στις περιοχές της Χερσόνας, της Ζαπορίζια, του Λουκάνσκ και του Ντονέτσκ.

Ο Μασκ είπε σε αξιωματούχους του Πενταγώνου κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Starlink ότι είχε προσωπικές συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ανέφερε ο New Yorker.

Τα τερματικά για δορυφορικό σήμα που διατέθηκαν από τη SpaceX του Μασκ, αλλά και από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και ιδιώτες χορηγούς, έχουν καταστεί ζωτικής σημασίας για τις ουκρανικές στρατιωτικές επικοινωνίες.

Η χρήση για επιθετικούς σκοπούς

Ο δισεκατομμυριούχος έχει εκφράσει στο παρελθόν επιφυλάξεις σχετικά με τη χρήση του συστήματός του για επιθετικούς σκοπούς. Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι είχε αναγκάσει την Ουκρανία να ακυρώσει προγραμματισμένη επίθεση με drone στη Μαύρη Θάλασσα, αρνούμενος να τους διαθέσει πρόσβαση στο Starlink γύρω από την κατεχόμενη Κριμαία.

Ο Valeriy Zaluzhnyi, ο ανώτατος στρατηγός της Ουκρανίας, έχει πει ότι η επιτυχία του στρατού του εξαρτάται από τη συνεχή πρόσβαση στο σύστημα.

Το Κίεβο έχει προσπαθήσει αμβλύνει τις ανησυχίες του Μασκ λέγοντάς του ότι το σύστημα αφορά «την άμυνα, την πρόοδο και την επιβίωση», σύμφωνα με πηγή που μίλησε στον The Telegraph.

Τον Ιούνιο, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με τη SpaceX για τη διατήρηση της χρήσης του συστήματος στην Ουκρανία, χωρίς να αποκαλύψει τους όρους της συμφωνίας.

Η συμφωνία, βάσει της οποίας πιστεύεται ότι δίνει στην Ουκρανία απεριόριστη πρόσβαση στο σύστημα, θεωρείται ούτε λίγο ούτε πολύ ως εμπλοκή του Μασκ στον πόλεμο, καθώς διευκολύνει το Κίεβο να συνεχίζει την αντεπίθεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα
Τεχνολογία |

NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα

Έφτασε με ακραία ταχύτητα από απόσταση 1,5 φοράς μεταξύ Γης και Ήλιου – Η αποστολή στέφθηκε από επιτυχία, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία του νέου συστήματος επικοινωνίας με λέιζερ αντί για ραδιοκύματα