
Οι συνεχείς αυξήσεις των διεθνών τιμών στο κακάο κάνουν πλέον πιο πικρή τη σοκολάτα. Στις αγορές εμπορευμάτων του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης η τιμή του κακάο έχει φτάσει τα 3,38 δολάρια το κιλό, καταγράφοντας άνοδο που ξεπερνά το 45% μόνο για φέτος. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή τα τελευταία 46 χρόνια συμπαρασύροντας και αυτή της σοκολάτας της οποίας αποτελεί βασικό συστατικό.
Το άλμα αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή που πλήττει σοδειές, το ράλι των τιμών και ειδικά των τιμών των λιπασμάτων ειδικά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και τη σταθερή ζήτηση.
Μένουν στο ράφι… οι ακριβές σοκολάτες – Το δίλημμα της βιομηχανίας
Όλα αυτά δεν εμπόδισαν τις πολυεθνικές της σοκολάτας να βγάλουν πολλά κέρδη, μετακυλώντας τα οποία αυξημένα κέρδη στους καταναλωτές. Οι παραγωγοί σοκολάτας όπως η Hershey και η Mondelez που φτιάχνει μεταξύ άλλων τα προϊόντα Cadbury αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες προκλήσεις πλέον καθώς προσπαθούν να μετακυλίσουν το αυξανόμενο κόστος του κακάο σε καταναλωτές οι οποίοι ήδη βλέπουν ότι τα διαθέσιμα χρήματα στο πορτοφόλι τους είναι λιγότερα λόγω του καυτού πληθωρισμού, δείχνει ανάλυση του Reuters.
Ο κλάδος απολάμβανε μεγάλα κέρδη τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς η ζήτηση για σοκολάτα διατηρήθηκε παρά τις αυξήσεις των τιμών, αλλά τα ίδια αυτά στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η τάση μπορεί να ανακοπεί καθώς οι τιμές για το κακάο έφθασαν στα υψηλά 46 ετών και οι τιμές της ζάχαρης πλησιάζουν τα υψηλότερα επίπεδα εδώ και μια δεκαετία.
Οι καταναλωτές στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική έχουν ήδη δει αυξήσεις τιμών περίπου 20% τα τελευταία δύο χρόνια και αρχίζουν να μειώνουν την ποσότητα σοκολάτας που αγοράζουν, σύμφωνα με στοιχεία που αντλήθηκαν για το Reuters από την εταιρεία ερευνών αγοράς Nielsen.
Η ζήτηση για κακάο και σοκολάτα
Τα προϊόντα από κακάο είχαν συνεχώς σταθερή ζήτηση ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η ζήτηση αυτή συνεχίστηκε και μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία που οδήγησε σε μεγάλο πληθωρισμό και ράλι στις τιμές της ενέργειας που χρησιμοποιούνταν στην παραγωγή. Όταν οι τιμές των καυσίμων και της ενέργειας άρχισαν να πέφτουν από τον Αύγουστο του 2022 και οι εταιρείες παραγωγής σοκολάτας συνειδητοποίησαν ότι η ζήτηση δεν μειώνεται παρά το άλμα των τιμών, άρχισαν να ανταγωνίζονται περισσότερο για τα ήδη πιο περιορισμένα πλέον παγκόσμια αποθέματα κακάο.
Πού παράγεται το κακαό
Περίπου το 75% του συνόλου του κακάο παράγεται από τέσσερις μόνο χώρες στη Δυτική Αφρική: την Ακτή του Ελεφαντοστού η οποία παράγει περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας προσφοράς, τη Γκάνα, το Καμερούν και τη Νιγηρία, όπως δείχνουν τα στοιχεία από το περιοδικό Τάιμ.
Καιρικές συνθήκες και λιπάσματα
Η καλλιέργεια του κακάο ήταν ήδη σε ύφεση λόγω των προβλημάτων με τα λιπάσματα και την ξηρασία πέρυσι. Τώρα μετεωρολόγοι λένε ότι αναπτύσσεται ιδιαίτερο μοτίβο καιρικών συνθηκών λόγω του φαινομένου Ελ Νίνιο, κάτι που δεν έχει συμβεί από το 2015. Ειδικότερα, ενώ το Ελ Νίνο κάνει ορισμένες περιοχές πιο υγρές, προκαλεί ξηρότερες συνθήκες στη Δυτική Αφρική μειώνοντας την παραγωγή κακάο, αναφέρουν πηγές του αμερικανικού περιοδικού. Η Δυτική Αφρική ζει τη χειρότερη ξηρασία που έχει βιώσει τουλάχιστον από το 2003, σύμφωνα επίσης με τον δείκτη ξηρασίας της Gro Intelligence.
Ακόμη, επειδή το κακάο απαιτεί μεγάλες ποσότητες λιπασμάτων πλήττεται από τις τρέχουσες συνθήκες. Η επίδραση αυτού του παράγοντας στις τιμές ήταν ιδιαίτερα έντονη το 2022 όταν το ράλι τότε στις τιμές των λιπασμάτων μετά την εισβολή στην Ουκρανία συνέβαλε στο να υπάρξει χαμηλότερη σοδειά.

Το ράλι στις τιμές του κακάο από τις αρχές του έτους – Πηγή: Ycharts


Latest News

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια