Σε μια ανακοίνωση την Παρασκευή, η Watches of Switzerland προσπάθησε να κατευνάσει τις προφανείς ανησυχίες της αγοράς ότι η Bucherer, η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής ρολογιών πολυτελείας στον κόσμο, θα κατακτήσει περισσότερο μερίδιο αγοράς μετά την εξαγορά της από την εμβληματική μάρκα πολυτελών ρολογιών, Rolex.

Ο Όμιλος Watches of Switzerland έχασε το ένα τέταρτο της αξίας του το πρωί της Παρασκευής, οδεύοντας προς τη χειρότερη μέρα της μετοχής στα χρονικά, αφότου η εταιρεία πολυτελών ρολογιών Rolex ανακοίνωσε μια συμφωνία για την αγορά του λιανοπωλητή ρολογιών Bucherer, ανέφερε το CNBC.

Η Rolex είπε ότι η εξαγορά ακολούθησε την απόφαση του ιδιοκτήτη της Bucherer, Γιοργκ Μπούχερερ – του 86χρονου εγγονού του ιδρυτή Κρλ Μπούχερερ – να πουλήσει την επιχείρηση ελλείψει άμεσων απογόνων που θα αναλάβουν τα ηνία.

«Αυτή η κίνηση αντανακλά την επιθυμία της μάρκας με έδρα τη Γενεύη να διαιωνίσει την επιτυχία της Bucherer και να διατηρήσει τους στενούς δεσμούς συνεργασίας που συνδέουν και τις δύο εταιρείες από το 1924», ανέφερε η Rolex σε ανακοίνωση.

«Ο όμιλος Rolex είναι πεπεισμένος ότι αυτή η εξαγορά είναι η καλύτερη λύση όχι μόνο για τις δικές του μάρκες αλλά και για όλες τις μάρκες συνεργατών ρολογιών και κοσμημάτων, καθώς και για όλους τους υπαλλήλους του ομίλου Bucherer».

Θα διατηρηθεί η επωνυμία και η διοίκηση

Η Bucherer θα διατηρήσει το όνομα και την επωνυμία της και η διαχειριστική της ομάδα θα παραμείνει αμετάβλητη, καθησύχασε η Rolex, με την ενσωμάτωσή της στην επιχείρηση Rolex να ολοκληρώνεται μόλις οι ρυθμιστικές αρχές ανταγωνισμού εγκρίνουν την εξαγορά.

Η Watches of Switzerland επέμεινε ότι η εξαγορά αφορούσε αποκλειστικά τον σχεδιασμό διαδοχής για την Bucherer και ότι η Rolex – η οποία παραβιάζει τον τρόπο λειτουργίας της να ενεργεί αποκλειστικά ως κατασκευαστής – δεν κάνει μια «στρατηγική κίνηση» στην αγορά λιανικής.

«Αυτή δεν είναι μια στρατηγική κίνηση στη λιανική από τη Rolex. Αυτή είναι η καλύτερα κριθείσα αντίδραση στις προκλήσεις διαδοχής της Bucherer SA», πρόσθεσε η Watches of Switzerland.

«Δεν θα υπάρξει καμία επιχειρησιακή ανάμειξη της Rolex στην επιχείρηση Bucherer. Η Rolex θα διορίσει μη εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στις διαδικασίες κατανομής ή διανομής προϊόντων της Rolex ως συνέπεια αυτής της εξαγοράς.»

Ωστόσο, οι μετοχές της εισηγμένης στο Λονδίνο εταιρείας σημείωσαν βουτιά έως και 29% στην αρχή των συναλλαγών, πριν υποχωρήσουν.

Οι διαβεβαιώσεις «έπεσαν στο κενό»

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς οι επενδυτές φοβούνται ότι η δέσμευση θα σημαίνει ότι η Bucherer θα λάβει προνομιακή μεταχείριση, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης πρόσβασης στα ρολόγια που οι καταναλωτές επιθυμούν απεγνωσμένα να αγοράσουν.

Ο Ρας Μολντ, διευθυντής επενδύσεων στη χρηματιστηριακή AJ Bell, είπε στο CNBCότι «Οι προσπάθειες της Ελβετίας να καθησυχάσει την αγορά ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον τρόπο κατανομής των μετοχών της Rolex έχουν πέσει στο κενό», είπε ο Μολντ σε ένα email.

«Αυτό μπορεί να είχε υποσχεθεί τώρα η Rolex, αλλά αυτό θα μπορούσε εύκολα να αλλάξει στο μέλλον».

Ο Μολντ σημείωσε ότι είχε εμφανιστεί μια τάση μεταξύ των διαφόρων κατασκευαστών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων επωνυμιών αθλητικών ειδών, να πωλούν απευθείας στους καταναλωτές, με τη σειρά τους να μαθαίνουν περισσότερα για τις προτιμήσεις των πελατών και τα αυξανόμενα περιθώρια κέρδους μειώνοντας τους λιανοπωλητές.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι η Watches of Switzerland ήταν μια αγαπημένη μετοχή μεταξύ πολλών διαχειριστών κεφαλαίων μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά την ανακοίνωση της Bucherer και να αποφασίσουν εάν αλλάξει ριζικά την επενδυτική περίπτωση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή