Για έναν πιθανώς ασταθή Σεπτέμβριο προετοιμάζονται οι αμερικανοί επενδυτές, καθώς η αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με την ανακοίνωση βασικών οικονομικών στοιχείων, μία συνεδρίαση πολιτικής της Fed και ανησυχίες για ένα πιθανό νέο κλείσιμο της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια ενός μήνα ιστορικά υποτονικών επιδόσεων των μετοχών.

ΗΠΑ: Κίνδυνος για νέο «λουκέτο» στην κυβέρνηση από τις απαιτήσεις ακραίων Ρεπουμπλικανών

Από το 1945 ο S&P κατά κανόνα υποχωρεί τον Σεπτέμβριο, με την αρχή του φθινοπώρου να αποτελεί την χειρότερη περίοδο από οποιονδήποτε άλλο μήνα.

Αστάθεια

Άλλωστε, οι τελευταίες εβδομάδες ήταν ασταθείς. Ο S&P 500, ο οποίος έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 15% φέτος, έχει υποχωρήσει περισσότερο από 4% από το υψηλό της 31ης Ιουλίου, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στην αδύναμη οικονομία της Κίνας και στην άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων που απειλεί να καταστήσει τις μετοχές λιγότερο ελκυστικές.

Η αγορά «πλησιάζει σε μια σειρά από βασικά σημεία καμπής σε μια εποχή που εξακολουθεί να είναι σε εγρήγορση δεδομένης της αύξησης των επιτοκίων» δήλωσε ο Jack Janasiewicz, διαχειριστής χαρτοφυλακίου και επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής χαρτοφυλακίου στη Natixis Investment Manager Solutions.

Εν αναμονή σημαντικών ανακοινώσεων

Όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία που αναμένεται να ανακοινωθούν, η έκθεση για τις μη γεωργικές μισθοδοσίες στις ΗΠΑ εγκαινιάζει τον μήνα την επόμενη Παρασκευή. Μια θερμότερη από την αναμενόμενη μέτρηση της απασχόλησης για τον Αύγουστο πιθανότατα θα αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, ενώ ένα πολύ ασθενέστερο αποτέλεσμα θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τις ανησυχίες ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed αρχίζουν να βυθίζουν την οικονομία, δήλωσε ο Janasiewicz.

Ακολουθούν, στις 13 Σεπτεμβρίου, τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή. Λίγο αργότερα, στις 20 Σεπτεμβρίου, η συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής της Fed αποτελεί άλλη μια πιθανή πηγή μεταβλητότητας: Την Παρασκευή, η ομιλία του Τζερόμ Πάουελ στο Jackson Hole τροφοδότησε τις προσδοκίες για άλλη μια αύξηση των επιτοκίων φέτος, αν και πιθανώς σε επόμενη συνεδρίαση πολιτικής και όχι σε αυτή του Σεπτεμβρίου.

Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν επίσης τι θα συμβεί με τα φοιτητικά δάνεια αξίας περίπου 82 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέχει η κυβέρνηση και των οποίων οι πληρωμές θα αρχίσουν τον Οκτώβριο. Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να αποδυναμώσει τις καταναλωτικές δαπάνες εν όψει της εορταστικής περιόδου αγορών.

Νέο shutdown της κυβέρνησης;

Εν τω μεταξύ, η διαμάχη για τις περικοπές δαπανών μεταξύ σκληροπυρηνικών και κεντρώων Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ αυξάνει τον κίνδυνο να κλείσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τέταρτη φορά μέσα σε μια δεκαετία, εάν οι βουλευτές δεν μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία έως τις 30 Σεπτεμβρίου, οπότε και λήγει η περίοδος χρηματοδότησης του αμερικανικού δημοσίου.

Ένα κυβερνητικό shutdown αναμένεται να μειώσει άμεσα την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ κατά περίπου 0,15 ποσοστιαίες μονάδες για κάθε εβδομάδα που διαρκεί, έγραψαν αυτή την εβδομάδα οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Ράλι

Βέβαια, οι επενδυτές που κατέχουν μετοχές που κινούνται ανοδικά ανταμείφθηκαν σε μεγάλο βαθμό για το γεγονός ότι προσπέρασαν τις πιθανές παγίδες φέτος. Ο S&P 500 σημείωσε ράλι παρά την κρίση των περιφερειακών τραπεζών τον Φεβρουάριο, τις ανησυχίες για μια χρεοκοπία των ΗΠΑ τον Ιούνιο και τον φόβο ότι ο πιο επιθετικός ρυθμός αύξησης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 θα ωθήσει την οικονομία σε ύφεση και θα εκτροχιάσει την αύξηση των εταιρικών κερδών.

Ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι περαιτέρω κέρδη θα μπορούσαν να προέλθουν από μια ανθεκτική οικονομία και τον συνεχιζόμενο ενθουσιασμό για τις επιχειρηματικές δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, που πυροδοτήθηκε αυτή την εβδομάδα από την ισχυρή έκθεση κερδών της εταιρείας κατασκευής τσιπ Nvidia και την ανακοίνωση εξαγοράς μετοχών ύψους 25 δισ. δολαρίων.

Ο Tim Hayes, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός επενδυτής της Ned Davis Research, αναμένει ένα ράλι εκτόνωσης τον Σεπτέμβριο. Η υποχώρηση του Αυγούστου μοιάζει με την πτώση 6% μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου του τρέχοντος έτους, η οποία εκτόνωσε την «υπερβολική αισιοδοξία» και έθεσε την αγορά σε πορεία για περισσότερα κέρδη, δήλωσε.

Τι λένε οι οικονομολόγοι του Bloomberg

Στο μεταξύ, σε εκτιμήσεις για την πορεία των ισοτιμιών, των αναδυόμενων αγορών καθώς και της Κίνας, προχωρούν οι οικονομολόγοι του Bloomberg.

Όπως σημειώνουν, το γουάν θα μπορούσε να υποχωρήσει έναντι του δολαρίου εν μέσω πολλαπλών αντίξοων ανέμων. Η Κίνα θα μπορούσε να ενισχύσει την υποστήριξη του νομίσματος, αλλά αυτό μπορεί στην καλύτερη περίπτωση απλώς να επιβραδύνει την πτώση του γουάν, όχι να αναστρέψει την τάση. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο όταν η Fed διακόψει τον κύκλο νομισματικής σύσφιγξης, και παράλληλα βελτιωθούν τα μακροοικονομικά δεδομένα της Κίνας.

Η επιθετική στάση της Fed μπορεί επίσης να ασκήσει πίεση στις μετοχές των περιφερειακών αγορών, με τον MSCI Asia Pacific Index να βρίσκεται ήδη στο δρόμο για να καταγράψει τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.

Τα παγκόσμια κεφάλαια έχουν αντλήσει περίπου 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια από τις αναδυόμενες μετοχές της Ασίας, εξαιρουμένης της Κίνας, μέχρι στιγμής τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Εξάλλου, στην Ασία οι μετοχές υψηλής τεχνολογίας θα είναι ευάλωτες εάν η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων αυξηθεί στο 4,5%. Επί του παρόντος, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αναφοράς είναι περίπου 4,25%. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, σε δύσκολη θέση θα βρεθούν πρώτες οι εταιρείες που ασχολούνται με τσιπ για υπολογιστές και έξυπνα τηλέφωνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street