Δεν έχει τελειώσει ακόμα η δουλειά της Fed, που είναι η καταπολέμηση του πληθωρισμού, προειδοποίησε από το Τζάκσον Χόλ, ο Τζερόμ Πάουελ, δίνοντας σήμα για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων σε περίπτωση που οι πιέσεις στις τιμές επιμείνουν ή η αμερικανική οικονομία συνεχίσει να αποδεικνύεται πιο ισχυρή από ό,τι αναμενόταν.

Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του , ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ έδωσε γερακίσιο τόνο, καθώς παρουσίασε την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα για την επαναφορά του πληθωρισμού στον μακροχρόνιο στόχο της Fed για το 2%. Ασχολήθηκε με την προσέγγιση της κεντρικής τράπεζας καθώς διανύει τα τελευταία στάδια μιας ιστορικής εκστρατείας νομισματικής σύσφιξης για την εξάλειψη του χειρότερου πληθωριστικού σοκ των τελευταίων δεκαετιών.

Η ιστορία του Πάουελ στο Τζάκσον Χόλ: O καλός, ο κακός και άσχημος

«Αν και ο πληθωρισμός έχει μειωθεί από την κορύφωσή του -μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη- παραμένει υπερβολικά υψηλός», δήλωσε ο Πάουελ στο ετήσιο οικονομικό συμπόσιο της Fed στο Γουαϊόμινγκ.»

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας δήλωσε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από το επίπεδο όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αισθάνονται άνετα. Σημείωσε ότι η Fed θα παραμείνει ευέλικτη καθώς εξετάζει περαιτέρω κινήσεις, αλλά έδωσε ελάχιστες ενδείξεις ότι είναι έτοιμη να αρχίσει να χαλαρώνει σύντομα.«Είμαστε προετοιμασμένοι να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια, εάν είναι απαραίτητο, και σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο έως ότου βεβαιωθούμε ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω, προς τον στόχο μας».

Ο Πάουελ δεσμεύτηκε ότι η κεντρική τράπεζα «θα προχωρήσει προσεκτικά καθώς θα αποφασίσουμε αν θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω σύσφιξη ή, αντίθετα, αν θα διατηρήσουμε σταθερό το επιτόκιο πολιτικής και θα περιμένουμε περαιτέρω δεδομένα».

«Μέχρι να γίνει η δουλειά»

Ενώ ο Πάουελ αναγνώρισε ότι οι πλήρεις επιπτώσεις των προηγούμενων αυξήσεων των επιτοκίων δεν έχουν ακόμη εμφανίσει το πραγματικό αποτύπωμα τους στην οικονομία και πιθανόν να σημαίνουν «σημαντική περαιτέρω επιβράδυνση στον αγωγό», κατέστησε σαφές ότι η Fed είναι υπερ-εστιασμένη στον ανοδικό κίνδυνο για τον πληθωρισμό. Εξάλλου ξεκίνησε την ομιλία του με τη φράση ότι παραμένουμε στο στόχος μας να οδηγήσουμε το πληθωρισμό στο 2% και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι θα συνεχίσουμε «μέχρι να γίνει η δουλειά», επαναλαμβάνοντας το μήνυμα της περυσινής του ομιλίας στο ίδιο Συμπόσιο.

Η ομιλία έμοιαζε με τις παρατηρήσεις που έκανε  πέρυσι , κατά τη διάρκεια των οποίων προειδοποίησε ότι «κάποιος πόνος» ήταν πιθανός καθώς η Fed συνεχίζει τις προσπάθειές της να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του.

Αλλά ο πληθωρισμός έτρεχε πολύ πιο μπροστά από τον τρέχοντα ρυθμό του τότε. Ανεξάρτητα από αυτό, ο Πάουελ επισήμανε ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρύξει κανείς τη νίκη, ακόμη και με τα στοιχεία του φετινού καλοκαιριού να τρέχουν σε μεγάλο βαθμό υπέρ της Fed.

Αναγνώρισε ότι οι κίνδυνοι είναι αμφίπλευροι, με κινδύνους να γίνουν τόσο πολλά όσο και λίγα. «Το να κάνουμε πολύ λίγα θα μπορούσε να επιτρέψει στον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο να εδραιωθεί και τελικά να απαιτήσει από τη νομισματική πολιτική να αποσπάσει πιο επίμονο πληθωρισμό από την οικονομία με υψηλό κόστος για την απασχόληση», είπε. «Το να κάνουμε πάρα πολλά θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει περιττή ζημιά στην οικονομία».

«Όπως συμβαίνει συχνά, πλοηγούμαστε με βάση τα αστέρια κάτω από συννεφιασμένο ουρανό», πρόσθεσε.

Οι βασικές μετρήσεις

Η περυσινή του ομιλία ήταν πολύ σύντομη. Φέτος όπως είπε και ο ίδιος στην αρχή μίλησε περισσότερο και αναφέρθηκε στους παράγοντες που θα προσμετρήσουν στην χάραξη της νομισματικής πολιτικής.

Χώρισε τον πληθωρισμό σε τρεις βασικές μετρήσεις και δήλωσε ότι η Fed εστιάζει περισσότερο στον δομικό πληθωρισμό, ενώ επανέλαβε  ότι η Fed παρακολουθεί πιο στενά τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, παρά τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή .

Οι τρεις «ευρείες συνιστώσες» για τις οποίες μίλησε συνεπάγονται αγαθά, υπηρεσίες στέγασης, όπως το κόστος ενοικίασης, και υπηρεσίες εκτός στέγασης. Σημείωσε πρόοδο και στις τρεις, αλλά είπε ότι οι μη στεγαστικές είναι η πιο δύσκολα μέτρηση, καθώς είναι η λιγότερο ευαίσθητη στις προσαρμογές των επιτοκίων. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, οι υπηρεσίες τροφίμων και οι μεταφορές.

Το δύσκολο έργο της Fed

Η Fed αντιμετωπίζει ένα δύσκολο έργο τους επόμενους μήνες για να καθορίσει πρώτα εάν οι αξιωματούχοι πρέπει να αυξήσουν το επιτόκιο αναφοράς πέραν του σημερινού υψηλού επιπέδου των 22 ετών και στη συνέχεια να αποφασίσουν για πόσο χρονικό διάστημα θα παραμείνουν στα υψηλά επίπεδα.

Η κεντρική τράπεζα αναμένεται ευρέως ότι θα αποφύγει άλλη μια αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της τον Σεπτέμβριο. Ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά προετοιμάζονται για μια τελευταία αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας στη συνεδρίαση της Fed στα τέλη Οκτωβρίου. Οι μειώσεις των επιτοκίων δεν αναμένονται μέχρι και το 2024.

Ο Πάουελ επανέλαβε ότι για να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο του θα απαιτηθεί όχι μόνο μια περίοδος «οικονομικής ανάπτυξης κάτω από την τάση», αλλά και »κάποια χαλάρωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας».

Η προειδοποίηση έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες δεν έχουν αφομοιώσει την πρόσφατη άνοδο του κόστους δανεισμού. Μετά την προσαρμογή για τον πληθωρισμό, η «πραγματική» απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς κυμαίνεται τώρα στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας και πλέον. Τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων έχουν επίσης εκτοξευθεί.

Ενώ η συζήτηση σχετικά με τις πιο άμεσες δράσεις πολιτικής δεν φαίνεται να έχει διευθετηθεί, οι αξιωματούχοι είναι πιο ενωμένοι στην άποψή τους ότι η επαναφορά του πληθωρισμού στο 2% θα είναι μια αργή διαδικασία που πιθανότατα απαιτεί από την κεντρική τράπεζα να διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς της σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αντί για ταχεία υποχώρηση στην εποχή των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων που κυριάρχησαν στην περίοδο μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη, η διόγκωση των κρατικών ελλειμμάτων και η αναζωογόνηση των επενδύσεων στην εγχώρια μεταποίηση και την πράσινη τεχνολογία έχουν ωθήσει το κόστος δανεισμού σε σταθερή βάση.

Η αντίδραση των αγορών

Με ενίσχυση των βασικών δεικτών υποδέχθηκε η Wall Street την ομιλία του προέδρου της Fed , με τον S&P 500 να σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,08% στις 4.382 μονάδες.

Η απόδοση του διετούς αμερικανικού ομολόγου, ο τίτλος είναι ευαίσθητος στις αλλαγές της νομισματικής πολτικής ενισχύθηκε  7 περίπου μονάδες βάσης στο 5,087%, ενώ ενισχύονται οι αποδόσεις και των υπόλοιπων ομολογιακών τίτλων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή