Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ελαφρώς λιγότερο ζωηρό ρυθμό από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς οι επιχειρήσεις ρευστοποίησαν τα αποθέματά τους. Ωστόσο η δυναμική φαίνεται να έχει αυξηθεί στις αρχές του τρίτου τριμήνου, καθώς η σφιχτή αγορά εργασίας στηρίζει τις καταναλωτικές δαπάνες.

ΗΠΑ: Υποχωρούν οι κενές θέσεις εργασίας

Όπως αναφέρει το Reuters, έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου την Τετάρτη επιβεβαίωσε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις μετριάστηκαν το περασμένο τρίμηνο. Η οικονομία συνεχίζει να επεκτείνεται παρά τις αυξήσεις επιτοκίων ύψους 525 μονάδων βάσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ από τον Μάρτιο του 2022.

«Η υποβάθμιση της ανάπτυξης του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο θα είναι ευπρόσδεκτη από τους αξιωματούχους της Fed και ενισχύει τις προσδοκίες μας για μια παύση του κύκλου σύσφιξης [της νομισματικής πολιτικής] τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο η πόρτα της περαιτέρω σύσφιξης θα παραμείνει ανοιχτή», δήλωσε η Lydia Boussour, ανώτερη οικονομολόγος της EY-Parthenon στη Νέα Υόρκη. «Τα στοιχεία υποδεικνύουν σταθερή οικονομική δυναμική στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και επιβεβαιώνουν ότι η ύφεση δεν υπάρχει στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα».

Το ΑΕΠ

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,1% το περασμένο τρίμηνο, ανέφερε η κυβέρνηση στη δεύτερη εκτίμηση του ΑΕΠ για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου. Το ποσοστό αυτό αναθεωρήθηκε προς τα κάτω από τον ρυθμό 2,4% που αναφέρθηκε τον περασμένο μήνα. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι το ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο θα ήταν αμετάβλητο.

Υπήρξαν επίσης πτωτικές αναθεωρήσεις των δαπανών των επιχειρήσεων για εξοπλισμό και άλλα προϊόντα. Αυτές αντιστάθμισαν μια μικρή αναβάθμιση των καταναλωτικών δαπανών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ. Το εμπόριο αφαίρεσε περισσότερο από την αύξηση του ΑΕΠ από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,0% το πρώτο τρίμηνο. Επεκτείνεται με ρυθμό πολύ πάνω από αυτό που οι αξιωματούχοι της Fed θεωρούν ως μη πληθωριστικό ρυθμό ανάπτυξης, της τάξης του 1,8%.

Τι θα γίνει με τα επιτόκια;

Η ανθεκτικότητα της οικονομίας αυξάνει τον κίνδυνο το κόστος δανεισμού να παραμείνει υψηλότερο για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά η επιβράδυνση του πληθωρισμού τροφοδοτεί την αισιοδοξία ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει μάλλον τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων και θα μπορούσε να οργανώσει μια «ήπια προσγείωση». Οι περισσότεροι οικονομολόγοι έχουν αποσύρει τις προβλέψεις τους για ύφεση φέτος.

Το μέτρο που παρακολουθεί η κυβέρνηση για την πορεία του πληθωρισμού, ο δείκτης τιμών για τις ακαθάριστες εγχώριες αγορές, αυξήθηκε με ρυθμό 1,7%, αναθεωρημένο προς τα κάτω από το 1,9% που εκτιμήθηκε τον περασμένο μήνα. Αυτό ακολούθησε ρυθμό αύξησης 3,8% το πρώτο τρίμηνο.

Ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας προχώρησε με ρυθμό 3,7%, μειωμένο από τον προηγουμένως αναφερόμενο ρυθμό 3,8%. Πρόκειται για απότομη επιβράδυνση από τον ρυθμό 4,9% που καταγράφηκε το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Η Fed παρακολουθεί τους δείκτες τιμών PCE για τη νομισματική πολιτική.

Η αγορά εργασίας

Παρόλο που η αγορά εργασίας επιβραδύνεται – η εθνική έκθεση ADP για την απασχόληση έδειξε την Τετάρτη ότι τα ιδιωτικά μισθολόγια αυξήθηκαν κατά 177.000 θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, μετά από αύξηση κατά 371.000 τον Ιούλιο – οι συνθήκες παραμένουν σφιχτές, καθώς οι εργοδότες κρατούν τους εργαζομένους τους μετά τις δυσκολίες προσλήψεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Αυτό διατηρεί την αύξηση των μισθών σε υψηλά επίπεδα, συμβάλλοντας στην προώθηση των καταναλωτικών δαπανών. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν έντονα τον Ιούλιο, ενώ η κατασκευή μονοκατοικιών ήταν ισχυρή.

Αλλά τα στοιχεία για τα αποθέματα ήταν μικτά τον Ιούλιο, όπως έδειξε μια τρίτη έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου την Τετάρτη. Τα αποθέματα χονδρικής υποχώρησαν κατά 0,1% μετά από πτώση 0,7% τον Ιούνιο.

Τα αποθέματα στους λιανοπωλητές αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Ιούλιο μετά από αύξηση 0,5% τον προηγούμενο μήνα. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, τα αποθέματα λιανικής αυξήθηκαν κατά 0,1% μετά από αύξηση 0,2% τον Ιούνιο. Η συνιστώσα αυτή υπεισέρχεται στον υπολογισμό του ΑΕΠ. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αγαθών διευρύνθηκε κατά 2,6% στα 91,2 δισ. δολάρια τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε επίσης η κυβέρνηση.

Οι εκτιμήσεις για το τρίτο τρίμηνο

Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου κυμαίνονται από ρυθμό κάτω του 2% έως ρυθμό 5,9%. Το μεγάλο εύρος των προβλέψεων υποδηλώνει μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με την υγεία της οικονομίας.

Ένα εναλλακτικό μέτρο ανάπτυξης, το ακαθάριστο εγχώριο εισόδημα ή GDI, ανέκαμψε με ρυθμό 0,5% το δεύτερο τρίμηνο. Το GDI, το οποίο μετρά τις επιδόσεις της οικονομίας από την πλευρά του εισοδήματος, συρρικνώθηκε με ρυθμό 1,8% το πρώτο τρίμηνο.

Θεωρητικά το ΑΕΠ και το GDI θα έπρεπε να είναι ίσα, αλλά στην πράξη διαφέρουν, καθώς εκτιμώνται με τη χρήση διαφορετικών και σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητων πηγών δεδομένων.

Ο μέσος όρος του ΑΕΠ και του GDI, που αναφέρεται επίσης ως ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και θεωρείται καλύτερο μέτρο της οικονομικής δραστηριότητας, αυξήθηκε με ρυθμό 1,3% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, από ρυθμό αύξησης 0,1% το πρώτο τρίμηνο.

Τα εθνικά έσοδα μετά από φόρους χωρίς προσαρμογές αποτίμησης αποθεμάτων και ανάλωσης κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 67,6 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, ήτοι με ρυθμό 2,5%, αφού μειώθηκαν με ρυθμό 1,2% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Τα κέρδη μειώθηκαν κατά 9,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

«Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική από τη Fed μπορεί να ήταν πιο αποτελεσματική στην επιβράδυνση της ανάπτυξης από ό,τι θα μπορούσαν να δείξουν οι αριθμοί του πραγματικού ΑΕΠ από μόνοι τους» δήλωσε ο Gus Faucher, επικεφαλής οικονομολόγος της PNC Financial στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια. «Η πραγματική δοκιμασία της αποτελεσματικότητας της νομισματικής πολιτικής θα προέλθει από την αγορά εργασίας, η οποία παραμένει υπερβολικά σφιχτή για τη Fed».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή