Μπορεί η ελβετική ωρολογοποιία, ειδικότερη αυτή των πολυτελών ρολογιών, να κατάφερε  να αντιμετωπίσει την εμφάνιση των έξυπνων ρολογιών, την πανδημία και τον υψηλότερο πληθωρισμό, ωστόσο πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με μία νέα απειλή: το ισχυρό φράγκο.

Όπως γράφει το Bloomberg, οι διευθύνοντες σύμβουλοι brands μέσης μεσαίας τιμής και εισαγωγικού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένων των Oris, Doxa και Maurice Lacroix, ανέφεραν ότι το περιθώριο κέρδους τους, από τις περσινές αυξήσεις τιμών έχει σχεδόν εξαφανιστεί καθώς η αξία του δολαρίου ΗΠΑ έχει πέσει σε υποχωρήσει σημαντικά έναντι του ελβετικού φράγκου.

Δεν είναι σαφές αν η κατάσταση για τις βιοτεχνίες θα εξομαλυνθεί σύντομα.

Ρολόγια: Αυξάνεται η ζήτηση για νέα μοντέλα

Με τον κίνδυνο του πληθωρισμού να εξακολουθεί να υπάρχει, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας αναμένεται να διατηρήσει υψηλά επιτόκια —ή πιθανώς να τα αυξήσει περαιτέρω— αφήνοντας τους αναλυτές να προβλέπουν ότι το φράγκο πιθανότατα θα ανατιμηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες.

Ρολόγια πολυτελείας: Τα μεταχειρισμένα Rolex και Patek υποχωρούν σε χαμηλό διετίας

Πτώση στις πωλήσεις

Η συντριπτική πλειονότητα των ελβετικών ρολογιών πωλείται στις ΗΠΑ, την Ασία και τη Δυτική Ευρώπη, καθιστώντας τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις σημαντικό παράγοντα για την απόδοση του κλάδου. Για τον Stephane Waser, διευθύνοντα σύμβουλο της Maurice Lacroix, ο έλεγχος στις αγορές συναλλάγματος κάθε πρωί έχει γίνει πλέον «καθημερινή ζωή».

Ταυτόχρονα, η ζήτηση έχει ήδη υποχωρήσει από τα επίπεδα ρεκόρ που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι καταναλωτές που είχαν κολλήσει στο σπίτι συνέρρεαν στα μοντέλα Audemars Piguet και Patek Philippe.  Τον περασμένο Ιούλιο, οι ελβετικές εξαγωγές ρολογιών σημείωσαν την πρώτη μηνιαία πτώση τους σε περισσότερα από δύο χρόνια, καθώς οι αποστολές στην Κίνα μειώθηκαν απότομα και οι εξαγωγές στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκαν.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν, ότι παρά τη μείωση της ζήτησης, οι ωρολογοποιοί μπορεί να χρειαστεί να επιβάλουν περαιτέρω αυξήσεις τιμών για να αντισταθμίσουν τις απώλειες από την ισχύ του φράγκου.

«Το δολάριο ΗΠΑ είναι το μεγάλο ερώτημα», δήλωσε ο Jan Edöcs, επικεφαλής της εξειδικευμένης μάρκας καταδυτικών ρολογιών Doxa, η οποία σημείωσε άνοδο στις ετήσιες πωλήσεις σε περίπου 10.000 ρολόγια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι λάτρεις ανακάλυψαν ξανά τα μοντέλα του που φορούσε κάποτε ο Γάλλος εξερευνητής Ζακ Κουστό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή