Ενισχύθηκαν οι τιμές του πετρελαίου, λόγω των προσδοκιών ότι ο ΟΠΕΚ+ θα διατηρήσει τις προμήθειες σφιχτές και των εικασιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα σταματήσει την επιθετική εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent για τον Νοέμβριο σκαρφάλωσαν 45 σεντς υψηλότερα για να διαμορφωθούν στα 89  δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) για τον Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά 40 σεντς στα 85,95 δολάρια.

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: «Φοβήθηκαν» τα υψηλά τριών εβδομάδων 

Η Σαουδική Αραβία πρωτοστάτησε στις προσπάθειες για τη στήριξη των τιμών, προβαίνοντας σε μεγάλες εθελοντικές περικοπές της παραγωγής στο πλαίσιο της συμφωνίας  για τα επίπεδα παραγωγής με τα μέλη του ΟΠΕΚ+.

Το βασίλειο αναμένεται ευρέως να παρατείνει την εθελοντική μείωση της παραγωγής του κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, τον Οκτώβριο. Οι προηγούμενες ανακοινώσεις της Σαουδικής Αραβίας έγιναν πριν από τις επίσημες τιμές πώλησης, οι οποίες συνήθως προκύπτουν την πρώτη εβδομάδα του μήνα.

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι η Μόσχα συμφώνησε με τους εταίρους του ΟΠΕΚ+ σχετικά με τις παραμέτρους για τη συνέχιση των περικοπών των εξαγωγών τον Οκτώβριο.

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα μπορούσαν να αποσύρουν τις περικοπές ανά πάσα στιγμή, δήλωσε ο αναλυτής της OANDA Craig Erlam, «αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα βιαστούν και θα διακινδυνεύσουν να στείλουν την τιμή σε νέα πτώση».

Η αγορά πετρελαίου είναι ευάλωτη σε εξάρσεις των τιμών λόγω των χαμηλών αποθεμάτων και της υποεπένδυσης σε νέα κοιτάσματα πετρελαίου, δήλωσε τη Δευτέρα υψηλόβαθμο στέλεχος της παγκόσμιας εταιρείας εμπορίας εμπορευμάτων Trafigura.

Τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, εν τω μεταξύ, ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της αυτόν τον μήνα.

Στην Κίνα, η μεταποιητική δραστηριότητα επεκτάθηκε απροσδόκητα τον Αύγουστο και μια σειρά οικονομικών μέτρων για τη στήριξη της μεταπανδημικής ανάκαμψης της χώρας έχουν πυροδοτήσει την αισιοδοξία ότι η ζήτηση θα ανακάμψει στον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities