Πτωτικά άνοιξαν την εβδομάδα οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις από την άνοδο τόσο των τιμών του πετρελαίου όσο και των αποδόσεων των ομολόγων, τα οποία προβλημάτισαν τους επενδυτές, που αναμένουν τα επόμενα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,56% στις 34.641 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,42% στις 4.496 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,08% στις 14.020 μονάδες.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έσπασε το πτωτικό σερί

Oι τιμές πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν αφού η Σαουδική Αραβία επέκτεινε τις εθελοντικές περικοπές της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης West Texas Intermediate σημείωσαν άνοδο άνω του 1% φτάνοντας στα 87 δολάρια ανά βαρέλι και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο.

Τα νέα έδωσαν ώθηση στις ενεργειακές μετοχές, με τον κλάδο του S&P 500 να σημειώνει άνοδο περίπου 1%. Οι μετοχές της Halliburton, της Occidental Petroleum και της EOG Resources σημείωσαν άνοδο περίπου 3%. Η άνοδος του πετρελαίου πίεσε όμως τις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών και της κρουαζιέρας, με την American Airlines, την United Airlines, την Delta Air Lines και την Carnival να σημειώνουν πτώση άνω του 2% η καθεμία.

Αμερικανικά ομόλογα

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκαν και πάλι σήμερα, με την απόδοση του 10ετούς Δημοσίου να κινείται στο 4,258%. Το 2ετές ομόλογο διαμορφώνεται στο 4,8991% συντηρώντας τις ανησυχίες για την πιθανότητα ύφεσης στην οικονομία.

«Τα τελευταία στοιχεία από την αγορά εργασίας εγείρουν το κρίσιμο βραχυπρόθεσμο ερώτημα για τους επενδυτές, δηλαδή αν μπορεί η αγορά εργασίας να επιβραδυνθεί επαρκώς, ενώ ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται επίσης, επιτρέποντας στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα να σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων και να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά για λίγο», εξηγεί ο Rick Rieder, επικεφαλής επενδύσεων παγκόσμιου σταθερού εισοδήματος στη BlackRock.

Οι επενδυτές θα μπορούσαν επίσης να προσβλέπουν σε έναν δύσκολο μήνα για τις μετοχές. Ο Σεπτέμβριος είναι ιστορικά ο πιο αδύναμος μήνας για τις μετοχές και οι επενδυτές θα εξετάζουν τις οικονομικές εκθέσεις – συμπεριλαμβανομένων των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό – εν όψει της συνεδρίασης πολιτικής της Fed τον Σεπτέμβριο. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας θα έχουν διήμερη συνεδρίαση από τις 19 Σεπτεμβρίου και θα ανακοινώσουν την απόφασή τους για τα επιτόκια στις 20 Σεπτεμβρίου.

«Οι επενδυτές αισθάνονται πιο αισιόδοξοι επειδή επιστρέφουμε σε ανοδική πορεία και ανοδική τάση», δήλωσε στο CNBC ο Sam Stovall, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στην CFRA. Και πρόσθεσε: «Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, πιστεύω ότι οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ανεβαίνουν ακόμη και ενόψει ενός σχετικά δύσκολου μήνα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street