«Ταύρος» στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα παραμένει η UBS, καθώς στην τελευταία της έκθεση επισημαίνει ότι αναμένει περεταίρω περιθώρια κέρδους από τους κρατικούς τίτλους χρέους, παρά τη γενικευμένη αίσθηση ότι η εν λόγω αγορά θα κινηθεί πτωτικά.

UBS: Τα αμερικανικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά την υποβάθμιση από τον Fitch

Η τελευταία ανάλυση της ελβετικής τράπεζας συντάχθηκε με αφορμή το μίνι ράλι στο οποίο επιδόθηκαν τα αμερικανικά ομόλογα την περασμένη εβδομάδα, με την απόδοση του κρατικού δεκαετούς ομολόγου να καταγράφει πτώση της τάξεως των 5 μονάδων βάσεως. Το ράλι αυτό πυροδοτήθηκε, έπειτα από τη δημοσίευση των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν ότι η αγορά εργασίας κατέβασε ταχύτητα τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, τα κέρδη αυτά αποδείχθηκαν βραχύβια και οι αποδόσεις κινήθηκαν έκτοτε υψηλότερα μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον δείκτη ISM του κλάδου της μεταποίησης τον Αύγουστο, ο οποίος κινήθηκε ελαφρώς υψηλότερα των εκτιμήσεων για τιμή στις 47 μονάδες, διαμορφούμενος στις 47,6 μονάδες.

Η πρόσφατη μεταβλητότητα που έχει προκληθεί από τα επιτόκια και τις αυξήσεις τους, ανέδειξε το ερώτημα αν οι αγορές ομολόγων βρίσκονται στα πρόθυρα μιας πτώσης.

Οι οικονομολόγοι της UBS δεν συμμερίζονται την άποψη αυτή και θεωρούν ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα περιορισθούν σε ένα βάθος χρόνου έξι ως 12 μηνών. Την άποψη αυτή τη στηρίζουν στους εξής λόγους:

Η νομισματική πολιτική είναι περιοριστική

Η UBS εξετάζει τη νομισματική πολιτική σε συνάρτηση με τα πραγματικά επιτόκια και τις ευρύτερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Επί του παρόντος, τα πραγματικά επιτόκια είναι θετικά σε όλη την καμπύλη των αμερικανικών αποδόσεων, σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων και των πιστωτικών καρτών ομοίως βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών, την ώρα που τα πρότυπα δανεισμού συνεχίζουν να καθίστανται πιο αυστηρά και ο κλάδος της μεταποίησης στις ΗΠΑ βρίσκεται ήδη συρρίκνωση. Λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες και μεταβλητές καθυστερήσεις στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα κατεβάσει ταχύτητα έως τις αρχές του 2024.

Ο πληθωρισμός υποχωρεί και θα συνεχίσει να υποχωρεί

Με τη ζήτηση να περιστρέφεται από τα αγαθά προς τις υπηρεσίες και τις πιέσεις της παγκόσμιας προσφοράς να χαλαρώνουν, ο πληθωρισμός των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών έπεσε στο -0,5% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο. Ο πληθωρισμός στις κατοικίες έχει φθάσει στην κορύφωσή του και θα πρέπει να συνεχίσει να υποχωρεί. Ο πληθωρισμός στα ενοίκια επίσης κινείται πτωτικά από τότε που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε να σφίγγει τη νομισματική της πολιτική στις αρχές του 2022 και επί της παρούσης έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα. Η πτώση αυτή όμως, θα αποτυπωθεί στον επίσημο δείκτη για τον πληθωρισμό στις κατοικίες με καθυστέρηση. Ο πυρήνας του πληθωρισμού των υπηρεσιών -εκτός των κατοικιών- συνδέεται στενά με τα προβλήματα στην αγορά εργασίας μετά την πανδημία. Πλέον, όπως έδειξαν και τα στοιχεία του Αυγούστου η υπερθέρμανση της αγοράς εργασίας ατονεί.

Η πρόσφατη πτωτική απόκλιση της καμπύλης των αμερικανικών κρατικών ομολόγων είναι κυκλική

Η κίνηση αυτή οφείλεται στις προσδοκίες για το επόμενο έτος, μετά τα θετικά στοιχεία για ανάπτυξη και κάποιας διεύρυνσης στα κέρδη μετά την υποβάθμιση του κρατικού χρέους των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγισης Fitch. Η UBS δεν θεωρεί ότι η αγορά των αμερικανικών κρατικών ομολόγων έχει χάσει την ελκυστικότητά της ως ασφαλές καταφύγιο και πιθανότατα θα συνεχίσει να προσελκύει κεφάλαια. Επίσης, δεν έχει υπάρξει σημαντική αναπροσαρμογή προς τα πάνω των προσδοκιών για το βασικό επιτόκιο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αγορά πιστεύει ότι η Fed βρίσκεται κοντά στο τέλος των αυξήσεων. Η διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος αποτελεί συχνά ένδειξη επιβράδυνσης της οικονομίας και ιστορικά έχει συχνά οδηγήσει σε χαμηλότερες -όχι υψηλότερες- αποδόσεις.

Η καμπύλη των αποδόσεων

Οι οικονομολόγοι της ελβετικής τράπεζας δεν συμμερίζονται επίσης την άποψη ότι η πρόσφατη αναπροσαρμογή του ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ), ήταν η αρχή μιας ευρύτερης ανοδικής κίνησης στις αποδόσεις ανά τον κόσμο. Η αντίδραση της απόδοσης του 10ετούς ιαπωνικού κρατικού ομολόγου μετά την ανακοίνωση είναι μικρότερη από 20 μ.β. και η UBS θεωρεί ότι η BoJ δίνει μεγάλη βαρύτητα στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, οπότε οι όποιες προσαρμογές της νομισματικής πολιτικής είναι πιθανό να γίνουν με ελεγχόμενο τρόπο.

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS οι σημερινές υψηλές αποδόσεις των ομολόγων παρέχουν στους επενδυτές μια καλή ευκαιρία να τις κλειδώσουν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Για την αγορά του σταθερού εισοδήματος, οι αναλυτές δείχνουν μια προτίμηση στους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους τίτλους (5ετή, 10ετή ομόλογα) υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, επενδυτικής διαβάθμισης, όπως και στα βιώσιμα ομόλογα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες