Σε επιχειρηματικό εμφύλιο εξελίσσεται η «μάχη των τιμών» στη Γαλλία. Λίγα 24ωρα μετά την πρώτη συμφωνία για πάγωμα των τιμών σε 5.000 βασικά προϊόντα διατροφής και άλλα αγαθά πρώτης ανάγκης που επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα του υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ μεταξύ παραγωγών και «μεγάλης διανομής», ο Μισέλ-Εντουάρ Λεκλέρ, επικεφαλής της E.Leclerc καταφέρθηκε κατά των γαλλικών τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού τομέα στο σύνολό του, ακόμα και κατά της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι «αυτό που κανείς δεν τολμά να παραδεχθεί στη δημόσια συζήτηση για την ακρίβεια είναι ότι υπάρχουν κάποιοι που θέλουν υψηλό πληθωρισμό και τον υποδαυλίζουν».

Γαλλία: «Πάγος» στις τιμές 5.000 προϊόντων στα σούπερ μάρκετ

Φιλοξενούμενος στο ραδιοφωνικό σταθμό CNews/Europe 1 το πρωί της Δευτέρας ο Μισέλ-Εντουάρ Λεκλέρ υποστήριξε ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού «δεν είναι κοινή προτεραιότητα για όλους». Ο επικεφαλής της Επιτροπής Στρατηγικής της E.Leclerc και εκτίμησε ότι «υπάρχουν παράγοντες που ευνοούν τον πληθωρισμό, αυτό είναι κάτι που αποκρύπτεται από την όλη συζήτηση για την ακρίβεια».

Πολιτικό το πρόβλημα

Ο γιος του ιδρυτή της μεγάλης γαλλικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ είπε ότι «υπάρχει μια οικονομική κοινότητα που κατέχει μετοχικά μερίδια σε εταιρείες, μια κοινότητα η οποία χρειάζεται αυτόν τον πληθωρισμό, που επιθυμεί και ευνοεί αυτόν τον πληθωρισμό». Κι αυτό επειδή «η άνοδος των τιμών δίνει την ψευδαίσθηση της αύξησης του τζίρου των επιχειρήσεων».

Ο Λεκλέρ ανέφερε και ένα δεύτερο λόγο που υποδαυλίζει τον πληθωρισμό των τροφίμων, που σημειωτέον είναι πολύ υψηλότερος του επίσημου δείκτη τιμών καταναλωτή στη Γαλλία (11,1% έναντι 4,8% τον Αύγουστο). Υποστήριξε ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα πολλών οικονομικών παραγόντων.

«Κοιτάξτε τις συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Τώρα αρχίζουμε να λέμε ότι ένα επίπεδο δανεισμού με επιτόκια 3 έως 4% θα ήταν καλό. Αλλά το 3 με 4% είναι τεράστιο κόστος δανεισμού για ένα γαλλικό νοικοκυριό. Δεν αντέχει ο οικογενειακός προϋπολογισμός τόσο υψηλά επιτόκια σε μόνιμη βάση», υποστήριξε ο Γάλλος επιχειρηματίας.

«Υπάρχουν πιστωτές που τάσσονται υπέρ του πληθωρισμού. Άρα είναι πολιτικό το θέμα. Είναι ένα πολιτικό πρόβλημα και γι’ αυτό το λόγο η μάχη κατά του πληθωρισμού πρέπει να αναχθεί σε ζήτημα εθνικής προτεραιότητας για την κυβέρνηση», είπε ο Λεκλέρ.

Υπουργική ανταπόκριση

Μιλώντας λίγες ώρες αργότερα στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ φάνηκε να πιάνει την άκρη του νήματος των δηλώσεων Λεκλέρ και να διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι «η κυβέρνηση θα εντείνει τη μάχη κατά του πληθωρισμού». Λίγες ημέρες νωρίτερα ο γάλλος υπουργός είχε ανακοινώσει το μπλοκάρισμα της ανόδου των τιμών σε 5.000 προϊόντα στα σούπερ μάρκετ και την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων μεταξύ διανομέων (σούπερ μάρκετ) και παραγωγών (μεγάλων βιομηχανικών ομίλων τροφίμων) για τον σκοπό αυτό.

«Ελπίζω ότι από την επόμενη κιόλας βδομάδα οι συμπολίτες μας θα πηγαίνουν στα γκισέ των σούπερ μάρκετ και να διαπιστώνουν ότι “επιτέλους οι τιμές παύουν να τσουρουφλίζουν”», είπε χαρακτηριστικά ο Μπρουνό Λεμέρ και υπενθύμισε ότι εδώ και καιρό είχε υποσχεθεί ότι θα περιοριστούν οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και ότι κράτησε το λόγο του. «Ο πληθωρισμός των τροφίμων ήταν 16% το Μάρτιο και σήμερα έπεσε στο 11%», είπε χαρακτηριστικά μέσω της BFMTV.

Ποιος είναι ο Μισέλ-Εντουάρ Λεκλέρ

Γεννημένος το 1952 στο Λαντερνό της Βρετάνης στη βορειοδυτική Γαλλία ο Μισέλ-Εντουάρ Λεκλέρ είναι γιος του Εντουάρ Λεκλέρ και της Ελέν Ντικλού. Τρία χρόνια προτού γεννηθεί, το 1949, ο πατέρας του άνοιξε το πρώτο του παντοπωλείο. Νέος ο Μισέλ-Εντουάρ δεν ήθελε να ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα του. Σπούδασε στη Σορβόνη με σκοπό να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία, αλλά το 1978, σε ηλικία 26 ετών, εντάχθηκε ως σύμβουλος στην οικογενειακή επιχείρηση και το 1979 ίδρυσε την Εταιρεία Εισαγωγής Πετρελαιοειδών Leclerc.

Χάρη στην πολιτική τιμών που ακολουθεί εδώ και δεκαετίες, ο όμιλος Leclerc είναι σήμερα ο δεύτερος σε τζίρο μεγαλοδιανομέας τροφίμων στη Γαλλία, μετά τον όμιλο Carrefour. Τη φλόγα του για δημόσιες παρεμβάσεις ο Μισέλ-Εντουάρ Λεκλέρ τροφοδοτεί από το 2005 μέσω της ιστοσελίδας «De quoi je me MEL» («Με τι ασχολούμαι», παίζοντας με τα αρχικά του ονόματός του Michel-Edouard Leclerc) που δημιούργησε και διευθύνει. Πατέρας τεσσάρων παιδιών διατηρεί το νεανικό του πάθος για τα κινούμενα σχέδια και είναι επίσης επικεφαλής Χρηματοδοτικού Ιδρύματος για τον Πολιτισμό που φέρει το όνομα των γονέων του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή