Την εκτίμηση ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα προχωρήσουν σε τελική αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, οδηγώντας τα στο 4% στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου εκφράζουν σε έκθεση τους οι αναλυτές της UBS.

«Ωστόσο,» όπως διευκρινίζουν «υπό το πρίσμα των αδύναμων οικονομικών στοιχείων (κάτι που έχει επισημάνει και η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, ένα από τα σημαντικότερα γεράκια στο Διοικητικό Συμβούλιο), αναγνωρίζουμε τον κίνδυνο η ΕΚΤ να κάνει παύση, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτή την πόρτα για αύξηση τον Οκτώβριο. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πιθανό ότι η ΕΚΤ βρίσκεται κοντά στο τέλος του κύκλου σύσφιγξης. Σε αυτή την κατάσταση, είναι φυσικό τα επιχειρήματα υπέρ της περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων να γίνονται ασθενέστερα, ενώ τα επιχειρήματα υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων σε αναμονή γίνονται ισχυρότερα. Και ενώ προηγουμένως η πίεση βρισκόταν στα περιστέρια της ΕΚΤ για να εξηγήσουν γιατί μπορεί να μην χρειάζονται περαιτέρω αυξήσεις, το βάρος της απόδειξης μετατοπίζεται τώρα στα γεράκια, τα οποία πρέπει να εξηγήσουν γιατί είναι απαραίτητη μια ακόμη αύξηση. Ο βασικός λόγος για τον οποίο αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε μια τελική αύξηση την επόμενη εβδομάδα είναι ότι αναμένουμε ότι οι νέες μακροοικονομικές προβολές του προσωπικού της ΕΚΤ θα δείξουν μια πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του 2025 που θα εξακολουθεί να είναι πάνω από το 2%. Κατά την άποψή μας, η διατήρηση των επιτοκίων σε αναμονή θα ήταν ασυμβίβαστη με μια τέτοια πρόβλεψη.»

Economist: Τα δύσκολα έπονται για την οικονομία της Ευρώπης

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αν δεν προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων θα είναι πλήγμα στην αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζζς, η οποία έχει τονίσει πολλάκις ότι θέλει να επαναφέρει τον πληθωρισμό «εγκαίρως» στο στόχο. Εκτός αν άφηνε ορθάνοιχτη την πόρτα για μια αύξηση τον Οκτώβριο, προσθέτουν. «Πιστεύουμε επίσης ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Αυγούστου, τα οποία έδειξαν κάποια συγκράτηση στον δομικό πληθωρισμό, αλλά αμετάβλητο τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, υποδηλώνουν μια συντηρητική προσέγγιση. Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι αγορές τιμολογούσαν 6,6 μονάδες βάσης για τον Σεπτέμβριο, 6,6 μονάδες βάσης για τον Οκτώβριο και 2 μονάδες βάσης για τον Δεκέμβριο, σε ένα τελικό επιτόκιο 3,90%.»

Σε περίπτωση διατήρησης των επιτοκίων, η ΕΚΤ πιθανόν να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα για αύξηση τον Οκτώβριο

Σε περίπτωση που η ΕΚΤ αποφασίσει να μην προβεί σε αύξηση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα, σημειώνουν οι αναλυτές «πιστεύουμε ότι – εν μέσω ισχυρών αγορών εργασίας, χαμηλού ρεκόρ ανεργίας και αργής μείωσης του υποκείμενου πληθωρισμού – θα αφήσει την πόρτα ανοιχτή για νέα αύξηση των επιτοκίων στο μέλλον. Κατά την άποψή μας, η πιθανότητα μιας τελικής αύξησης θα είναι υψηλότερη τον Οκτώβριο, μετά την οποία το παράθυρο για αυξήσεις θα κλείσει πιθανότατα. Ωστόσο, ακόμη και τον Οκτώβριο, το παράθυρο ευκαιρίας μπορεί να είναι περιορισμένο. Εξάλλου, αναμένουμε ότι τόσο ο γενικός όσο και ο δομικός πληθωρισμός θα μειωθούν τον Σεπτέμβριο, υποβοηθούμενοι από τις επιδράσεις βάσης. Γενικότερα, η οικονομία της Ευρωζώνης είναι πιθανό να αποδυναμωθεί παρά να ενισχυθεί τον επόμενο μήνα και μαζί με αυτό θα πρέπει να αυξηθεί η προσδοκία της ΕΚΤ ότι ο αποπληθωρισμός θα αποκτήσει δυναμική.»

Επίσης, η ΕΚΤ θα εκδώσει και πάλι νέες μακροοικονομικές προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της τον Δεκέμβριο, οι οποίες θα καλύπτουν για πρώτη φορά το 2026 και πιθανότατα θα δείχνουν ότι ο πληθωρισμός το 2025/26 θα είναι και πάλι υπό έλεγχο – άρα δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. «Επί του παρόντος» τονίζουν «αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τον Ιούνιο του 2024, αλλά με τον κίνδυνο να κλίνει προς μια μεταγενέστερη έναρξη. Δεδομένου ότι οι μεσοπρόθεσμες πιέσεις στις τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν αυξημένες σε σχέση με τα τελευταία 10-15 χρόνια (λόγω των διαρθρωτικών αλλαγών στις αγορές εργασίας και των εκτεταμένων επενδύσεων στην ενεργειακή ασφάλεια, την ψηφιοποίηση και την άμυνα, όπως σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στο Jackson Hole), θα περιμέναμε ότι ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων θα είναι μέτριος, έτσι ώστε οι συνθήκες νομισματικής πολιτικής να παραμείνουν πιο αυστηρές από τις ουδέτερες (εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 2%) το 2025 και ίσως το πρώτο εξάμηνο του 2026. Τέλος, όταν καταστεί σαφές ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ έχουν κορυφωθεί, θα περιμέναμε ότι το QT που σχετίζεται με το PEPP θα μπει στην ατζέντα του Διοικητικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με την τρέχουσα καθοδήγηση της ΕΚΤ, η πλήρης επανεπένδυση των τίτλων που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του PEPP θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024, αλλά πιστεύουμε ότι η QT θα επισπευσθεί τελικά κατά μερικά τρίμηνα.»

Νέες μακροοικονομικές προβολές των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ: πληθωρισμός το 2025 εξακολουθεί να είναι πάνω από 2%

Οι αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι οι νέες μακροοικονομικές προβολές της ΕΚΤ θα παρουσιάσουν υποβαθμίσεις της ανάπτυξης και του πληθωρισμού . «Ωστόσο,» υπογραμμίζουν  «και αυτό είναι πολύ σημαντικό, αναμένουμε ότι η πρόβλεψη της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό του 2025 θα παραμείνει λίγο πάνω από το 2%, δικαιολογώντας μια (τελευταία) αύξηση των επιτοκίων. Ενώ θεωρούμε ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να αυξήσει οριακά την πρόβλεψή της για τον συνολικό πληθωρισμό του 2023 κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες στο 5,5% λόγω της υψηλότερης παραδοχής για τις τιμές της ενέργειας, αναμένουμε μια οριακή αναθεώρηση προς τα κάτω κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες στις προβλέψεις της για το 2024 και το 2025 σε 2,9% και 2,1%, αντίστοιχα. Ομοίως, αναμένουμε ότι ο δομικός πληθωρισμίς θα αναθεωρηθεί προς τα κάτω κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,9% το 2024 και στο 2,2%, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό την αυστηρότερη νομισματική πολιτική. Η πρόβλεψη για ττην πορεία του δομικού πληθωρισμού το 2023 είναι πιθανό να παραμείνει αμετάβλητη στο 5,1%. Όσον αφορά την αύξηση του ΑΕΠ, δεδομένων των αναθεωρήσεων των προηγούμενων τριμήνων και των αδύναμων ενδείξεων από τους δείκτες PMI του γ’ τριμήνου, αναμένουμε ότι η πρόβλεψη της ΕΚΤ για το 2023 θα μειωθεί κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 0,7%. Αναμένουμε επίσης υποβάθμιση της ανάπτυξης του 2024 κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,2%, αντανακλώντας την αυστηρότερη νομισματική πολιτική, ενώ η πρόβλεψη για το 2025 είναι πιθανό να παραμείνει αμετάβλητη στο 1,6%.»

Στρατηγική: Οι προοπτικές του πληθωρισμού θα διατηρήσουν την πίεση στα επιτόκια του ευρώ

Η αντίδραση της αγοράς μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης τον Αύγουστο και την ομιλία της Ιζαμπέλ Σνάμπελ ήταν ένα έντονο ράλι, ιδίως στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια EUR. «Η αγορά αποδίδει πλέον σε λιγότερο από 30% πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μ.β. τον Σεπτέμβριο. Πιστεύουμε ότι η αγορά αντέδρασε υπερβολικά στις πρόσφατες βελτιώσεις του δομικού πληθωρισμού και του πληθωρισμού υπηρεσιών, καθώς και στην ομιλία της Σναμπέλ η οποία πιστεύουμε ότι ήταν πιο ισορροπημένη, επισημαίνοντας «σημαντικούς θύλακες αντίστασης» στις αγορές εργασίας και υψηλές υποκείμενες πιέσεις στις τιμές. Για τους λόγους που περιγράφηκαν παραπάνω, θεωρούμε ότι η ισορροπία των κινδύνων παραμένει στραμμένη προς μια αύξηση 25 μ.β. τον Σεπτέμβριο και ότι η τιμολόγηση μόλις 6,6 μ.β. προσφέρει μια ελκυστική ευκαιρία πληρωμής από άποψη απόδοσης κινδύνου. Πιστεύουμε ότι η διάρκεια θα παραμείνει υπό πίεση με τον επίμονο πληθωρισμό και τον κύκλο αυξήσεων της ΕΚΤ να μην έχει ολοκληρωθεί εντελώς. Αναμένουμε ότι τα 10ετή γερμανικά ομολόγα θα διαπραγματεύονται σε ένα εύρος τιμών γύρω στο 2,4%-2,5% τους επόμενους μήνες, αλλά οποιαδήποτε πίεση πάνω από το επίπεδο του 2,5% θα πρέπει να προσφέρει κάποιες ευκαιρίες αγοράς τακτικής. Μας αρέσουν οι απότομες κινήσεις στο μακρύτερο άκρο της καμπύλης επιτοκίων του ευρώ. Διατηρούμε τις συστάσεις μας για steepener EUR 1yf 10s30s και EUR 5s10s.» Curve Steepener Trade είναι η στρατηγική που χρησιμοποιεί παράγωγα για να επωφεληθεί από τις κλιμακούμενες διαφορές αποδόσεων που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της αύξησης της καμπύλης αποδόσεων μεταξύ δύο κρατικών ομολόγων διαφορετικής διάρκειας. Η στρατηγική αυτή μπορεί να είναι αποτελεσματική σε ορισμένα μακροοικονομικά σενάρια στα οποία η τιμή του πιο μακροπρόθεσμου κρατικού ομολόγου οδηγείται προς τα κάτω. «Η αποδυνάμωση των οικονομικών στοιχείων, μια πιθανή παύση από την ΕΚΤ ή μια επιτάχυνση του προγράμματος QT θα μπορούσαν να στηρίξουν αυτές τις συναλλαγές και να προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία σε περίπτωση αύξησης του Σεπτεμβρίου» καταλήγουν οι επενδυτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή