
Σε λίφτινγκ των προγραμμάτων «Εξοικονομώ» που επιδοτούν την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών μέσα από οικοδομικές και άλλες παρεμβάσεις προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Κι ενώ σε λίγες μέρες στις 15 Σεπτεμβρίου λήγουν το «Εξοικονομώ 2023» και το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους», ο υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης και το επιτελείο του προχωρούν σε αλλαγές των όρων και προϋποθέσεων συμμετοχής για τις νέες δράσεις που θα προκηρύσσονται από το 2024 και κάθε χρόνο.
«Εξοικονομώ»: Έρχονται επιδοτήσεις με βάση τον Ταχυδρομικό Κώδικα
Σύμφωνα με πληροφορίες το «Εξοικονομώ» που αφορά στις κατοικίες θα ακολουθήσει το μοντέλο της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης όπου για κάθε γειτονιά – για κάθε ταχυδρομικό κώδικα – ισχύουν διαφορετικοί συντελεστές ενεργειακής απόδοσης. Αυτοί θα καθορίζουν και το ύψος της επιδότησης που θα δικαιούνται όσοι ενταχθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους. Ετσι ακόμη και στην ίδια περιφερειακή ενότητα (νομός) οι επιδοτήσεις θα διαφέρουν. Για παράδειγμα στην Αττική διαφορετικές είναι οι ανάγκες θέρμανσης στους Θρακομακεδόνες σε σχέση με τον Πειραιά. Οπότε ένα νοικοκυριό που μένει στους πρόποδες της Πάρνηθας θα δικαιούται υψηλότερη ενίσχυση, εφόσον βέβαια πληροί και τα εισοδηματικά κριτήρια, σε σχέση με μία οικογένεια που έχει κατοικία σε περιοχή του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.
Εξετάζεται, επίσης, η αξιολόγηση και κατάταξη των αιτήσεων να γίνεται με βάση τους νέους συντελεστές ενεργειακής απόδοσης ανά ταχυδρομικό κώδικα. Δηλαδή να έχουν προτεραιότητα οι περιοχές με μεγαλύτερες ανάγκες θέρμανσης.
Προϋποθέσεις
Το πρόγραμμα με συνολικό προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 60 εκατ. ευρώ διατίθενται αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά επιδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.
Στόχος του «Εξοικονομώ 2023», είναι η υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες για κάθε κατοικία που θα ενταχθεί, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.
Οι κατοικίες που θα επιλεγούν προς ένταξη στο πρόγραμμα, θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
- Να υφίστανται νόμιμα.
- Να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες.
- Να χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες.
- Να έχουν καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.
- Να μην είναι επιλέξιμες με χρήση βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb).
Αφού η αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα κριθεί «Καταρχήν Επιλέξιμη», ακολούθως απαιτείται η έκδοση και υποβολή στο πρόγραμμαπ της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Οι παρεμβάσεις που θεωρούνται επιλέξιμες είναι οι εξής:
- Αντικατάσταση κουφωμάτων.
- Τοποθέτηση / αναβάθμιση θερμομόνωσης.
- Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης / ψύξης.
- Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
- Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home), έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, έξυπνα συστήματα ελέγχου της θέρμανσης / ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης).
Ανακαινίζω για νέους
Την ίδια ημερομηνία στις 15 Σεπτεμβρίου λήγει και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους».
Αφορά νέες και νέους ηλικίας 18 έως και 39 ετών.
Το πρόγραμμα καλύπτει επιλέξιμες δαπάνες έως 35.000 ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικίας.
Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτό έχουν όλοι οι νέοι και οι νέες που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005, με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Εξοικονομώ» και έως 20.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Ανακαινίζω», αρκεί να είναι:
- Ιδιοκτήτες του ακινήτου, με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα και να το ιδιοκατοικούν, ή να είναι πλήρεις κύριοι, ή επικαρπωτές και το εκμισθώνουν, για να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ για Νέους».
- Ιδιοκτήτες του ακινήτου κατά πλήρη κυριότητα και ποσοστού 100% για να ενταχθούν στο «Ανακαινίζω για Νέους».


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία