Nα διατηρήσουν ανοιχτές θέσεις για κάποιο χρονικό διάστημα και να μην εξισορροπήσουν τις θέσεις τους σε συνάλλαγμα ζήτησε από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας  η κεντρική τράπεζα της χώρας, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το Reuters, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει την υποχώρηση του γουάν.

Στο πλαίσιο της άτυπης «καθοδήγησης παραθύρου», ζητήθηκε από τις τράπεζες να μην «τετραγωνίζουν» τις θέσεις τους -δηλαδή να παραμείνουν σε έκθεση-  στις διατραπεζικές αγορές συναλλάγματος μετά από οποιαδήποτε  πωλήση δολαρίων ΗΠΑ σε πελάτες, έως ότου η spot θέση τους σε συνάλλαγμα να φθάσει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, ανέφεραν οι πηγές. Να σημειωθεί ότι η «καθοδήγηση παραθύρου» είναι ένα ανεπίσημο εργαλείο της νομισματικής πολιτικής, μπορεί να είναι και τα πιστωτικά όρια,  που χρησιμοποιούνται με άτυπο τρόπο για την προώθηση ή ρύθμιση του ποσού των πιστώσεων σε έναν κλάδο ή χρηματοπιστωτικό τομέα. Το εργαλείο χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές από την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας.

Κίνα: Mειώνει τον δείκτη αποθεματικών των τραπεζών για να βοηθήσει την ανάκαμψη

Οι περισσότερες τράπεζες επιτρέπεται να διατηρούν καθαρή θέση αγοράς ή πώλησης ξένου συναλλάγματος στις spot αγορές δολαρίου-γιουάν εντός καθορισμένων ορίων. Αν δεν «τετραγωνίσουν» την θέση τους  ορισμένες από τις μεγάλες αγορές δολαρίων από τις εταιρείες θα απορροφηθούν από τις τράπεζες και θα παραμείνουν στα βιβλία τους για λίγο, μειώνοντας έτσι εν μέρει τις καθοδικές πιέσεις στο γουάν που διολισθαίνει.

Η οδηγία δόθηκε στην συνάντηση που είχε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) με μερικές εμπορικές τράπεζες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Οι τράπεζες ενημερώθηκαν επίσης ότι οι εταιρείες που απαιτούν να αγοράσουν 50 εκατομμύρια δολάρια ή περισσότερα θα πρέπει να ζητήσουν την έγκριση της κεντρικής τράπεζας, ανέφερε το Reuters.

Το γουάν  έχει υποχωρήσει περισσότερο από 5% έναντι του δολαρίου φέτος και διαπραγματεύεται 7,2735 ανά δολάριο, αποτελώντας ένα από τα νομίσματα με τις χειρότερες επιδόσεις στην Ασία για το 2023.

Η χρυσή εβδομάδα

Οι τελευταίες προσπάθειες της PBOC να εξομαλύνει την συναλλαγματική ισοτιμία  έρχονται λίγο πριν από τις διακοπές της χρυσής εβδομάδας της Κίνας στις αρχές Οκτωβρίου, κατά την οποία παραδοσιακά παρατηρείται έξαρση των ταξιδιών στο εξωτερικό και της ζήτησης δολαρίων.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τις πηγές, στις άτυπες οδηγίες της κεντρικής τράπεζας περιλαμβάνεται να ενθαρρύνουν τους πελάτες τους να μην αγοράζουν δολάρια.

Η σταθερή πτώση του  γουάν έχει επίσης οδηγήσει σε μια μονόπλευρη αγορά, καθώς οι εξαγωγείς διατηρούν τα κέρδη τους σε δολάρια σε καταθέσεις αντί να τα μετατρέψουν σε γουάν, ή ρενμίνμπι, το νόμισμα των εγχώριων συναλλαγών στην Κίνα.

«Η πηγή της αδυναμίας του ρενμίνμπι είναι πολύ απλά ότι τα επιτόκια στην Κίνα είναι χαμηλά, ότι η δραστηριότητα στην Κίνα είναι αργή, επομένως το ποσοστό απόδοσης του οριακού κεφαλαίου που επενδύεται στην Κίνα δεν είναι τόσο μεγάλο όσο αλλού, και επομένως αυτό επηρεάζει τις ροές κεφαλαίων», δήλωσε ο Sid Mathur, επικεφαλής της μακροοικονομικής στρατηγικής Ασίας-Ειρηνικού και της έρευνας αναδυόμενων αγορών στην BNP Paribas.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης