Ο επίμονος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια, υπσοτηρίζει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Ρόμπερτ Χόλτσμαν.

Ο Αυστριακός υπεύθυνος χάραξης πολιτικής υπερασπίστηκε την απόφαση να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων για 10η συνεχή φορά αυτή την εβδομάδα και δήλωσε ότι το συμπέρασμα ότι το σημερινό επίπεδο του κόστους δανεισμού θα προωθήσει ουσιαστικά τη μάχη κατά της αύξησης των τιμών δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως ηπιότητα της ΕΚΤ.

Καζάκς- ΕΚΤ: Περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων αν χρειαστεί

«Σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτή ήταν η τελική αύξηση», είπε το γεράκι της ΕΚΤ σε συνέντευξή του στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα της Ισπανίας, όπου συμμετέχει σε συνάντηση των επικεφαλής των ευρωπαϊκών οικονομικών υπηρεσιών. «Η πιθανότητα δεν είναι μεγάλη, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να χρειαστεί περισσότερη σύσφιγξη».

Τα σχόλια του ευθυγραμμίζονται με άλλους διοικητές κεντρικών τραπεζών που έχουν δεν επιθυμουν διακοπή της σύσφιγξης πολύ σύντομα.

Ο Μπόστιαν Βάζλε της Σλοβενίας δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν θα απέκλειε την ανάγκη για περαιτέρω αυξήσεις. Αν χρειαστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, τόνισε ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, Μάρτινς Καζάκς, αντιδρώντας στα στοιχήματα της αγοράς ότι τα επιτόκια της ευρωζώνης θα αρχίσουν να μειώνονται την επόμενη άνοιξη.

Οικονομολόγοι, αγορές συντάσσονται με τα περιστέρια

Δεν είναι μόνο τα γεράκια που τοποεθτούνται δημόσια. Ο αντιπρόεδρος Luis de Guindos και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας Madis Muller δήλωσαν αμφότεροι ότι τα τρέχοντα επίπεδα μπορεί να είναι επαρκή για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον μεσοπρόθεσμο στόχο του θεσμού του 2%.

Οι οικονομολόγοι είναι ενωμένοι στην εκτίμησή τους ότι η ΕΚΤ έχει τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων και οι έμποροι στοιχημάτιζαν μέσα σε λίγα λεπτά από την ανακοίνωση της πολιτικής ότι μια άλλη αύξηση είναι όλο και πιο απίθανη.

«Κοιτάζοντας ορισμένες από τις αντιδράσεις στην απόφασή μας, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι συμφωνήσαμε σε μια ήπια αύξηση, δήλωσε ο Xόλτσμαν. «Δεν συμφωνώ με μια τέτοια ερμηνεία, ιδίως δεδομένου ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό δεν έχουν υποχωρήσει τελευταία».

Ωστόσο, οι οικονομικές προοπτικές επιδεινώθηκαν γρήγορα τις τελευταίες εβδομάδες, μια κατάσταση που κράτησε τους οικονομολόγους και τους επενδυτές σε αγωνία για το αν η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην τελευταία αύξηση.

«Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση και προκειμένου να καταλήξουμε σε συμφωνία έπρεπε να σταθμίσουμε πολύ προσεκτικά όλα τα επιχειρήματα», καταλήγει ο Χόλτσμαν. «Γι’ αυτό πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή