Πολύ κοντά στη λήψη πιθανής κρατικής βοήθειας βρίσκεται η Zhongrong – μια από τις μεγαλύτερες σκιώδεις τράπεζες της Κίνας– συνάπτοντας συμφωνία συνεργασίας με δύο από τις μεγαλύτερες χρηματοπιστωτικές εταιρείες της χώρας.

Περίπου ένα μήνα μετά την αθέτηση πληρωμών της Zhongrong International Trust Co. σε δεκάδες επενδυτικά προϊόντα, αναστατώνοντας τις αγορές,  η σκιώδης τράπεζα υπέγραψε συμφωνία με την Citic Trust Co., μια μονάδα του κολοσσού Citic Group Corp., και την CCB Trust Co., που υποστηρίζεται από την China Construction Bank, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Κίνα: Ο κρυφός κίνδυνος πίσω από τις σκιώδεις τράπεζες

Η συμφωνία προβλέπει υπηρεσίες διαχειριζόμενες από εντολοδόχους, και έχει στόχο τη «βελτίωση της αποδοτικότητας», σύμφωνα με ανακοίνωση της Zhongrong . Δεν έγινε συγκεκριμένη αναφορά σε οικονομικούς όρους ή άλλους τύπους βοήθειας.

Η κυβέρνηση της Κίνας ζήτησε συγκεκριμένα από την Citic Trust και την CCB Trust να εξετάσουν τα βιβλία της Zhongrong και να ηγηθούν της προσπάθειας σταθεροποίησης των λειτουργιών της, ανέφερε το Bloomberg News τον περασμένο μήνα.

Η Zhongrong παραδέχθηκε δημόσια τα προβλήματά της και ανέφερε την Παρασκευή ότι δεν ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει τις πληρωμές για ορισμένα προϊόντα. Η εταιρεία«έριξε το φταίξιμο» σε μη προσδιοριζόμενους «πολλούς εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες».

Η Zhongrong και η στενά συνδεδεμένη εταιρεία διαχείρισης πλούτου Zhongzhi Enterprise Group προκάλεσαν αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές τον Αύγουστο, μετά τη διακοπή των πληρωμών σε δεκάδες επενδυτικά προϊόντα που πωλήθηκαν σε πλούσιους ιδιώτες και εταιρείες.

Φόβοι μετάδοσης

Η κρίση στην Zhongrong προκαλεί φόβους για μετάδοση στην κινεζική οικονομία.

Πριν δημοσιοποιηθούν τα προβλήματα, η Εθνική Διοίκηση Χρηματοοικονομικής Ρύθμισης της Κίνας είχε συστήσει μια ομάδα εργασίας τον Ιούλιο για να εξετάσει τους κινδύνους στη Zhongrong. Σχεδόν το μισό των κεφαλαίων που συγκέντρωσε η Zhongrong μεταφέρθηκε στη μητρική εταιρεία της ή σε συνδεδεμένες εταιρείες.

Οι σκιώδεις τράπεζες είναι μια βασική εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης για ασθενέστερους δανειολήπτες που δεν μπορούν να λάβουν κανονικά δάνεια από τράπεζες, όπως είναι οι κατασκευαστές ακινήτων.

Ο τομέας αυτός, ο οποίος έχει πληγεί σοβαρά από την κρίση στην αγορά ακινήτων της Κίνας, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει απώλειες ύψους 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή