Εγκαταλείπει η Lego την προσπάθεια να κατασκευάζει τα πλαστικά της τουβλάκια από ανακυκλωμένα μπουκάλια. Πρόκειται για ένα πλήγμα στην προσπάθεια της εταιρείας να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Γιατί τα καπάκια είναι πλέον «κολλημένα» πάνω στα μπουκάλια;

Όπως σημειώνει το BBC, η εταιρεία είχε ανακοινώσει το 2021 ότι σκόπευε εντός διετίας να παράγει τουβλάκια που δεν περιέχουν αργό πετρέλαιο. Τη Δευτέρα, όμως, ανακοίνωσε ότι τα νέα υλικά που χρησιμοποίησε δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα – αν και ξεκαθάρισε ότι παραμένει «πλήρως δεσμευμένη» να χρησιμοποιεί βιώσιμα υλικά.

Η Lego κατασκευάζει περίπου 4.400 διαφορετικά τουβλάκια. Επί του παρόντος, για πολλά από αυτά χρησιμοποιείται ακρυλονιτριλοβουταδιενικό στυρένιο (ABS), ένα παρθένο πλαστικό που παράγεται από αργό πετρέλαιο. Όπως όμως και πολλές άλλες εταιρείες, η Lego διερευνά εναλλακτικά υλικά αντί για πλαστικό, καθώς η βιωσιμότητα γίνεται όλο και πιο σημαντική για τους πελάτες.

Οι προκλήσεις

Μία από τις προκλήσεις ήταν η εύρεση ενός υλικού που να είναι αρκετά ανθεκτικό ώστε να διαρκέσει για πολλές γενιές.

Το 2021, δήλωσε ότι είχε αναπτύξει πρωτότυπα τουβλάκια από μπουκάλια τερεφθαλικού πολυαιθυλενίου (PET), με την προσθήκη κάποιων άλλων χημικών ουσιών. Η ελπίδα ήταν ότι το υλικό αυτό θα μπορούσε να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στα τουβλάκια με βάση το πετρέλαιο.

Αλλά η Lego αποκάλυψε τώρα ότι μετά από περισσότερα από δύο χρόνια δοκιμών, είχε διαπιστώσει ότι η χρήση ανακυκλωμένου ΡΕΤ δεν μείωνε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Και αυτό γιατί απαιτούνταν επιπλέον βήματα στη διαδικασία παραγωγής, πράγμα που σήμαινε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί περισσότερη ενέργεια.

Ως αποτέλεσμα, δήλωσε ότι «αποφάσισε να μην προχωρήσει» στη χρήση αυτού του υλικού.

Είπε ότι επί του παρόντος δοκιμάζει και αναπτύσσει τουβλάκια από «μια σειρά εναλλακτικών βιώσιμων υλικών».

«Δεν υπάρχει μαγικό υλικό»

Δεν υπάρχει «μαγικό υλικό» για την επίλυση των προβλημάτων βιωσιμότητας της εταιρείας, δήλωσε στους Financial Times ο CEO της Lego Niels Christiansen.

«Δοκιμάσαμε εκατοντάδες και εκατοντάδες υλικά. Απλώς δεν ήταν δυνατόν να βρούμε ένα τέτοιο υλικό», δήλωσε.

Εκπρόσωπος της εταιρείας σημείωσε στο BBC: «Παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι να κατασκευάζουμε τουβλάκια Lego από βιώσιμα υλικά μέχρι το 2032. Επενδύουμε περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρωτοβουλίες βιωσιμότητας κατά την τετραετία έως το 2025, στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να μεταβούμε σε πιο βιώσιμα υλικά και να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 37% έως το 2032.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green