Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, που κινούνται αντίστροφα με τις τιμές, παραμένουν κοντά σε πολυετή υψηλά, καθώς το αφήγημα για διατήρηση των επιτοκίων «υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» των κεντρικών τραπεζών συνεχίζει να οδηγεί τις αγορές. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού γερμανικού ομολόγου κυμαίνεται στο 2,78%, έχοντας φτάσει πρόσκαιρα σε υψηλό 12 ετών, στο 2,82%. Αφού αύξησαν το επιτόκιο καταθέσεων στο 4% ρεκόρ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παρείχαν διαφορετικές ερμηνείες των πρόσφατων κατευθυντήριων γραμμών, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι η επόμενη κίνηση θα είναι μείωση και άλλοι να λένε ότι η πιθανότητα νέας αύξησης μπορεί να είναι κοντά στο 50%.

Ευρωζώνη: Άλμα στις αποδόσεις των ομολόγων – Ρεκόρ 12 ετών για το γερμανικό 10ετές

Η τιμολόγηση στις αγορές παραγώγων δείχνει πιθανότητα μικρότερη από 20% για νέα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, αλλά η μείωση των επιτοκίων δεν τιμολογείται μέχρι τον Ιούλιο του επόμενου έτους.

Το συνολικό μήνυμα των δύο τελευταίων εβδομάδων είναι ότι φαίνεται πως ο κύκλος αύξησης έφτασε στο τέλος του, αλλά οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ανέφεραν αναλυτές της Danske Bank, σημειώνοντας πως οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται και οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ανεβαίνουν ξανά, με αποτέλεσμα να τροφοδοτούν ανησυχίες για ανανεωμένη πληθωριστική πίεση.

Το ασφάλιστρο κινδύνου της Ιταλίας έναντι της Γερμανίας σημείωνε άνοδο στο υψηλότερο σημείο από τον περασμένο Μάιο την Τετάρτη, ενόψει της ανακοίνωσης του προϋπολογισμού του 2024 από την Ρώμη. Η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις της για το 2024 αργά την Τετάρτη. Σχεδιάζει να αυξήσει τον στόχο για το δημοσιονομικό της έλλειμμα το 2024 στο 4,1% με 4,3% του ΑΕΠ έναντι του 3,7% που είχε τεθεί τον Απρίλιο, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων διαμορφωνόταν στις 192 μονάδες βάσης, αφού έφτασε τις 194,2 μονάδες βάσης, το υψηλότερο από τις 5 Μαΐου. Η JP Morgan ανέφερε σε σημείωμά της ότι αναμένει αυξημένο πολιτικό θόρυβο γύρω από τη διαδικασία του προϋπολογισμού του 2024, αλλά απέδωσε μικρή πιθανότητα μιας κυβερνητικής κρίσης βραχυπρόθεσμα. Η απόδοση της ελληνικής 10ετίας κυμαίνεται στο 4,27% με την διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων να διαμορφώνεται στις 149 μονάδες βάσης, δηλαδή μικρότερη κατά 43 μονάδες βάσης σε σχέση με την αντίστοιχη ιταλική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές