Ενισχύονται οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων  με τις αποδόσεις των 10ετών και 2ετών να διαπραγματεύονται κοντά σε επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί για τελευταία φορά πριν από μια δεκαετία, καθώς οι επενδυτές επεξεργάζονται την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια και τις μελλοντικές κατευθύνσεις.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αυξήθηκε κατά περίπου 9 μονάδες βάσης στο 4,435%, σημειώνοντας νέο υψηλό που είχε να παρατηρηθεί από το 2007 ενδοσυνεδριακά . Η απόδοση του 2ετούς  ομολόγου ενισχύθηκε κατά περισσότερο από 3 μονάδες βάσης στο 5,152%, κινούμενη σε επίπεδα που επιτεύχθηκαν για τελευταία φορά το 2006.

Στερλίνα: Κυριαρχούν οι αρκούδες

Η Fed ανακοίνωσε την απόφασή της να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια καθώς ολοκληρώθηκε η συνεδρίασή της την Τετάρτη, σύμφωνα με τις προσδοκίες των επενδυτών.

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής άφησαν να εννοηθεί ότι αναμένουν μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων φέτος και ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ προβλέπονται μόλις δύο μειώσεις επιτοκίων για το 2024. Τον Ιούνιο, η Fed δήλωσε ότι αναμένει τέσσερις μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα είναι σε θέση να «προχωρήσει προσεκτικά» με τη νομισματική της πολιτική. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα ήθελαν, ωστόσο, να δουν μεγαλύτερη πρόοδο στη μάχη κατά του πληθωρισμού, αν και οι πιέσεις έχουν κάπως χαλαρώσει, ανέφερε ο Πάουελ.

Η Fed δημοσίευσε επίσης  τις προβλέψεις της για βασικούς οικονομικούς δείκτες, λέγοντας ότι αναμένει αύξηση του ΑΕΠ  κατά 2,1% φέτος, η οποία είναι πολύ υψηλότερη από την προηγούμενη πρόβλεψη.

Εν τω μεταξύ, ο βασικός δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο οποίος χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση του πληθωρισμού, αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,7%, χαμηλότερα από ό,τι είχε προβλεφθεί τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές