Τη δυνατότητα να επιστρέψουν τα μέλη του στην εργασία τους, ανακοίνωσε το συνδικάτο των σεναριογράφων του Χόλιγουντ κι ενώ επίκειται η έγκριση της συμφωνίας τριετούς διάρκειας η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει αυξήσεις μισθών και παράλληλα παρέχει κάποια προστασία από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Ανρί Πινό: Deal 7 δισ. δολαρίων για απόκτηση εταιρείας ταλέντων του Χόλιγουντ

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το διοικητικό συμβούλιο του συνδικάτου Writers Guild of America (WGA) ανακοίνωσε ότι ψήφισε ομόφωνα να τερματιστεί η απεργία σήμερα Τετάρτη. Τα 11.500 μέλη έχουν προθεσμία μέχρι τις 9 Οκτωβρίου για να ψηφίσουν επί της προτεινόμενης συμφωνίας. Η WGA δήλωσε ότι η εκτιμώμενη αξία της συμφωνίας είναι 233 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Το τέλος της απεργίας του WGA δεν σημαίνει ότι το Χόλιγουντ επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας, από τη στιγμή που το συνδικάτο των ηθοποιών SAG-AFTRA παραμένει σε απεργία από τον περασμένο Ιούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι οι σεναριογράφοι του κινηματογράφου και της τηλεόρασης απεργούν από τον περασμένο Μάιο, αφού δεν κατέληξαν σε συμφωνία με τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής, όπως οι Netflix, Walt Disney και Warner Bros Discovery.

Βάσει του δημοσιεύματος του Reuters, οι σεναριογράφοι φέρεται να κέρδισαν παραχωρήσεις σε όλα όσα απαιτούσαν, με αυξήσεις για τα τρία χρόνια της συμφωνίας, αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές για υγεία και σύνταξη, καθώς και εγγυήσεις για την τεχνητή νοημοσύνη.

«Αγκάθι» η τεχνητή νοημοσύνη

Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι εταιρείες συμφώνησαν να συναντώνται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο με το συνδικάτο, προκειμένου να συζητούν σχέδια που θα αφορούν τη χρήση ΤΝ στην ανάπτυξη και την παραγωγή ταινιών.

Οι εταιρείες και τα στούντιο δεν απαγορεύεται ρητά να χρησιμοποιούν την ΤΝ για τη δημιουργία περιεχομένου. Οι σεναριογράφοι, ωστόσο, έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση εάν το έργο τους χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση της ΤΝ.

Όπως ισχύει επί του παρόντος, οι σεναριογράφοι μπορούν να επιλέξουν να χρησιμοποιούν την ΤΝ κατά τη σύνταξη των σεναρίων, όμως μια εταιρεία δεν μπορεί να απαιτήσει τη χρήση του λογισμικού. Οι εταιρείες πρέπει επίσης να γνωστοποιήσουν σε έναν σεναριογράφο εάν οποιοδήποτε υλικό έχει παραχθεί με τη χρήση της ΤΝ.

Σε άλλα θέματα, το συνδικάτο δήλωσε ότι κέρδισε εγγυήσεις για την ελάχιστη στελέχωση των σεναριογράφων, ένα βασικό ζήτημα για πολλά από τα μέλη της. Η στελέχωση θα καθορίζεται από τον αριθμό των επεισοδίων ανά σεζόν. Οι ελάχιστες αμοιβές θα αυξηθούν περισσότερο από 12% σε διάστημα τριών ετών.

Επίσης, θα αυξηθούν τα υπόλοιπα για τη χρήση τηλεοπτικών εκπομπών και ταινιών εκτός των ΗΠΑ και θα δίνεται μπόνους για τις πιο δημοφιλείς εκπομπές στις υπηρεσίες streaming.

Ενθουσιασμένοι οι σεναριογράφοι

«Πρόκειται για ουσιαστικές προστασίες που οι εταιρείες μας είχαν δηλώσει ότι δεν θα μας έδιναν ποτέ», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο X (πρώην Twitter) ο συγγραφέας Άνταμ Κόνοβερ, μέλος της επιτροπής διαπραγματεύσεων.

«Όμως εξαιτίας της αλληλεγγύης μας, επειδή κυριολεκτικά δεν μπορούν να βγάλουν ούτε ένα δολάριο χωρίς εμάς, λύγισαν, μετά έσπασαν και μας έδωσαν αυτό που μας αξίζει. Κερδίσαμε», έγραψε Κόνοβερ.

Από τη μεριά του, ο τηλεοπτικός σεναριογράφος Ντέιβιντ Σλακ δήλωσε: «Η απεργία μας ήταν αναγκαία. Η απεργία μας ήταν αποτελεσματική. Η απεργία μας είναι μια νίκη».

Η λήξη της απεργίας σημαίνει ότι οι πρωινές και βραδινές εκπομπές τοκ σόου μπορούν να επιστρέψουν στον αέρα. Ο Μπιλ Μάχερ, οικοδεσπότης της εκπομπής «Real Time» του HBO, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα επιστρέψει με νέα επεισόδια από την ερχόμενη Παρασκευή.

«Οι σεναριογράφοι μου και το Real Time επιστρέφουν!», έγραψε.

Ο Μάχερ και η Ντρου Μπάριμορ είχαν εξοργίσει τους σεναριογράφους λέγοντας αυτόν τον μήνα ότι οι εκπομπές τους θα επέστρεφαν πριν από τη λήξη της απεργίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tέχνη και Ζωή