Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπερχρεωμένοι κατασκευαστές ακινήτων στην Κίνα έχουν κυριαρχήσει στις συζητήσεις για την οικονομία και τις αγορές της ασιατικής χώρας φέτος. Ομως, ο τομέας ακινήτων στη χώρα φαίνεται να απέχει από τα χειρότερα μιας κρίσης που αποτελεί βαρίδι για την οικονομία της χώρας και συνέβαλε στην έξοδο παγκόσμιων κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τον Jason Hsu του Rayliant Global Advisors, υπάρχει μια σημαντική διάκριση μεταξύ αυτής της στεγαστικής κρίσης και των προηγούμενων, καθώς οι κατασκευαστές είναι αυτοί που έχουν υπερβολική μόχλευση – όχι τα νοικοκυριά. Και αυτή η διαφορά καθοδηγεί την απάντηση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής. «Τα κινεζικά νοικοκυριά δεν μοχλεύονται όταν πρόκειται για ακίνητα», λέει. «Η χρεοκοπία που βλέπετε στον τομέα των κατασκευαστών είναι σχεδιασμένη. Από την πλευρά των νοικοκυριών, δεν υπάρχει κρίση ισολογισμού, επειδή δεν αγοράζουν ακίνητα με μόχλευση. Οπότε πραγματικά δεν πιστεύουν ότι υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα εκεί».

Απρόσμενη αύξηση της μεταποίησης στην Κίνα

Ερευνα

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το Bloomberg, η χώρα δεν έχει δει ακόμη τα χειρότερα. Αυτή είναι η άποψη εννέα από τους 15 ερωτηθέντες σε μια άτυπη έρευνα του Bloomberg News σε αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων με έδρα το Χονγκ Κονγκ και την ηπειρωτική Κίνα. Έξι από αυτά τα άτομα ανέφεραν τα στεγαστικά δεινά ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις μετοχές για το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Οι γεωπολιτικές εντάσεις αναδείχθηκαν ως η δεύτερη μεγαλύτερη ανησυχία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αντικατοπτρίζουν την επιδείνωση της δυσφορίας στον κλάδο των ακινήτων της Κίνας, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φαίνεται απρόθυμοι να λάβουν πιο επιθετικά μέτρα τόνωσης για να μην τροφοδοτήσουν μακροπρόθεσμους οικονομικούς κινδύνους. Το κλίμα επιδεινώθηκε μόλις αυτή την εβδομάδα, καθώς οι ανησυχίες για τη ρευστότητα και την αδύναμη ζήτηση κατοικιών εντάθηκαν, οδηγώντας τον σχετικό δείκτη για τις μετοχές ακινήτων στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών.

Πέρα από την απαισιοδοξία για τον τομέα των ακινήτων, η άτυπη έρευνα έδειξε ότι οι επενδυτές κατά τα άλλα ήταν αισιόδοξοι για τη συνολική αγορά, δεδομένης μιας σειράς πρόσφατων μέτρων στήριξης και φθηνών αποτιμήσεων. Περίπου το 70% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι σχεδιάζει να προσθέσει θέσεις μετοχών, τόσο στην Κίνα όσο και στο Χονγκ Κονγκ. «Είμαστε στο χειρότερο σημείο αυτού του κύκλου και δεν έχουμε βγει ακόμα στο ξέφωτο. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να τελειώσει η τρέχουσα κρίση ακινήτων», δήλωσε ο Kenny Wen, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην KGI Asia Ltd. που συμμετείχε στην άτυπη δημοσκόπηση.

Οι επενδυτές μπορεί να βρίσκονται μπροστά σε ένα πρόσθετο επίπεδο αβεβαιότητας καθώς ο όμιλος Evergrande – ο υπερχρεωμένος όμιλος ακινήτων που βρίσκεται στο επίκεντρο της πολύχρονης κρίσης του κλάδου – δήλωσε την Πέμπτη ότι ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρός του Hui Ka Yan είναι ύποπτος για διάπραξη εγκλημάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή