Μέχρι τα μέσα του 2022 ο Σαμ Μπάνκμαν Φριντ ζούσε το όνειρό του. Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX που ο ίδιος είχε ιδρύσει ζούσε στιγμές δόξας και ο ίδιος είχε γίνει δισεκατομμυριούχος -με προσωπική περιουσία που υπολογιζόταν τότε σε 20 δισ δολάρια- παρουσιάζοντας μάλιστα προφίλ λιτού φιλάνθρωπου που ήθελε να μοιράσει μεγάλο μέρος από τα κέρδη του στον κόσμο. Τώρα ο πρώην βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων βλέπει τη δίκη του για απάτη με να ξεκινά και τον ίδιο να αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης άνω των 100 ετών.

Cryptο: Επιστρέφουν σε ανοδική πορεία τα κρυπτονομίσματα

Το 2022 το FTX με αξία τότε 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο οποίο οι χρήστες μπορούσαν εύκολα να κάνουν συναλλαγές σε διάφορα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin και το Ethereum, κατέρρευσε μέσα σε λίγες μέρες. Πελάτες και οι επενδυτές του από όλο τον κόσμο παρακολουθούσαν σοκαρισμένοι με τον πρώην τιτάνα των κρύπτο να συλλαμβάνεται στις Μπαχάμες όπου είχε καταφύγει και να αντιμετωπίζει δώδεκα ομοσπονδιακές κατηγορίες.

Πελάτες, επενδυτές και εργαζόμενοι της FTX έπαθαν σοκ όταν έμαθαν ότι 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια από τα κεφάλαια των πελατών χάθηκαν από το ανταλλακτήριο –αλλά όχι τόσο μεγάλο σοκ όσο οι τελευταίοι που έχασαν τα περισσότερα. Ήταν η αρχή του τέλους για πολλούς συμμετέχοντες στην αγορά των κρύπτο αφού το κανόνι της FΤΧ έπληξε καίρια την εμπιστοσύνη στον κλάδο. Μάλιστα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λόρενς των ΗΠΑ Σάμερς είχε συγκρίνει τότε την κατάρρευση της FTX με αυτή της ενεργειακής εταιρείας Enron Corp.

Τρύπα δισεκατομμυρίων

Το FTX που ήταν από τα πιο γνωστά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και τώρα βρίσκεται υπό καθεστώς ανεξάρτητης διαχείρισης, υπέβαλε αίτηση πτώχευσης στα μέσα Νοεμβρίου του 2022 όταν εμφανίστηκε τρύπα 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον ισολογισμό του. Αμέσως μετά το FTX χρεοκόπησε καθώς μέσα σε ελάχιστον χρονικό διάστημα είχε τεράστιες αναλήψεις καθώς οι πελάτες του ανησυχούσαν για τις εξελίξεις.

Στις 13 Δεκεμβρίου του 2022 ο Σαμ Μπάνκαν Φριντ συνελήφθη στις Μπαχάμες μετά από αίτημα των αρχών των ΗΠΑ. Το κατηγορητήριο βαρύ καθώς αφορούσε απάτη μέσω εμβάσματος, συνωμοσία για απάτη, απάτη επί τίτλων, συνωμοσία για απάτη επί χρηματοπιστωτικών τίτλων και ξέπλυμα χρήματος. Είχε παραμείνει στις Μπαχάμες από τότε που η εταιρεία του κήρυξε πτώχευση, αφού είχε μεταφέρει το 2021 τα κεντρικά γραφεία της FTX στο Νασάου, την πρωτεύουσα των νήσων, από το Χονγκ Κονγκ.

Τα χαμένα 2 δισ. δολάρια

Ο ιδρυτής τoυ FTX κατηγορήθηκε από τις αρχές των ΗΠΑ ότι «έτρεχε» πολυετές πρόγραμμα εξαπάτησης επενδυτών, με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ να κατηγορεί τον Μπάνκμαν Φριντ ότι πήρε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια από επενδυτές και απέκρυψε την έκταση της σχέσης μεταξύ της FTX και μιας άλλης εταιρείας του, της Alameda Research, η οποία είναι hedge fund κρυπτονομισμάτων που ελέγχεται από τον κατηγορούμενο. Τότε είχαν υπάρξει κατηγορίες ότι η FTX είχε δανείσει δισεκατομμύρια δολάρια από περιουσιακά στοιχεία πελατών για να χρηματοδοτήσει κερδοσκοπικές επενδύσεις της Alameda Research.

Ποιος είναι ο Σαμ Μπάνκμαν Φριντ

Ο κατηγορούμενος γεννήθηκε στο Στάνφορντ της Καλιφόρνια το Μάρτιο του 1992. Οι γονείς του ήταν καθηγητές νομικής στο πανεπιστήμιο και από νεαρή ηλικία ενδιαφερόταν για τον αλτρουισμό, μια φιλοσοφία που υποστηρίζει ότι η καλύτερη δράση είναι αυτή που παράγει τη μεγαλύτερη ευτυχία στο μεγαλύτερο αριθμό ατόμων.

Σπούδασε φυσική και μαθηματικά στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, το ΜΙΤ, από όπου αποφοίτησε το 2014.  Άρχισε να ασχολείται με επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα και το 2017 ίδρυσε την Alameda Research την πρώτη του εταιρεία. Μέσα σε λίγους μήνες από την ίδρυση της Alameda Research, αγόραζε και πωλούσε κάθε μέρα bitcoin πολύ μεγάλης αξίας. Τον Απρίλιο του 2019 ίδρυσε την FTX, η οποία αναπτύχθηκε ραγδαία χάρη στην επένδυση κεφαλαίων από διάφορες εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων όπως η SoftBank και η Pantera Capital, σύμφωνα με το περιοδικό Enterpreneur.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto