Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της πολύκροτης δίκης του Σαμ Μπάνκμαν – Φριντ, του κατηγορούμενου ιδρυτή του χρεοκοπημένου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, οι εκτιμήσεις για την τύχη του δεν είναι και τόσο ευοίωνες. Ο δικαστής που επιβλέπει την υπόθεση αυτή δήλωσε ότι ο Μπάνκμαν -Φριντ ενδέχεται να αντιμετωπίσει «πολύ μεγάλη ποινή» εάν καταδικαστεί.

Τα σχόλια του περιφερειακού δικαστή των ΗΠΑ Λιούις Κάπλαν, έγιναν λίγο πριν απορρίψει ένα ακόμα αίτημα του 31χρονου πρώην δισεκατομμυριούχου να αποφυλακιστεί προσωρινά κατά τη διάρκεια της δίκης για να βοηθήσει καλύτερα τους δικηγόρους του να υποστηρίξουν την υπεράσπιση του. Ο Κάπλαν υποστήριξε ότι είναι ύποπτος φυγής.

«Ο πελάτης σας σε περίπτωση που καταδικαστεί θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια πολύ μεγάλη ποινή», είπε ο Κάπλαν σε ακρόαση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν. «Αν τα πράγματα αρχίσουν να φαίνονται ζοφερά… ίσως ερχόταν η στιγμή που θα επιδίωκε να φύγει».

Σαμ Μπάνκμαν Φριντ: Με κοστούμι και γραβάτα θα εμφανιστεί στο δικαστήριο

Ο συνήγορος υπεράσπισης Μαρκ Κοέν,  είπε ότι «δεν υπάρχει τίποτα στα αρχεία» που να υποδηλώνει ότι ο πελάτης του θα προσπαθούσε να διαφύγει. Υπογράμμισε μάλιστα, ότι ίδιος είχε συναινέσει στην έκδοσή του από τις Μπαχάμες – όπου ήταν η FTX – στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη σύλληψή του τον Δεκέμβριο του 2022.

Ο κατηγορούμενος έχει δηλώσει αθώος σε επτά κατηγορίες απάτης και συνωμοσίας που προέκυψαν από την κατάρρευση της FTX τον Νοέμβριο του 2022. Αντιμετωπίζει ένα νόμιμο μέγιστο όριο φυλάκισης 110 ετών.

Οι δικηγόροι του ζήτησαν από τον Κάπλαν να αφεθεί ελεύθερος κατά τη διάρκεια της δίκης ώστε να μπορούν να προετοιμάζονται καλύτερα για τους μάρτυρες και τις καταθέσεις της επόμενης μέρας, κάτι που δεν θα ήταν εύκολο αν τον πήγαιναν πίσω στο Μητροπολιτικό Κέντρο Κράτησης στο Μπρούκλιν στο τέλος κάθε δοκιμαστικής ημέρας.

Ανησυχίες

Ο Κάπλαν δήλωσε την Πέμπτη ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες της υπεράσπισης και θα κανονίσει να προσέρχεται ο Μπάνκμαν – Φριντ στο δικαστήριο στις 7 το πρωί τις περισσότερες ημέρες της δίκης για να μιλά με τους δικηγόρους του για αρκετές ώρες πριν ξεκινήσει η κατάθεση.

Η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει στις 3 Οκτωβρίου και μπορεί να διαρκέσει έως και έξι εβδομάδες.

Μετά τη σύλληψή του στις Μπαχάμες στις 12 Δεκεμβρίου πέρυσι, ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 250 εκατομμυρίων δολαρίων, μετά την οποία πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του περιορισμένος στο σπίτι των γονιών του στην Καλιφόρνια. Ωστόσο, η εγγύησή του ανακλήθηκε στις 11 Αυγούστου αφού διαπιστώθηκε ότι προσπαθούσε να έρθει σε επαφή και να εκφοβίσει πρώην στελέχη της FTX και μάρτυρες στη διαδικασία.

Έκτοτε, η νομική του ομάδα έχει υποβάλει πολλαπλές προσφυγές, ζητώντας την προδικαστική αποφυλάκισή του. Όμως όλες απορρίφθηκαν, με τους δικαστές να υποστηρίζουν ότι έχει παραβιάσει τους όρους εγγύησης σε πολλές περιπτώσεις και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να χορηγηθεί άμεση αποφυλάκιση.

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι η FTX υπέβαλε αίτηση για προστασία από την πτώχευση τον Νοέμβριο, λέγοντας ότι δεν ήταν σε θέση να εξοφλήσει πλήρως τους πελάτες που είχαν καταθέσει κεφάλαια στο ανταλλακτήριό της. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της FTX, John Ray, δήλωσε ότι η πρώτη του προτεραιότητα ήταν η ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων για την αποπληρωμή των πελατών της FTX.

Οι εισαγγελείς έχουν κατηγορήσει τον 31χρονο Μπάκμαν Φριντ για κλοπή δισεκατομμυρίων δολαρίων από κεφάλαια πελατών της FTX για να καλύψει τις απώλειες της Alameda Research και για παράνομες πολιτικές δωρεές δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο την εξασφάλιση επιρροής στην Ουάσιγκτον.

Ο ίδιος έχει δηλώσει αθώος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto