
Μπροστά σε μια νέα κρίση στα ακίνητα βρίσκεται ο Καναδάς, με τις πωλήσεις κατοικιών να κινούνται σε χαμηλούς ρυθμούς σε όλες τις μεγάλες επαρχίες του Καναδά, από τον Μάρτιο του 2023 και μετά, σύμφωνα με την έκθεση RE/MAX 2023 National Condominium Report. Η έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας, προβλέπει ότι η επιβράδυνση δεν θα τερματιστεί αυτή τη χρονιά, αλλά θα συνεχιστεί και το 2024 με την ίδια -αν όχι- και μεγαλύτερη ένταση.
Σε αυτό φαίνεται πως συμβάλουν και τα ενοίκια που τραβούν την ανηφόρα, ως αποτέλεσμα της συνεχούς αύξησης των επιτοκίων, των πληθωριστικών πιέσεων αλλά και της πληθυσμιακής επέκτασης, συνθέτοντας μια εικόνα η οποία συμπαρασύρει και τον κλάδο των κατασκευών.
Αυστραλία: Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα
Έρχεται η τέλεια καταιγίδα;
Το φαινόμενο δεν ήταν αναμενόμενο μεν, είχε ξεκινήσει ωστόσο να δείχνει τα δόντια του μέσα στο καλοκαίρι όταν η μέση τιμή ενοικίου στον Καναδά έφτασε τον περασμένο μήνα στο επίπεδο ρεκόρ των 2.042 δολαρίων εν μέσω συνεχών αυξήσεων των επιτοκίων και της πληθυσμιακής επέκτασης, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Rentals.ca και της Urbanation.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός των ενοικίων για τον Ιούνιο ήταν 7,5%, κάτω από τη διψήφια αύξηση που παρατηρήθηκε για το μεγαλύτερο μέρος του 2022 και τις αρχές του 2023. Τα ενοίκια αυξήθηκαν επίσης κατά 1,4% από τον Μάιο, σηματοδοτώντας την ταχύτερη μηνιαία αύξηση που καταγράφηκε από τις αρχές της χρονιάς.

Οι τάσεις της αγοράς
Οι εκτιμήσεις για τις πωλήσεις κατοικιών φαίνονταν πως θα έχουν μικτή εικόνα σε εθνικό επίπεδο, καθώς η αγορά είδε κάποια δυναμική το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ωστόσο «οι πιο πρόσφατοι αριθμοί για τον πληθωρισμό φαίνεται πως έσβησαν τη φλόγα», δήλωσε ο Κρίστοφερ Αλεξάντερ, πρόεδρος της RE/MAX Canada. Ταυτόχρονα, το φαινόμενο της εσωτερικής μετακίνησης του πληθυσμού, δημιούργησε μια τάση προς περιοχές όπως η Αλμπέρτα, όπου η τιμή των σπιτιών ήταν πιο προσιτή και το κόστος διαβίωσης χαμηλότερο, προελκύοντας αγοραστές από ακριβότερες επαρχίες. Γεγονός που οδήγησε τη συγκεκριμένη περιοχή να γίνει η πατρίδα 15.786 διαπολιτειακών μεταναστών, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2000.
Όλες οι έρευνες επισήμαναν ότι η οικονομική προσιτότητα παραμένει η κορυφαία ανησυχία για τις αγορές κατοικιών σε όλη τη χώρα, σημειώνοντας ότι το κόστος μεταφοράς αποδεικνύεται απαγορευτικό για πολλούς υποψήφιους αγοραστές. Ωστόσο καταλήγουν πολλοί σε αυτή την πρακτική μακριά από την προτιμώμενη τοποθεσία τους, προκειμένου να επιτύχουν καλύτερη απόδοση για την επένδυσή τους, παρά το γεγονός ότι η αγοραστική δύναμη και η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Οι πωλήσεις προβλέπεται να ανακάμψουν το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο του 2024, καθώς η ποσοτική σύσφιξη θα χαλαρώσει, αναζωογονώντας εκ νέου τις προθέσεις για αγορά κατοικίας.


Latest News

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα