Οι λάτρεις των ζυμαρικών πρέπει να προετοιμαστούν για να πληρώσουν ακόμη υψηλότερες τιμές για το αγαπημένο τους πιάτο, καθώς η ξηρασία στον Καναδά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη βλάπτουν τις καλλιέργειες σκληρού σίτου και μειώνουν τις προμήθειες που διατίθενται σε αλευρόμυλους και εταιρείες τροφίμων.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας συγκάλεσε συνεδρίαση για την κρίση τον Μάιο, καθώς οι τιμές των βασικών τροφίμων αυξήθηκαν σε ποσοστό περισσότερο από το διπλάσιο του εθνικού πληθωρισμού. Με την παγκόσμια παραγωγή σκληρού σιταριού να βρίσκεται σε χαμηλό 22 ετών, οι διάσημοι παραγωγοί ζυμαρικών της Ιταλίας έπρεπε να στραφούν σε ασυνήθιστους προμηθευτές όπως η Τουρκία για την πρώτη ύλη τους.

Ζυμαρικά: Αντιπαράθεση μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων για τις διαρκείς ανατιμήσεις

Στο Τορόντο, η Continental Noodles γνώριζε ότι υπήρχε πρόβλημα όταν το κόστος μιας συσκευασίας 20 κιλών αλευριού σιμιγδαλιού, αλεσμένου από σκληρό σίτο, αυξήθηκε κατά 24% μέσα σε λίγες εβδομάδες τον Ιούλιο σε 19,15 δολάρια ΗΠΑ. Η οικογενειακή Continental, η οποία πουλά φετουτσίνι και ραβιόλια στην Whole Foods και στη λιανική αγορά, πληρώνει επίσης περισσότερα για τις ντομάτες που χρησιμοποιούνται στη σάλτσα μετά από προβλήματα που εμφανίστηκαν στις καλλιέργειες στην Ισπανία και την Ινδία.

Ένας από τους ιδιοκτήτες της Continental, ο Vincent Liberatore, φοβάται ότι οι τιμές θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο τώρα που οι αγρότες του κορυφαίου εξαγωγέα σκληρού σίτου στον Καναδά έχουν δει τη σοδειά τους να καταστρέφεται από την ξηρασία. Δήλωσε ωστόσο ότι η επιχείρησή του θα απορροφήσει το κόστος όσο το δυνατόν περισσότερο, χωρίς να είναι σαφές τι θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές.

«Ο πληθυσμός έχει ξεφύγει – όλα ανεβαίνουν», είπε ο Liberatore. «Το μεγαλύτερο άγχος για εμάς τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων αυτή τη στιγμή είναι το άγνωστο – το τρενάκι του λούνα παρκ πάνω κάτω».

Οι τιμές λιανικής των ζυμαρικών αυξήθηκαν κατά περίπου 12% φέτος στην Ευρώπη και κατά 8% στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς Nielsen. Οι τιμές ενός άλλου βασικού προϊόντος, του ρυζιού, έχουν επίσης εκτοξευθεί μετά τους περιορισμούς των εξαγωγών στην Ινδία.

Το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών προβλέπει ότι η παγκόσμια παραγωγή σκληρού σίτου για το 2023/24 θα κινηθεί σε χαμηλό 22 ετών, ωθώντας τα παγκόσμια αποθέματα στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριανταετίας.

Ξηρασία στον Καναδά

Όταν τα λιβάδια ξεράθηκαν αυτό το καλοκαίρι, ο Καναδός αγρότης Ντάρολντ Νίουα είδε τις ελπίδες για μια σκληρή συγκομιδή να διαψεύδονται, όπως σημειώνει το Reuters.

«Μέχρι τις 10 Ιουνίου, ένιωθα ότι ήμασταν καλά», είπε ο Νίουα, 67 ετών, από το αγρόκτημά του κοντά στο Oyen της Αλμπέρτα. Τώρα «μάλλον θα έχουμε απώλειες».

Ο Καναδάς αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου εμπορίου σκληρού σίτου, αλλά η φετινή συγκομιδή φαίνεται να είναι η δεύτερη μικρότερη συγκομιδή της χώρας τα τελευταία 12 χρόνια. Οι Καναδοί αγρότες αναμένεται να παράγουν 4,3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σκληρού σίτου φέτος, όπως ανέφερε η Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά την Τρίτη.

«Ο αγωγός στον Καναδά είναι άδειος», δήλωσε ο αναλυτής γεωργίας Jerry Klassen.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται επίσης να έχουν μικρότερη σοδειά λόγω της ξηρασίας, ενώ για τον ίδιο λόγο μειώθηκε και η παραγωγή στην Ισπανία, ενώ οι ακραίες καιρικές συνθήκες δημιούργησαν ανάμικτη κατάσταση στην Ιταλία και τη Γαλλία.

Η επιδείνωση των προμηθειών οδήγησε το σημείο αναφοράς των τιμών μελλοντικής εκπλήρωσης του Euronext σε ρεκόρ εξάμηνο στις αρχές Αυγούστου. Η άνοδος οδήγησε τον μεγάλο εισαγωγέα της Αλγερίας να ακυρώσει έναν διαγωνισμό στις αρχές Αυγούστου.

Η Τουρκία μετατρέπεται σε εξαγωγέα

Στην Ιταλία, η οποία βασίζεται στις εισαγωγές για να συμπληρώσει τις εγχώριες καλλιέργειες, ορισμένες επιχειρήσεις στρέφονται σε νέες πηγές προμήθειας σκληρού σίτου. Η Τουρκία έχει αναδειχθεί απρόσμενα σε εξαγωγέα σκληρού σίτου.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς τοποθετούν τις τουρκικές εξαγωγές σκληρού σίτου αυτή τη σεζόν σε 300.000 μετρικούς τόνους, με την μεγαλύτερη ποσότητα να προορίζονται για την Ιταλία.

Οι έμποροι είπαν ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται μια ισχυρή συγκομιδή και υψηλά αποθέματα για να αντιστρέψει τον συνήθη ρόλο της ως εισαγωγέα. Οι εξαγωγές της αναμένεται ευρέως να φτάσουν τους 500.000 τόνους και πιθανώς το 1 εκατομμύριο ανάλογα με τις κρατικές εγκρίσεις εξαγωγών.

Οι τουρκικές εξαγωγές έχουν μειώσει τις τιμές σκληρού σίτου στη Μεσόγειο και τη Βόρεια Αμερική, αλλά αυτή η τάση θα αντιστραφεί όταν η Τουρκία τελειώσει τις εξαγωγές της σε έναν ή δύο μήνες, δήλωσε ο Philip Werle, συνεργάτης της Northstar Brokerage με έδρα την Ισπανία.

Βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση του εφοδιασμού προήλθε επίσης από τη Ρωσία, η οποία έχει αποστείλει πάνω από 100.000 τόνους στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία εισαγωγών της ΕΕ.

Ο γίγαντας των ζυμαρικών Barilla, ο οποίος επεξεργάζεται τοπικό σκληρό σίτο σε διάφορες χώρες, δήλωσε ότι επί του παρόντος δεν αντιμετωπίζει κρίσιμα προβλήματα εφοδιασμού.

Η Consultancy Strategie Grains λέει ότι οι παραγωγοί ζυμαρικών θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιούν περισσότερο μαλακό σιτάρι όπου οι κανονισμοί το επιτρέπουν και το εισόδημα των καταναλωτών είναι περιορισμένο. Το σκληρό σιτάρι παράγει ζυμαρικά με την πολύτιμη σφιχτή υφή “al dente”, σε αντίθεση με το μαλακό σιτάρι. Στη Βόρεια Αφρική, το σκληρό σιτάρι χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή κουσκούς.

«Δεν θα υπάρχει αρκετό σκληρό για να τροφοδοτήσει ολόκληρο τον κόσμο σε κανονικό επίπεδο ζήτησης», δήλωσε η αναλυτής της Strategie Grains, Severine Omnes-Maisons.

Στο μεταξύ, ο Vincenzo Martinelli, πρόεδρος του τμήματος σκληρού σίτου της ιταλικής ένωσης αλευροβιομηχάνων Italmopa, περιμένει νευρικά το αποτέλεσμα της καναδικής συγκομιδής.

«Χωρίς τον Καναδά, οι τιμές θα αυξηθούν», ξεκαθάρισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή