Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο διευθύνων σύμβουλος της DoubleLine Capital, Jeffrey Gundlach, πιο γνωστός ως «ο βασιλιάς των ομολόγων», προειδοποιώντας ότι η αμερικανική οικονομία θα αποδυναμωθεί το 2024, και οι Αμερικανοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με μία «σπείρα θανάτου» σχετικά με τα προσωπικά τους οικονομικά.

«Νομίζω ότι όλα εκτός από την απασχόληση δείχνουν ότι βρίσκονται υπό πίεση» τόνισε σε συνέντευξή του στο Fox News και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η απάντηση της κυβέρνησης ήταν τόσο γελοία υπερμεγέθης. Ήταν πραγματικά τα δωρεάν χρήματα του 2021 που είναι αδικαιολόγητα επειδή προκάλεσαν τον πληθωρισμό, κάτι που οποιοσδήποτε λογικός, θα έπρεπε να το γνωρίζει».

Οι εκδικητές των ομολόγων επέστρεψαν

«Αλλά οι καταναλωτές, προκειμένου να καλύψουν το κενό, αύξησαν δραματικά τις δαπάνες μέσω πιστωτικών καρτών σε επίπεδο που δεν είναι βιώσιμο», πρόσθεσε. «Μόλις αρχίσετε να δανείζεστε από μια πιστωτική κάρτα για να πληρώσετε μια πιστωτική κάρτα, βασικά βρίσκεστε σε μια σπείρα θανάτου με τα προσωπικά σας οικονομικά».

Οι παραδοσιακοί μακροοικονομικοί δείκτες «υποδηλώνουν έντονα» μεγαλύτερη μεταβλητότητα, υποστήριξε. Η καμπύλη αποδόσεων, η οποία απεικονίζει τις τελικές αποδόσεις για τα μακροπρόθεσμα και τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα, παραμένει ανεστραμμένη και το ποσοστό ανεργίας έχει φτάσει σε ένα οριακό σημείο.

Καταλύτης η απασχόληση

«Αυτό που μένει είναι η απασχόληση», συνέχισε. «Έχει μετακινηθεί πάνω από τον μέσο όρο του περασμένου έτους, κάτι που είναι ένας λόγος για να αρχίσουμε να το προσέχουμε πολύ. Εάν ανέβει έστω και μερικά δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας περισσότερο, θα βρεθεί σε ένα πλαίσιο που ιστορικά οδηγούσε πάντα σε ύφεση».

Οι προσλήψεις από αμερικανικές εταιρείες επιβραδύνθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Σεπτέμβριο , υποδεικνύοντας μια αγορά εργασίας που αρχίζει να κρυώνει εξαιτίας των υψηλότερων επιτοκίων, σύμφωνα με την Εθνική Έκθεση Απασχόλησης της ADP που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη το πρωί.

Οι εταιρείες πρόσθεσαν 89.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, κάτω από τις 153.000 που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της Refinitiv. Αυτό είναι επίσης πολύ χαμηλότερο από την αναθεωρημένη αύξηση κατά 180.000 που καταγράφηκε τον Αύγουστο.

«Όταν το ποσοστό ανεργίας αυξάνεται από το χαμηλό του μόνο κατά το ήμισυ του 1% ή περισσότερο, υπάρχει ύφεση κάθε φορά», υπογράμμισε. «Με βάση αυτό, νομίζω ότι πιθανώς εξετάζουμε την οικονομική επιβράδυνση το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους… Νομίζω ότι η ύφεση είναι αυτό που εννοώ».

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής προειδοποίησε επίσης για «υπερβολικό ανταγωνισμό στις αγορές» επί του παρόντος, υποστηρίζοντας ότι η αναλογία τιμής προς κέρδη των μετοχών «έχει ανέβει στον ουρανό» και ότι οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται από 400 έως 600 μονάδες βάσης .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση