Δύο χρόνια έχουν περάσει αφότου οι επικεφαλής των Ομοσπονδιακών Τραπεζών του Ντάλας και της Βοστώνης εγκατέλειψαν τις θέσεις τους εν μέσω αποκαλύψεων ότι έκαναν συναλλαγές στις χρηματοπιστωτικές αγορές ενώ συμμετείχαν στον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής. Έκτοτε, η εσωτερική εποπτική αρχή που έχει αναλάβει τη διερεύνηση του σκανδάλου που έχει αμαυρώσει την υστεροφημία της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας δεν την έχει ακόμη ολοκληρώσει.

Οσμή σκανδάλου στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ – Εμπλέκεται βαθύπλουτος επιχειρηματίας

Πλέον αρκετοί βουλευτές στο Κογκρέσο στις ΗΠΑ και εμπειρογνώμονες εκφράζουν σκεπτικισμό για την πορεία της έρευνας, που όπως υποστηρίζουν θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και πολύ καιρό. Ωστόσο υπήρξε κάποια πρόοδος: Ενώ αρκετές προσπάθειες του Κογκρέσου για την αναμόρφωση της δεοντολογίας της κεντρικής τράπεζας και της διαφάνειας δεν έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, η Fed έχει περιορίσει το πώς και πότε μπορούν να επενδύουν οι αξιωματούχοι της, το προσωπικό και τα μέλη των οικογενειών τους.

Στις 4 Οκτωβρίου του 2021, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ Powell ζήτησε από τον Γενικό Επιθεωρητή (IG) της κεντρικής τράπεζας να εξετάσει τις αποκαλύψεις ότι ο πρόεδρος της Fed της Βοστώνης Έρικ Ρόζενγκρεν είχε διαπραγματευτεί τίτλους ακινήτων και ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας Ρόμπερτ Κάπλαν είχε διαπραγματευτεί μεμονωμένες μετοχές το 2020 αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, ακόμη και όταν η Fed ανέλαβε τη διάσωση της αμερικανικής οικονομίας και των χρηματοπιστωτικών αγορών με μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων και ομολόγων με εγγυήσεις στις κατοικίες.

Αντιδρούν οι πολιτικοί

Η έρευνα αυτή επεκτάθηκε αργότερα, καθώς προέκυψαν άλλες ανησυχίες για τις οικονομικές δραστηριότητες των αξιωματούχων, όμως ακριβώς δύο χρόνια αργότερα, ο επιθεωρητής Μαρκ Μπιάλεκ δεν έχει ακόμη υποβάλει το τελικό πόρισμα.

«Η εποπτική αρχή της Fed έχει αποτύχει» σε κάθε στάδιο της έρευνάς της μέχρι στιγμής, δήλωσε σε συνέντευξή της η Δημοκρατική γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ρικ Σκοτ δήλωσε ότι η έλλειψη λύσης «είναι δυστυχώς άλλο ένα παράδειγμα του πώς η Fed δεν έχει και δεν πρόκειται, να καταστήσει κανέναν υπεύθυνο για τις ενέργειές του».

Ο Πίτερ Κόντι-Μπράουν, καθηγητής στη Σχολή Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, δήλωσε ότι «ο επιθεωρητής απλώς έχει κάνει λάθος και αυτό προκαλεί κάθε είδους θεωρίες, οι περισσότερες από τις οποίες δεν είναι υπέρ της Fed. Υπάρχει ένας καλός λόγος για τον οποίο δεν έχουμε λάβει μια πιο εμπεριστατωμένη έκθεση σχετικά με τις δραστηριότητες των προέδρων, ή δεν υπάρχει. Αν υπάρχει καλός λόγος, θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιος είναι».

Στην «τσιμπίδα» και ο Πάουελ

Ο επιθεωρητής Μαρκ Μπιάλεκ απάλλαξε τον Πάουελ σχεδόν ένα χρόνο πριν, για συναλλαγές τις οποίες ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας είχε δηλώσει ότι τυχαία συνέβησαν πολύ κοντά στις συνεδριάσεις της νομισματικής πολιτικής. Αθώωσε επίσης τον Ρίτσαρντ Κλαρίντα, πρώην αντιπρόεδρο της Fed, για τις δικές του συναλλαγές.

Όμως ο επιθεωρητής δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί σχετικά με τις δραστηριότητες των Ρόζενγκρεν, Κάπλαν και του σημερινού προέδρου της Fed της Ατλάντα Ράφαελ Μπόστιτς. Ο Ρόζενγκρεν αποχώρησε από τη Fed της Βοστώνης στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2021 και ο Κάπλαν μετά από περίπου μια εβδομάδα.

Τόσο ο Ρόζενγκρεν όσο και ο Κάπλαν δήλωσαν ότι ακολούθησαν τους κανόνες της Fed που ρύθμιζαν τις συναλλαγές εκείνη την εποχή και οι καταθέσεις τους εγκρίθηκαν από τους δικηγόρους της Fed. Από τη μεριά του, ο Μπόστιτς αναγνώρισε πέρυσι ότι είχε κάνει κατά λάθος αυτές τις συναλλαγές κατά τη διάρκεια των περιόδων που δεν επιτρεπόταν.

Η Fed της Ατλάντα ανέφερε ότι ο επιθεωρητής «έχει έρθει σε επαφή με τον πρόεδρο Μπόστιτς από τότε που ξεκίνησε η έρευνα, όμως δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν έχουμε κανένα πρόσθετο σχόλιο».

Η πιο συγκεκριμένη απάντηση μέχρι σήμερα έχει προέλθει από την ίδια τη Fed. Σκλήρυνε τους κανόνες στις αρχές του 2022 για τις επενδύσεις των αξιωματούχων, περιόρισε δραστικά τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να κατέχουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, το προσωπικό και οι οικογένειές τους και περιόρισε το πότε θα μπορούσαν να πραγματοποιούν συναλλαγές. Νωρίτερα φέτος, η Fed δήλωσε επίσης ότι θα εφαρμόσει τις συστάσεις του επιθεωρητή για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με το νέο σύστημα.

Ο Κόντι-Μπράουν χαρακτηρίζει το νέο καθεστώς δεοντολογίας της κεντρικής τράπεζας ως πιθανότατα το καλύτερο στην κυβέρνηση. «Η Fed το έχει μέσα της να είναι σοβαρή για αυτά τα ζητήματα. Και δεν ξέρω γιατί ο επιθεωρητής δεν χειρίζεται με πιο σοβαρό τρόπο την υπόθεση».

«Συμβιβασμένος»

Η Γουόρεν και ο Σκοτ χαρακτηρίζουν τον Μπιάλεκ ο οποίος βρίσκεται στη θέση του από το 2011, ως συμβιβασμένο παρατηρητή επειδή ο Γενικός Επιθεωρητής διορίζεται από τον επικεφαλής της Fed, μια σύγκρουση συμφερόντων κατά την άποψή τους. Έχουν προτείνει νόμο, ο οποίος θα απαιτεί διορισμό από τον πρόεδρο για τη θέση του επιθεωρητή της Fed και επιβεβαίωση από τη Γερουσία, κάτι στο οποίο ο Μπιάλεκ έχει αντιταχθεί δημοσίως.

Κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία τον Μάιο, ο Μπιάλεκ δήλωσε ότι η Fed δεν είχε ποτέ παρέμβει στο έργο του. Επίσης, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς των βουλευτών ότι η έρευνά του για τον Πάουελ και τον Κλαρίντα ήταν επιφανειακή. Σημείωσε ότι η έρευνα σχετικά με τις δραστηριότητες των Ρόζενγκρεν και Κάπλαν περιορίζει το τι θα μπορούσε να πει σχετικά με τις μεθόδους του και υποσχέθηκε ότι μια πληρέστερη αναφορά για τον τρόπο με τον οποίο το γραφείο του διερεύνησε το θέμα θα ανακοινωθεί μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Από τη μεριά της, η Γουόρεν δήλωσε ότι ελπίζει το νομοσχέδιο που έχει προτείνει με τον Σκοτ να προχωρήσει. Ωστόσο, από την εισαγωγή του την περασμένη άνοιξη, έχει ελάχιστους υποστηρικτές και δεν έχει προκαλέσει καμία αντίδραση στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας στην οποία είχε ανατεθεί και στην οποία η Γουόρεν είναι μέλος.

«Υπάρχει μια μακρά παράδοση στη Γερουσία της απόστασης από τη Fed. Με αυτόν τον τρόπο μια κουλτούρα διαφθοράς πρωτοεμφανίζεται και αρχίζει να αναπτύσσεται. Τώρα που είδαμε ότι ορισμένες παραλείψεις είδαν το φως της δημοσιότητας, θα κάνουμε σημαντικές αλλαγές, ώστε τέτοιου είδους λάθη να μην ξανασυμβούν ποτέ», δήλωσε η Γουόρεν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή