Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αυξήσει ξανά τα επιτόκια.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να χρειαστεί να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια, εάν οι μισθοί, τα κέρδη ή οι νέες δυσχέρειες στην προσφορά δώσουν ώθηση στις πληθωριστικές πιέσεις, δήλωσε η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, σε συνέντευξή της.

Λαγκάρντ: Τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για όσο χρειαστεί

Η ΕΚΤ αύξησε το κόστος δανεισμού σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ τον περασμένο μήνα για να συγκρατήσει τις τιμές στη ζώνη του ευρώ, οι οποίες εξακολουθούν να αυξάνονται με ρυθμό υπερδιπλάσιο του στόχου του 2%, αφού το μπλοκ επλήγη από τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας και τις δυσχέρειες στον εφοδιασμό πέρυσι.

Πληθωρισμός

Η Σνάμπελ δήλωσε ότι η πρόσφατη συγκράτηση του πληθωρισμού, ο οποίος υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, στο 4,3% τον Σεπτέμβριο, ήταν «ενθαρρυντική», αλλά οι κίνδυνοι είναι πολλοί, από την μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των μισθών και τις νέες διαταραχές στην προσφορά.

«Εξακολουθώ να βλέπω ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό», δήλωσε η Σνάμπελ στην κροατική εφημερίδα Jutarnji list. «Εάν υλοποιηθούν, θα μπορούσαν να χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων κάποια στιγμή».

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιο των καταθέσεων των τραπεζών στο υψηλότερο σημείο της 25χρονης ιστορίας της, στο 4,0%, τον περασμένο μήνα, σε μια προσπάθεια να ρυθμιστεί ο δανεισμός και, μαζί με αυτόν, η κατανάλωση και οι επενδύσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή