Η ισχυρότερη ζήτηση για υπηρεσίες και η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην εκτόνωση των πληθωριστικών πιέσεων έχουν αυξήσει τις πιθανότητες να ξεφύγει η παγκόσμια οικονομία από την ύφεση, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προειδοποιώντας παράλληλα ότι, οι δημοσιονομικοί και χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι αφθονούν. 

Η Γκεοργκίεβα προετοιμάζοντας τις βάσεις για τις ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας της επόμενης εβδομάδας, υπογράμμισε ότι οι διαδοχικές κρίσεις από το 2020 μείωσαν 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια από την παγκόσμια παραγωγή, η τρέχουσα ανάπτυξη παραμένει πολύ κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα και οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης έχουν αποδυναμωθεί περαιτέρω.

Καμπανάκι από Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Αναιμική η παγκόσμια ανάπτυξη

Υπογράμμισε δε, ότι ο επίμονος πληθωρισμός σημαίνει πως τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν «υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» και ο οικονομικός κατακερματισμός απειλεί να πλήξει περισσότερο τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Όπως γράφει το Reuters, η Γκεοργκίεβα ανέφερε ότι η νέα Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική του ΔΝΤ, που θα δημοσιευτεί την επόμενη Τρίτη, θα δείξει αργή και άνιση ανάκαμψη, με έντονες διαφορές να εμφανίζονται στις τάσεις σε όλο τον κόσμο.

Ανθεκτικότητα

«Η παγκόσμια οικονομία έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και το πρώτο εξάμηνο του 2023 έφερε καλά νέα, κυρίως λόγω της ισχυρότερης από την αναμενόμενη ζήτησης για υπηρεσίες και της απτής προόδου στην καταπολέμηση του πληθωρισμού», ανέφερε: «Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες για μια ήπια προσγείωση για την παγκόσμια οικονομία. Αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε την επιφυλακή μας».

Η Γκεοργκίεβα είπε ότι ο τρέχων ρυθμός ανάπτυξης είναι «αρκετά αδύναμος», πολύ κάτω από τον μέσο όρο του 3,8% πριν από την πανδημία, και ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα θα παραμείνει πάνω από τον στόχο σε ορισμένες χώρες μέχρι το 2025.

«Η καταπολέμηση του πληθωρισμού είναι η Νο. 1 προτεραιότητα», τόνισε σημειώνοντας ότι οι υψηλές τιμές υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών και πλήττουν περισσότερο τους φτωχότερους ανθρώπους της κοινωνίας.

«Για να κερδίσουμε τη μάχη κατά του πληθωρισμού, τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», είπε. «Είναι πρωταρχικής σημασίας να αποφευχθεί η πρόωρη χαλάρωση της πολιτικής, δεδομένου του κινδύνου αναζωπύρωσης του πληθωρισμού».

Η Γκεοργκίεβα είπε ότι οι προσδοκίες για μια «ήπια προσγείωση» βοήθησαν στην ώθηση διαφόρων τιμών περιουσιακών στοιχείων, αλλά μια ταχεία αναζωπύρωση του πληθωρισμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη σύσφιγξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών.

Ήπια προσγείωση

Το ζοφερό μήνυμα της επικεφαλής του ΔΝΤ έρχεται λίγες μέρες πριν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες από 190 χώρες συγκεντρωθούν στο Μαρακές και θα αναλύσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με την κ. Γκεοργκίεβα ο οικονομικός κατακερματισμός – που χαρακτηρίζεται από προστατευτισμό, ελέγχους εξαγωγών και υποχώρηση από το παγκόσμιο εμπόριο – απειλεί να υπονομεύσει περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης, ειδικά για τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Πολλές χώρες αντιμετωπίζουν επίσης σημαντικούς δημοσιονομικούς κινδύνους και χρειάζεται επειγόντως να ξαναχτίσουν τα αποθέματά τους, με την Αφρική και άλλες περιοχές να βλέπουν περαιτέρω αύξηση του χρέους.

Υποστήριξε ότι οι τράπεζες αντιμετωπίζουν επίσης πιέσεις και ζήτησε επείγοντα μέτρα για την ενίσχυση του παγκόσμιου δικτύου χρηματοοικονομικής ασφάλειας. Η ανάλυση του ΔΝΤ δείχνει ότι 100 αναδυόμενες και χαμηλού εισοδήματος χώρες – συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων αφρικανικών χωρών – δεν έχουν επαρκείς πόρους και πρόσβαση σε γραμμές ανταλλαγής, αφήνοντάς τις εκτεθειμένες σε περίπτωση οικονομικής κρίσης, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή