Η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ παρουσιάζει μια αξιοσημείωτα ισχυρή εικόνα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μπορούν να αισθάνονται εφησυχασμένοι για την ικανότητά της να παραμείνει έτσι, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Αισθητή αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ – Φόβοι για νέα αύξηση των επιτοκίων

Χθες Παρασκευή, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι προστέθηκαν εποχικά προσαρμοσμένες 336.000 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, υψηλότερα από τις αναθεωρημένες ανοδικά 227.000 θέσεις του Αυγούστου κατά 227.000, ενώ πρόκειται και για τη μεγαλύτερη αύξηση από τον περασμένο Ιανουάριο. Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε στο χαμηλό 3,8%. Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 4,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Πρόκειται για την πιο ισχνή αύξηση από τον Ιούνιο του 2021, με τους οικονομολόγους όμως να προβλέπουν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,6% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, οι μισθοί διαφαίνεται επίσης ότι ξεπέρασαν εύκολα τον πληθωρισμό.

Τα καλά νέα, είναι κακά για κάποιους

Επομένως, τα νέα είναι καλά για τους Αμερικανούς εργαζόμενους. Όχι όμως και τόσο για τους επενδυτές ιδιαίτερα στις αγορές ομολόγων που ανησυχούν για τις επόμενες κινήσεις της Fed. Οι χρηματαγορές εξακολουθούν να εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει πιθανότατα τη νομισματική της πολιτική αμετάβλητη για το υπόλοιπο του έτους, όμως οι πιθανότητες για μια τελευταία αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες ενισχύθηκαν μετά τα χθεσινά στοιχεία.

Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι ότι ακόμη και αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να αποκλιμακώνεται, η ισχυρή αγορά εργασίας πιθανώς να συγκρατήσει τη Fed από το να μειώσει τα επιτόκια το επόμενο έτος. Το σενάριο για υψηλά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα καθιστά φυσικά υψηλότερα τα μακροπρόθεσμα επιτόκια. Οι τιμές των ομολόγων υποχώρησαν χθες, ωθώντας τις αποδόσεις υψηλότερα.

Στο μεταξύ η απασχόληση δείχνει ότι θα εξακολουθήσει να αυξάνεται. Ο ρυθμός των απολύσεων είναι υποτονικός, με τις εβδομαδιαίες νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας -ιστορικά μια ένδειξη έγκαιρης προειδοποίησης για προβλήματα στην αγορά εργασίας- να παραμένουν αρκετά χαμηλά. Οι κενές θέσεις εργασίας και η συχνότητα με την οποία οι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν τις δουλειές τους έχουν μειωθεί κατά το τελευταίο έτος, όμως εξακολουθούν να υποδεικνύουν ένα περιβάλλον όπου πολλοί εργοδότες δυσκολεύονται να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας και ως εκ τούτου ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την εξασφάλιση εργαζομένων.

Επιπλέον, παρόλο που επί του παρόντος υπάρχουν διαθέσιμες 4,5 εκατ. περισσότερες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ από ό,τι πριν από την εκδήλωση της πανδημίας, ορισμένες επιχειρήσεις εξακολουθούν να είναι αντιμέτωπες με έλλειψη προσωπικού. Επί παραδείγματι, ο κλάδος της υγείας πρόσθεσε 40.900 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, όμως σε σχέση με την τάση που ίσχυε από το 2015 έως το 2019, εξακολουθεί να έχει σχεδόν 660.000 λιγότερες θέσεις εργασίας.

FILE PHOTO: A worker walks on the roof of a new home under construction in Carlsbad, California September 22, 2014. REUTERS/Mike Blake/File Photo

Αντίθετες δυνάμεις

Παρόλα αυτά, η οικονομία αντιμετωπίζει σημαντικά αντίθετες δυνάμεις το δ΄ τρίμηνο, χωρίς να είναι λιγότερο σημαντική η απότομη αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου ανέβηκε στο 4,78% χθες, πλησίον του υψηλότερου επίπεδου από τον Αύγουστο του 2007, στο οποίο αναρριχήθηκε την περασμένη Τρίτη. Το μέσο επιτόκιο των 30ετών στεγαστικών δανείων μεταξύ των τραπεζών που συμμετείχαν στην έρευνα της Freddie Mac κατά την εβδομάδα που έληξε την προηγούμενη Τετάρτη ήταν στο 7,5%. Η τελευταία φορά που τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων ήταν τόσο υψηλά ήταν τον Δεκέμβριο του 2000.

Η αγορά εργασίας είναι παραδοσιακά ένας καθυστερημένος οικονομικός δείκτης που μπορεί να μετατραπεί από καλό δείγμα σε κακό σε σύντομο χρονικό διάστημα. Φερ ειπείν, έως τα τέλη του 2007, οι ΗΠΑ προσέθεταν θέσεις εργασίας, εντούτοις από τις αρχές του 2008 άρχισαν να μειώνονται οι θέσεις εργασίας. Ακόμη χειρότερα, οι απώλειες αυτές υποτιμήθηκαν. Όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed συνεδρίασαν τον Αύγουστο του 2008, λίγο πριν η χρηματοπιστωτική κρίση πάρει πραγματικά ευρείας κλίμακας διαστάσεις, το υπουργείο Εργασίας είχε αναφέρει ότι η οικονομία είχε χάσει 463.000 θέσεις εργασίας τους προηγούμενους επτά μήνες. Μετά τις αναθεωρήσεις, εντέλει είχαν χαθεί 906.000 θέσεις εργασίας.

Το γεγονός ότι μια ισχυρή αγορά εργασίας μπορεί να αποδυναμωθεί δύσκολα, είναι ένας ισχυρός λόγος για τη Fed να μειώσει τα επιτόκια. Όμως με την αμερικανική κεντρική τράπεζα να φαίνεται ότι τελικά κερδίζει τη «μάχη» κατά του πληθωρισμού, θα πρέπει να προσέξει ώστε η «μηχανή» της Αμερικής για την απασχόληση να μην αρχίσει να κατεβάζει ταχύτητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή