Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) Μπεν Μπρόντμπεντ δήλωσε ότι τα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν πλέον εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος των αποταμιεύσεων από την εποχή της πανδημίας, αφαιρώντας ένα ζωτικής σημασίας στήριγμα για τη βρετανική οικονομία.

Όπως είπε, σύμφωνα με το Bloomberg, η κατανάλωση στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν «σχετικά αδύναμη» επειδή το τεράστιο «μαξιλάρι» αποταμιεύσεων που δημιουργήθηκαν από τα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ύψους 200 δισεκατομμυρίων λιρών, έχει «μειωθεί» σε μεγάλο βαθμό.

Η «βρόμικη» μεταστροφή του Ρίσι Σούνακ

Αυτή η διαπίστωση σημαίνει ότι θα υπάρξει αυξανόμενη πίεση στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου τους επόμενους μήνες, επειδή τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν πλέον εξαντληθεί. Αυτά δημιουργήθηκαν από τα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν τα lockdown εμπόδισαν τις δαπάνες για πολλά είδη, όπως η αναψυχή, τα ταξίδια και τα εστιατόρια.

Ο Μπρόντμπεντ είπε επίσης ότι ο αντίκτυπος από τα υψηλότερα επιτόκια θα γίνει πιο έντονος τους επόμενους μήνες. Υπάρχουν ήδη ενδείξεις σε στοιχεία πρόσφατης έρευνας για την αποδυνάμωση της οικονομίας, υποκινώντας τις ανησυχίες ότι η Βρετανία κινδυνεύει να οδηγηθεί σε ύφεση.

Ενώ ο υποδιοικητής της BoE θεωρεί την κατανάλωση των νοικοκυριών ως αδύναμη, όντως -όπως τόνισε- υπάρχουν θύλακες ισχύος, όπως οι επιχειρηματικές επενδύσεις σε ορισμένους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών από επιχείρηση σε επιχείρηση. «Αναρωτιέμαι για πόσο καιρό μπορεί να παραμείνει αυτή η δύναμη», πρόσθεσε.

Σε υψηλό 20ετίας η αναχρηματοδότηση του χρέους

Στο μεταξύ, η δυσμενής κατάσταση αποτυπώνεται στην ομολογιακή αγορά με το επιτόκιο του 30ετούς ομολόγου να φτάνει το 5,05%. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος δανεισμού του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται πια σε υψηλό 20ετίας.

Τα νέα οικονομικά δεδομένα δεν είναι ιδιαιτέρως θετικά για τη χώρα. Το υψηλότερο κόστος δανεισμού σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να διατηρεί περισσότερα λεφτά στο χαρτοφυλάκιό της ώστε να αποπληρώνει τους τόκους προς τους δανειστές. Τα λεφτά αυτά θα βρεθούν μειώνοντας κυρίως τη χρηματοδότηση προς το δημόσιο τομέα, όπως η υγεία και η εκπαίδευση.

Υπενθυμίζεται, ότι η κατάσταση σε αυτούς τους τομείς δεν είναι καλύτερη καθώς οι απεργίες του τελευταίου χρόνου, με βασικό αίτημα την επιπλέον χρηματοδότηση και την αύξηση των μισθών των εργαζομένων, έχουν πιέσει ακόμα περισσότερο τη Συντηρητική κυβέρνηση αλλά και τον βρετανικό λαό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή