Στο Λονδίνο έκλεισαν περισσότερες παμπ τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους από οπουδήποτε αλλού στην Αγγλία, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας real estate Altus Group.

Συγκεκριμένα, η βρετανική πρωτεύουσα έχασε 46 pub μέχρι τα τέλη Ιουνίου, την ίδια στιγμή που στο σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου, 383 παμπ έκλεισαν οριστικά τις πόρτες τους την ίδια περίοδο, σχεδόν ισοφαρίζοντας το σύνολο για ολόκληρο το 2022, όταν χάθηκαν 386.

Βρετανία: Περισσότερες από 2 παμπ την ημέρα βάζουν λουκέτο σε Ουαλία και Αγγλία

Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών του 2023, 51 επιχειρήσεις σταματούσαν τη λειτουργία τους κατά μέσο όρο κάθε μήνα, ενώ από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 77 το μήνα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η Ουαλία, πάλι, έχασε τον μεγαλύτερο αριθμό παμπ στο σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου με 52 παμπ να κλείνουν.

Πού οφείλεται το κλείσιμο

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της British Beer and Pub Association, ο αριθμός των χώρων διασκέδασης έχει μειωθεί συνολικά τα τελευταία 20 χρόνια στους περισσότερους δήμους του Λονδίνου, ενώ από το 2000 έχει κλείσει περίπου το ένα τέταρτο των βρετανικών παμπ συνολικά.

Ωστόσο, η απασχόληση στον τομέα έχει αυξηθεί καθώς η μέση παμπ έχει γίνει μεγαλύτερη σε μέγεθος. Πράγματι, ενώ η μείωση του αριθμού των παμπ αντανακλά μια γενικότερη αλλαγή στα καταναλωτικά ήθη στην βρετανική αγορά, ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε περισσότερο στο Λονδίνο (12%) από τον μέσο όρο της χώρας (3%).

Ο Alex Probyn, πρόεδρος της Altus Group και αρμόδιος για θέματα φορολογίας ακινήτων, προειδοποίησε ότι θα εξαφανιστούν περισσότεροι χώροι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, εκτός εάν ο κυβέρνηση παρατείνει την ελάφρυνση των επιχειρηματικών φόρων κατά 50% και κρατήσει παγωμένους τους συνετελεστές του φόρου κατανάλωσης αλκοόλ και μετά την άνοιξη του 2024.

Η ακρίβεια και τα μέτρα της κυβέρνησης Sunak

Οι παμπ, όπως και άλλες επιλέξιμες επιχειρήσεις φιλοξενίας, αναψυχής και λιανικού εμπορίου, λαμβάνουν επί του παρόντος έκπτωση 75% από τους λογαριασμούς τους για τους επαγγελματικούς φόρους για το φορολογικό έτος 2023-2024 μέχρι το ανώτατο όριο των 110.000 λιρών ανά επιχείρηση.

Τα μέτρα αυτά αναμένεται να λήξουν στις 31 Μαρτίου 2024, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, ενώ οι επιχειρηματικοί φόροι πρόκειται επίσης να αυξηθούν τον ερχόμενο Απρίλιο σύμφωνα με το βασικό ποσοστό πληθωρισμού του Σεπτεμβρίου, το οποίο θα μπορούσε επίσης να προσθέσει πάνω από 6% στους λογαριασμούς του επόμενου έτους.

«Με το ενεργειακό κόστος να έχει αυξηθεί κατά 80% σε ετήσια βάση σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης, υψηλού πληθωρισμού και υψηλών επιτοκίων, το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι παμπ είναι μια μέση αύξηση των επιχειρηματικών συντελεστών κατά 12.385 λίρες το επόμενο έτος», δήλωσε ο Probyn.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως «αναγνωρίζουμε ότι οι παμπ είναι βασικοί μοχλοί της τοπικής οικονομίας, αλλά καμία εθνική κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει τους παγκόσμιους παράγοντες που ανεβάζουν την τιμή της ενέργειας και άλλα επιχειρηματικά κόστη».

“Υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις φιλοξενίας και τις επιχειρήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο με 50% απαλλαγή από τους επιχειρηματικούς φόρους, πάγωμα των συντελεστών του φόρου κατανάλωσης αλκοόλ για τη μπύρα, τον μηλίτη, το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά και μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Και αυτά συμβαίνουν επιπλέον των δισεκατομμυρίων σε επιχορηγήσεις και δάνεια που προσφέρονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας».

Σχολιάζοντας τις παμπ που αγωνίζονται με τους επιχειρηματικούς φόρους, εκπρόσωπος του δημάρχου του Λονδίνου επισήμανε ότι ο Sadiq Khan είχε ζητήσει να προχωρήσει μια θεμελιώδης μεταρρύθμιση του συστήματος επιχειρηματικών φόρων, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους αποκέντρωσης της φορολογικής πολιτικής για τους επιχειρηματικούς φόρους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή