Μια ακόμη αύξηση επιτοκίων εκτιμά η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, ότι θα χρειαστεί να κάνει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, προσθέτοντας τη φωνή της στις αντίστοιχες που δεν θεωρούν ότι ο πρόσφατος κύκλος αύξησης των επιτοκίων δεν έκλεισε ακόμη, παρά το προσωρινό πάγωμα από τη Fed.

Η ίδια πρόσθεσε, επίσης, πως τα επιτόκια θα πρέπει να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα για κάποιο χρονικό διάστημα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της επαναφοράς του πληθωρισμού στο 2%.

Μπάουμαν- Fed: Πολλαπλές αυξήσεις επιτοκίων μέχρι να μειωθεί ο πληθωρισμός

Ωστόσο, σημείωσε ότι τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές εξελίξεις, αναφέροντας την επιβράδυνση στην Κίνα, την πιθανότητα εκτεταμένης απεργίας από τους εργαζόμενους στην αυτοκινητοβιομηχανία και στο ενδεχόμενο να κλείσει η κυβέρνηση, ως κινδύνους που μπορεί να επιφέρουν ανατροπές στον πληθωρισμό και στην ανάπτυξη.

«Υποψιάζομαι ότι μπορεί κάλλιστα να χρειαστεί να αυξήσουμε το επιτόκιο για άλλη μια φορά φέτος και στη συνέχεια να το διατηρήσουμε εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα, όσο συγκεντρώνουμε περισσότερες πληροφορίες για τις οικονομικές εξελίξεις και αξιολογούμε τις επιπτώσεις της σύσφιγξης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών που έχει ήδη επιβληθεί», δήλωσε συγκεκριμένα, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το club  της αφρόκρεμας των επιχειρηματιών και νομικών του Κλίβελαντ.

Η Λορέτα Μέστερ επεσήμανε ότι ο ρυθμός πληθωρισμού παραμένει πολύ υψηλός και οι ανοδικοί κίνδυνοι δεν έχουν εξαλειφθεί. Σύμφωνα με την ίδια, η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου έχει έντονη απήχηση στους καταναλωτές, οι οποίοι θα μπορούσαν να αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να επιταχύνεται ξανά.

Δαπάνες

Ορισμένοι καταναλωτές ενδέχεται να προσαρμόσουν τις δαπάνες τους, ώστε να μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις πληρωμές φοιτητικών δανείων, οι οποίες επαναλαμβάνονται αυτόν τον μήνα μετά από περισσότερα από τρία χρόνια λόγω της ομοσπονδιακής παύσης που τέθηκε σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πρόσθεσε, όμως, πως κατά την εκτίμησή της, αυτό δεν θα προκαλέσει δραματικές αλλαγές στην οικονομία.

«Σίγουρα θα υπάρξουν άνθρωποι που θα πρέπει τώρα να μετατοπίσουν μέρος των δαπανών τους στην εξόφληση αυτού του χρέους» που συνεπάγεται μια συγκράτηση των καταναλωτικών δαπανών, «αλλά δεν πρόκειται να είναι μια απότομη αλλαγή σε αυτό που έχουμε δει στην οικονομία μέχρι στιγμής», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι οι αξιωματούχοι της Fed τον περασμένο μήνα άφησαν αμετάβλητο το εύρος για το επιτόκιο αναφοράς της στο 5,25% έως 5,5%, υψηλό 22 ετών.

Αρκετοί αξιωματούχοι της Fed, που μίλησαν στον Τύπο, μετά τη συνεδρίαση έχουν μοιραστεί διαφορετικές απόψεις σχετικά με την πορεία των επιτοκίων.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος της Fed για την εποπτεία Μάικλ Μπαρ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι «πιθανότατα ή πολύ κοντά» σε ένα επίπεδο επιτοκίων που είναι αρκετά περιοριστικό, απηχώντας το μήνυμα του προέδρου Τζερόμ Πάουελ ότι οι αξιωματούχοι θα προχωρήσουν προσεκτικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή