Ο πόλεμος που ξέσπασε το περασμένο Σαββατοκύριακο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, πέρα από τον αντίκτυπο που έχει καταρχήν στους εμπλεκόμενους, αποτελεί και μία τεράστια δοκιμασία για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον έλεγχο του περιεχομένου τους.

Από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και έπειτα, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αντιμετωπίζουν μια σειρά από προκλήσεις – εσφαλμένα εντοπισμένα πλάνα βίντεο, κατασκευασμένες πληροφορίες και βίαιο περιεχόμενο. Η εμφάνιση και η κυριαρχία στις συγκεκριμένες πλατφόρμες προπαγανδιστών και οπορτουνιστών είναι δεδομένη.

Ο πόλεμος στο Ισραήλ και το τέλος της… ρομαντικής εποχής των social media

Τα X (πρώην Twitter), TikTok, Facebook καλούνται πλέον να ασχοληθούν με το ψεύτικο και παραπλανητικό περιεχόμενο μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, πράγμα όπως αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο ακόμη και για τις πλατφόρμες με μεγάλο προσωπικό και πόρους αφιερωμένους στον έλεγχο του περιεχομένου.

Το Χ σε επισφαλή θέση

Σύμφωνα με τους αναλυτές στην πιο δύσκολη θέση βρέθηκε το X. Αιτία οι αποφάσεις του Ίλον Μασκ να περικόψει θέσεις εργασίας ειδικά από τα τμήματα πολιτικής περιεχομένου και ασφάλειας της εταιρείας και να αρχίσει να… πουλά επαλήθευση, η οποία περιοριζόταν σε χρήστες υψηλού προφίλ και επαγγελματίες δημοσιογράφους. Η πλατφόρμα βασίζεται επίσης όλο και περισσότερο σε εθελοντές για τη σύνταξη σημειώσεων ελέγχου δεδομένων.

Αυτό που έχει παρατηρηθεί στο X τις τελευταίες ημέρες είναι ότι πολλαπλασιάστηκαν οι αναρτήσεις που περιελάμβαναν παλιά βίντεο που επαναπροσδιορίστηκαν ως παραπλανητικά, πλάνα βιντεοπαιχνιδιών που παρουσιάστηκαν ψευδώς ως επίθεση από τη Χαμάς και ένα ψεύτικο δελτίο τύπου του Λευκού Οίκου. Ο ίδιος ο Μασκ προκάλεσε διαμάχη όταν προχώρησε σε μια ανάρτηση προτείνοντας στους χρήστες να ακολουθήσουν δύο λογαριασμούς που οι ερευνητές είπαν ότι ήταν «αμφίβολοι». Η ανάρτησή του διαγράφηκε αργότερα.

Ευρωπαϊκή παρέμβαση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια του επιτρόπου Τιερί Μπρετόν, επιχείρησε να ασκήσει κάποια μορφή ελέγχου στην κατάσταση. Με επιστολές προς τις X, Meta Platforms και TikTok ο Μπρετόν ζήτησε διευκρινήσεις για τα σχέδια των εταιρειών για την αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου και της παραπληροφόρησης γύρω από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Ο Μπρετόν αύξησε την πίεση ειδικά στο Χ την Πέμπτη στέλνοντας πρόσθετο αίτημα για πληροφορίες.

Η ίδια η εταιρεία γνωστοποίησε ότι δημιούργησε ομάδα εργασίας «που εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο για να καταπολεμήσει περιεχόμενο που είναι παραπλανητικό ή παραβιάζει πολιτικές χρήσης και διασφαλίζει ότι οι επόπτες του περιεχομένου του είναι σε εγρήγορση, συμπεριλαμβανομένης της εποπτείας στα εβραϊκά και τα αραβικά». Επίσης, η πλατφόρμα ανακοίνωσε ότι καταργεί νέους λογαριασμούς που σχετίζονται με τη Χαμάς, αφαιρεί λογαριασμούς που προσπαθούν να χειραγωγήσουν, αφαιρεί ή επισημαίνει δεκάδες χιλιάδες δημοσιεύσεις.

Σύμφωνα με ανάλυση της Wall Street Journal, τις ημέρες πριν και μετά την επίθεση της Χαμάς, το Χ ανέφερε πολύ χαμηλότερους αριθμούς αποφάσεων ελέγχου περιεχομένου στην Ευρωπαϊκή Ένωση από ό,τι πολλοί από τους ανταγωνιστές του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με μια βάση δεδομένων τέτοιων αποφάσεων που δημιουργήθηκε βάσει του νέου νόμου της ΕΕ για την εποπτεία περιεχομένου.

Το Χ ανέφερε κατά μέσο όρο περίπου 8.900 αποφάσεις την ημέρα τις τρεις ημέρες πριν και μετά την επίθεση, σε σύγκριση με 415.000 την ημέρα για το Facebook—ένα πολύ μικρότερο ποσοστό που αντιστοιχεί στη βάση χρηστών κάθε πλατφόρμας στην ΕΕ. Στα τρία τέταρτα περίπου αυτών των περιπτώσεων, το Χ εφάρμοσε μια ετικέτα NSFW, δηλαδή μη ασφαλή για εργασία, αλλά δεν φάνηκε να τις αφαιρεί, σύμφωνα με την WSJ.

Η στρατηγική της εταιρείας

Η στρατηγική του Μασκ περιλαμβάνει την τακτική των Community Notes, μία δυνατότητα ελέγχου γεγονότων στην οποία οι εθελοντές γράφουν σημειώσεις με βάση τα συμφραζόμενα που θα προστεθούν κάτω από παραπλανητικές αναρτήσεις. Η εταιρεία λέει ότι χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο για την εμφάνιση σημειώσεων που κατατάσσονται ως χρήσιμες από χρήστες με διαφορετικές απόψεις.

Αρκετοί είναι οι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη τακτική είναι εσφαλμένη, υποστηρίζοντας ότι οι άνθρωποι τείνουν να μετακινούνται γρήγορα στις αναρτήσεις και αν αφιερώσουν χρόνο για να διαβάσουν μια σημείωση, πιθανότατα έχουν ήδη αφομοιώσει το περιεχόμενο, ειδικά αν είναι βίντεο.

Χαρακτηριστικό αυτό που συνέβη τις τελευταίες ημέρες. Λογαριασμοί στο X, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων επαληθευμένων, κυκλοφόρησαν ένα βίντεο που δείχνει πανηγυρισμούς για ένα αθλητικό γεγονός στην Αλγερία το 2020, με τον ψευδή ισχυρισμό ότι έδειχνε επίθεση από το Ισραήλ, σημείωσε ο Άλεξ Στάμος, διευθυντής του Stanford Internet Observatory και πρώην επικεφαλής. υπάλληλος ασφαλείας στο Facebook.

Ενώ στο βίντεο είχε επισυναφθεί ένα σημείωμα κοινότητας ελέγχου στοιχείων κάτω από αυτό, μια σχετική ανάρτηση είχε 1,2 εκατομμύρια προβολές από την Τετάρτη. Το σημείωμα έλειπε από κάποιες άλλες αναρτήσεις που μοιράζονταν το βίντεο που είχε λιγότερες προβολές από το μεσημέρι της Τετάρτης.

Το X ανακοίνωσε την Τρίτη ότι σε τρεις ημέρες οι εθελοντές του έγραψαν σημειώσεις που έχουν δει δεκάδες εκατομμύρια φορές. Η εταιρεία δημοσίευσε έναν σύνδεσμο για να εγγραφούν περισσότεροι χρήστες και είπε ότι πρόσφατα κυκλοφόρησε μια ενημέρωση για να κάνει τις σημειώσεις να εμφανίζονται πιο γρήγορα κάτω από μια ανάρτηση και εργάζεται για να βελτιώσει την ικανότητά της να βρίσκει αυτόματα και να επισυνάπτει σημειώσεις σε αναρτήσεις που επαναχρησιμοποιούν τα ίδια βίντεο και εικόνες.

Ωστόσο, εκτός από το ότι πρέπει να λάβουν υπόψη αυτές τις σημειώσεις, οι χρήστες μπορεί επίσης να αισθάνονται την ανάγκη να καταβάλουν προσπάθειες για να προσδιορίσουν εάν ένας μη επαληθευμένος λογαριασμός είναι νόμιμος, καθώς το X άρχισε πρόσφατα να χρεώνει για την επαλήθευση και πολλοί χρήστες διστάζουν να πληρώσουν.

Η τακτική Facebook και TikTok

Η Meta Platform, μητρική του Facebook, είπε ότι δημιούργησε ένα κέντρο ειδικών επιχειρήσεων στελεχωμένο με εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που μιλούν άπταιστα εβραϊκά και αραβικά, και εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο για να λάβει μέτρα για το παραβατικό περιεχόμενο και να συντονιστεί με τρίτους για ελέγχους στοιχείων στην περιοχή.

Η TikTok από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι έχει αυξήσει τους πόρους για να αποτρέψει το παραπλανητικό περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της μετριοπάθειας στα εβραϊκά και τα αραβικά, και συνεργάζεται με οργανισμούς ελέγχου στοιχείων.

Γιγαντιαία εκστρατεία παραπληροφόρησης

Το κύμα παραπλανητικού περιεχομένου σχετικά με τον πόλεμο αποτελεί πρόκληση επίσης για εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης με πολύ μεγαλύτερο προσωπικό, είπαν αναλυτές στη Wall Street Journal. Κατά τη διάρκεια των πρώτων 48 ωρών της σύγκρουσης, περισσότεροι από 40.000 λογαριασμοί που συμμετείχαν σε συνομιλίες σχετικά με τη σύγκρουση μεταξύ των X, TikTok και Facebook ήταν ψεύτικοι, σύμφωνα με την εταιρεία Cyabra.

Ορισμένα είχαν δημιουργηθεί περισσότερο από ένα χρόνο νωρίτερα ως προετοιμασία για την εκστρατεία παραπληροφόρησης, είπε η εταιρεία. Τα ψεύτικα προφίλ προσπάθησαν να κυριαρχήσουν στη συζήτηση, διαδίδοντας περισσότερες από 312.000 δημοσιεύσεις και σχόλια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

«Το επίπεδο πολυπλοκότητας, σε συνδυασμό με την κλίμακα των ψεύτικων λογαριασμών και την προετοιμασία που απαιτείται για τη διεξαγωγή εκστρατειών επιρροής σε πραγματικό χρόνο είναι άνευ προηγουμένου για μια τρομοκρατική ομάδα και είναι παρόμοιο με ένα επίπεδο οργάνωσης κρατικού παράγοντα», ανέφερε η Cyabra.

Μια viral ιστορία που εξαπλώθηκε σε διάφορους βαθμούς στο X, το Facebook και το TikTok ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ είχε βομβαρδίσει την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα. Η εκκλησία αρνήθηκε τον ισχυρισμό στη σελίδα της στο Facebook τη Δευτέρα. Μια έρευνα από την ερευνητική ομάδα Bellingcat είπε ότι ορισμένα από τα βίντεο μοιράζονταν νόμιμες πληροφορίες σχετικά με αεροπορικές επιδρομές, αλλά συχνά ήταν συνυφασμένες με ψευδείς ισχυρισμούς.

Το πρόσφατο παρελθόν

Η κάλυψη ενός πολέμου από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει πολλαπλές πιθανές επιπτώσεις – υπάρχει προφανώς το πιθανό τραύμα στους θεατές από τα όσα βλέπουν αλλά υπάρχει και το ζήτημα εξαγωγής κρίσιμων πληροφοριών αλλά και πιθανές αποδείξεις εγκλημάτων πολέμου.

Το 2018, το Facebook έλαβε επαίνους και επικρίσεις για την κατάργηση αναρτήσεων που έδειχναν τη βία που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση κατά της μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγκια στη Μιανμάρ, δήλωσε ο Στάμος, πρώην επικεφαλής ασφαλείας του Facebook.

Η σφαγή στο Christchurch της Νέας Ζηλανδίας που μεταδόθηκε ζωντανά στο Facebook το 2019 οδήγησε σε επενδύσεις σε τεχνολογία ικανές να επισημάνουν την πιθανή βία που μεταδόθηκε σε πραγματικό χρόνο. Ωστόσο, ένα άτομο πρέπει να ελέγξει το περιεχόμενο που έχει επισημανθεί για να καταργηθεί, είπε ο Στάμος, και γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό για τις πλατφόρμες να έχουν ομάδες εποπτείας.

Παλαιστίνιοι μαχητές απείλησαν τη Δευτέρα ότι θα αρχίσουν να εκτελούν κρατούμενους και είπαν ότι αυτό θα γίνει σε ζωντανή μετάδοση. Η απειλή ήρθε μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι προχωρούσε σε μια εντεινόμενη εκστρατεία βομβαρδισμών.

Η πιθανότητα μεγάλου όγκου ζωντανών ή ηχογραφημένων πλάνων εκτελέσεων ομήρων που εμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι υψηλή και θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις πλατφόρμες να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται γρήγορα, δήλωσε στη WSJ ο Ντάρελ Γουέστ, ανώτερος συνεργάτης που επικεντρώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο Ινστιτούτο Brookings. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αφαίρεση του περιεχομένου ή την προσθήκη μιας προειδοποίησης.

«Όταν έχετε μια οργανωμένη προσπάθεια όπως αυτή, θα μπορούσαν να υπάρχουν χιλιάδες άτομα που δημοσιεύουν», είπε. «Θα είναι δύσκολο για τις πλατφόρμες να το αντιμετωπίσουν αυτό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης