Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν έστειλε επιστολή στον CEO της Meta Platforms, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, προτρέποντας τον δισεκατομμυριούχο να είναι «σε εγρήγορση» για την απομάκρυνση της παραπληροφόρησης στις πλατφόρμες της εταιρείας του κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς και ενόψει επερχόμενων εκλογών.

Ο Μπρετόν, αρμόδιος Επίτροπος για την εσωτερική αγορά, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει αύξηση του παράνομου περιεχομένου και της παραπληροφόρησης σε «ορισμένες πλατφόρμες» μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Πώς οι Βρυξέλλες «μπλοκάρουν» την κυκλοφορία του Threads στην Ευρώπη

Υπενθυμίζεται ότι η Meta Platforms κατέχει δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram και το Facebook, καθώς και το Threads, την πλατφόρμα που δημιούργησε η εταιρεία για να ανταγωνιστεί το X του Ίλον Μασκ, πρώην Twitter.

Σύμφωνα με τον πρόσφατα θεσπισμένο νόμο της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες, η Meta είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση και την αφαίρεση παράνομου περιεχομένου, όπως το τρομοκρατικό περιεχόμενο ή η ρητορική μίσους. Η εταιρεία πρέπει επίσης να περιγράψει λεπτομερώς τα πρωτόκολλά της για τον σκοπό αυτό. Η μη συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς γύρω από το παράνομο περιεχόμενο μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα ύψους 6% των ετήσιων εσόδων της εταιρείας.

«Σας καλώ επειγόντως να διασφαλίσετε ότι τα συστήματά σας είναι αποτελεσματικά», γράφει ο Μπρετόν στην επιστολή, ζητώντας από τον Ζάκερμπεργκ να απαντήσει εντός των επόμενων 24 ωρών.

Η απάντηση της Meta Platforms

«Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο, δημιουργήσαμε γρήγορα ένα κέντρο ειδικών επιχειρήσεων που στελεχώθηκε με εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων άριστα ομιλούντων εβραϊκά και αραβικά, για να παρακολουθούμε στενά και να ανταποκρινόμαστε σε αυτή την ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος της Meta στο CNBC.

«Οι ομάδες μας εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να διατηρήσουν τις πλατφόρμες μας ασφαλείς, να αναλάβουν δράση σε περιεχόμενο που παραβιάζει τις πολιτικές μας ή την τοπική νομοθεσία και να συντονιστούν με τρίτους ελεγκτές γεγονότων στην περιοχή για να περιορίσουν τη διάδοση της παραπληροφόρησης. Θα συνεχίσουμε αυτό το έργο καθώς εξελίσσεται αυτή η σύγκρουση», καταλήγει η δήλωση.

Επιστολή και προς τον Ίλον Μασκ

Ο Μπρετόν μοιράστηκε μια παρόμοια επιστολή που απευθυνόταν στον Ίλον Μασκ, ιδιοκτήτη του X, την Τρίτη, η οποία περιείχε επίσης μια αυστηρή προειδοποίηση. Ο Μπρετόν έγραψε ότι το γραφείο του έχει «ενδείξεις» ότι ομάδες διαδίδουν παραπληροφόρηση και «βίαιο και τρομοκρατικό» περιεχόμενο σχετικά με τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς στην πλατφόρμα.

Η επιστολή προς τον Μασκ ήρθε μετά την καταγραφή από πολυάριθμους ερευνητές, ειδησεογραφικούς οργανισμούς και άλλες ομάδες της αύξησης του παραπλανητικού, ψευδούς και αμφισβητήσιμου περιεχομένου στο X που συνέβαλε στη σύγχυση σχετικά με τα γεγονότα.

Χειραγώγηση και deepfakes σε εκλογές

Εκτός από την παραπληροφόρηση γύρω από τη σύγκρουση στο Ισραήλ, ο Μπρετόν έγραψε ότι η ΕΕ είχε λάβει αναφορές για περιεχόμενο χειραγώγησης και deepfakes στις πλατφόρμες της Meta πριν από τις πρόσφατες εκλογές στη Σλοβακία. Είπε ότι η παραπληροφόρηση σχετικά με τις εκλογές λαμβάνεται «εξαιρετικά σοβαρά» στο πλαίσιο της DSA.

Ο Μπρετόν ζήτησε από τον Ζάκερμπεργκ να μοιραστεί λεπτομέρειες σχετικά με το πώς η Meta αντιμετωπίζει τα deepfakes και σημείωσε ότι πλησιάζουν επίσης εκλογές στην Πολωνία, τη Ρουμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο και άλλες χώρες.

«Η DSA είναι εδώ για να προστατεύει την ελευθερία του λόγου από αυθαίρετες αποφάσεις και ταυτόχρονα να προστατεύει τους πολίτες και τις δημοκρατίες μας», έγραψε ο Μπρετόν σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Bluesky, έναν άλλο ανταγωνιστή του X.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης