Η στερλίνα παρέμεινε εντός των πρόσφατων διακυμάνσεών της έναντι του ευρώ και του δολαρίου τη Δευτέρα και ανέκαμψε έναντι του ελβετικού φράγκου, στην αρχή μιας εβδομάδας κατά την οποίαν τα πάντα σημαντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα καθοδηγήσουν περαιτέρω την πορεία των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας.

UBS: Επιστρέφουν οι τιμωροί των ομολόγων;

Η στερλίνα σημείωσε άνοδο 0,07% έναντι του δολαρίου στα 1,2154 δολάρια, διατηρώντας μικρή απόσταση από το χαμηλό εξαμήνου των αρχών Οκτωβρίου στο 1,20535 δολάριο. Η άνοδος ήταν λίγο πιο ήπια έναντι του ευρώ, το οποίο σημείωσε άνοδο 0,1% στις 86,71 πένες.

Οι διακυμάνσεις ήταν πιο δραματικές έναντι του ελβετικού φράγκου, ενός παραδοσιακού παγκόσμιου ασφαλούς καταφυγίου. Το βρετανικό νόμισμα σημείωσε άνοδο 0,23% έναντι του φράγκου τη Δευτέρα, έχοντας σημειώσει πτώση σχεδόν 1% την Παρασκευή, όταν οι επενδυτές μετακινήθηκαν προς το ασφαλές καταφύγιο υπό το φόβο περαιτέρω εξελίξεων στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όταν οι αγορές ήταν κλειστές.

Εν αναμονή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή

Η κύρια μακροοικονομική ανακοίνωση που αναμένεται αυτή την εβδομάδα αφορά τον δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) της Βρετανίας, την Τετάρτη, καθώς και τα στοιχεία για την απασχόληση την προηγούμενη ημέρα.

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τους αριθμούς, καθώς η στερλίνα στηρίχθηκε το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους από τον σταθερά υψηλό πληθωρισμό που οδηγούσε στις προσδοκίες ότι η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) θα συνέχιζε να αυξάνει τα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι άλλες κεντρικές τράπεζες.

Η στερλίνα έχει αποδυναμωθεί τους τελευταίους μήνες καθώς οι αγορές περιόρισαν τις προσδοκίες για συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων, αν και η τιμολόγηση της αγοράς εξακολουθεί να δείχνει περίπου 50% πιθανότητα για μία ακόμη ανοδική κίνηση κατά 25 μονάδες βάσης σε αυτόν τον κύκλο.

Μακριά ακόμα ο στόχος του 2%

Σε όλο τον κόσμο οι αγορές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα δεδομένα που ανακοινώνονται, αντιδρώντας έντονα σε αριθμούς για την οικονομία ή τον πληθωρισμό που δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες.

Ωστόσο, ο επικεφαλής οικονομολόγος της BoE Huw Pill δήλωσε σε εκδήλωση τη Δευτέρα ότι πιστεύει πως οι αγορές εξετάζουν πλέον πολύ βραχυπρόθεσμα την επίδραση των δεδομένων στα επιτόκια της BoE.

Ο Pill δήλωσε επίσης ότι η BoE δεν πρέπει να θεωρήσει ότι ο αγώνας κατά του υψηλού πληθωρισμού έχει τελειώσει απλώς και μόνο επειδή ο ρυθμός αύξησης των τιμών έχει επιβραδυνθεί.

Έχουμε ακόμη αρκετή δουλειά να κάνουμε προκειμένου να επιστρέψουμε στο 2% (ο στόχος της BoE). Και πιθανώς έχουμε κάποια δουλειά να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι, όταν επιστρέψουμε στο 2%, θα το κάνουμε με τρόπο που να είναι βιώσιμος.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες