Από τις αρχές Μαΐου έως τις αρχές Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου αυξήθηκε από 3,3% σε 4,8%, με περίπου το ήμισυ αυτής της αύξησης να σημειώνεται από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι αποδόσεις έχουν μετριαστεί τις τελευταίες ημέρες. Όμως το ερώτημα παραμένει: Επέστρεψαν οι τιμωροί των ομολόγων;

Η UBS στο τελευταίο της ενημερωτικό σημείωμα τονίζει ότι αν και αναγνωρίζει ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο αυξημένης ανησυχίας για τη δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ, θεωρεί ότι οι προοπτικές για τις αποδόσεις των ομολόγων θα εξαρτηθούν περισσότερο από την αναπτυξιακή τροχιά της αμερικανικής οικονομίας παρά από τους φόβους για το ομοσπονδιακό έλλειμμα.

Τα σενάρια

«Κοιτάζοντας το μέλλον, αναμένουμε ότι οι αποδόσεις θα μειωθούν καθώς η ανάπτυξη των ΗΠΑ επιβραδύνεται και η Federal Reserve τελειώνει τη σύσφιγξη και αρχίζει να χαλαρώνει την πολιτική αργότερα το επόμενο έτος. Βλέπουμε τα ομόλογα ως αποτελεσματική αντιστάθμιση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων: Στο σενάριο μας κατά το οποίο η οικονομία των ΗΠΑ εισέρχεται σε ύφεση, αναμένουμε συνολικές αποδόσεις 19% για 10ετή ομόλογα μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους. Στη βασική μας περίπτωση μιας ήπιας οικονομικής προσγείωσης, βλέπουμε τις αποδόσεις των 10 ετών να πέφτουν στο 3,5% και τα 10ετή ομόλογα να επιστρέφουν στο 13%. Βλέπουμε επίσης ανοδικές δυνατότητες στην αγορά μετοχών» σχολιάζει ο Mark Haefele, Chief Investment Officer της UBS Global Wealth Management και προσθέτει: «Τα ομόλογα παραμένουν η προτιμώμενη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων μας. Είμαστε ουδέτεροι στις παγκόσμιες μετοχές συνολικά, αλλά συνεχίζουμε να ευνοούμε τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών».

«Εκφοβισμός»

Στην έκθεσή της UBS θυμίζει τα λόγια του Τζέιμς Κάρβιλ, πολιτικού συμβούλου του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο οποίος είχε δηλώσει κάποτε ότι αν η μετενσάρκωση ήταν πραγματική, θα ήθελε να επιστρέψει ως αγορά ομολόγων γιατί έτσι «μπορείς να εκφοβίσεις τους πάντες».

Ο Κάρβιλ μιλούσε τότε στο πλαίσιο μιας αξιοσημείωτης αύξησης της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ, από περίπου 5% σε λίγο πάνω από 8% μεταξύ Οκτωβρίου 1993 και Νοεμβρίου του 1994, εν μέρει λόγω ανησυχιών για την αύξηση των ομοσπονδιακών δαπανών. Το επεισόδιο έγινε γνωστό ως το Great Bond Massacre.

Ισορροπημένα χαρτοφυλάκια

Η UBS διατηρεί τη άποψη ότι το τρέχον περιβάλλον παραμένει καλό  για τους επενδυτές που έχουν ισορροπημένα χαρτοφυλάκια.

Ο όρος «τιμωροί των ομολόγων» επινοήθηκε τη δεκαετία του 1980 από τον Εντ Γιαρντένι ως εξής: «Αν λοιπόν οι δημοσιονομικές και νομισματικές αρχές δεν ρυθμίζουν την οικονομία, θα το κάνουν οι επενδυτές ομολόγων. Η οικονομία θα οδηγείται από τους αυτόκλητους τιμωρούς στις πιστωτικές αγορές».

Τι θα συμβεί με τις αποδόσεις

Η UBS αναφέρεται στις αποδόσεις των ομολόγων ως συνάρτηση των συνολικών προσδοκιών για την ανάπτυξη και της αντίδρασης της Fed, των προσδοκιών της αγοράς για τον πληθωρισμό, και της δυναμική της προσφοράς και της ζήτησης. Και προβλέπει ότι η ζήτηση θα ανταποκριθεί στην αυξανόμενη προσφορά

Τα ομόλογα είναι ελκυστικά

Το ένα τρίτο των αμερικανικών ομολόγων κατέχονται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των αμοιβαίων κεφαλαίων, συνταξιοδοτικά ταμεία, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και άλλους ιδιώτες, στα οποία σύμφωνα με την UBS η ζήτηση θα παραμείνει ισχυρή.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες των μεγάλων τραπεζών αναμένεται να οδηγήσουν σε αυξημένες αγορές στο μέλλον χρόνια. Βραχυπρόθεσμα, πιστεύουν ότι οι καθοδικές προσαρμογές των τραπεζών στα διαθέσιμά τους σε ομόλογα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank είναι σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωμένες.

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς και η αντισταθμιστική αξία των ποιοτικών ομολόγων

Η ζήτηση για ποιοτικά ομόλογα είναι πιθανό να υποστηριχθεί από υψηλά επίπεδα γεωπολιτικής αβεβαιότητας μετά από την επίθεση της  Χαμάς στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με την έκθεση της UBS η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, θα οδηγούσε σε χαμηλότερες αποδόσεις καθώς οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές