Από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2012, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει διεξάγει μια σαρωτική εκστρατεία για τη βαθιά ριζωμένη κρατική διαφθορά. Πολλές υποθέσεις αφορούν διαφορά και κατάχρηση, άλλες όμως κρύβουν πολιτικά κίνητρα, και σε υψηλά προβεβλημένες υποθέσεις είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς περί τίνος πρόκειται.

Οι υποστηρικτές λένε ότι η πολιτική προωθεί την καθαρή διακυβέρνηση, ενώ οι επικριτές υποστηρίζουν ότι βοηθά τον Σι να εκκαθαρίσει τους πολιτικούς αντιπάλους του.

Κίνα: Πώς οι πλούσιοι μεταφέρουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό

Η τελευταία υπόθεση αφορά πρώην πρόεδρο της Τράπεζας της Κίνας που συνελήφθη επίσημα για ύποπτη διαφθορά, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα, επικαλούμενα τον ανώτατο εισαγγελέα της χώρας, που κοινοποίησε το  Associated Press.

Η κρατική τράπεζα δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι ο 62χρονος Λιου Λιάνγκε, παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου και απομακρύνθηκε από τη θέση του ως αξιωματούχος του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Η ανώτατη αρχή καταπολέμησης της διαφθοράς της Κίνας ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι ο Λιου βρισκόταν υπό έρευνα για εικαζόμενες «σοβαρές παραβιάσεις πειθαρχίας και του νόμου».

Τη Δευτέρα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μετέδωσε ότι η Ανώτατη Λαϊκή Εισαγγελία «έλαβε την απόφαση να συλλάβει τον Λιου Λιάνγκε ως ύποπτο για δωροδοκία και παράνομη χορήγηση δανείων».

Η υπόθεσή του «μεταβιβάστηκε στην εισαγγελία για επανεξέταση και δίωξη… και αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό περαιτέρω επεξεργασία», σύμφωνα με το Xinhua.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή