Αντιμέτωπη με διάφορες προκλήσεις φαίνεται πως βρίσκεται ο ολλανδικός τεχνολογικός κολοσσός ASML, η αξία της οποίας αποτιμάται στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εταιρεία που έχει την έδρα της το Βελντχόβεν, ένα μικρό χωριό στην Ολλανδία κοντά στην πόλη Αϊντχόβεν, και κατασκευάζει μηχανήματα τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν τις μεγάλες εταιρίες ημιαγωγών να παράγουν τσιπ για πολυάριθμες χρήσεις, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι μείωσε τον στόχο μεικτού περιθωρίου κέρδους για το 2022 στο 49%-50%, από 52% που ήταν η αρχική εκτίμησή της.

Διαβάστε επίσης: ASML – Μεγάλη ανατροπή στην παραγωγή τσιπ από τον ολλανδικό κολοσσό

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην αύξηση του κόστους εργασίας και των μεταφορικών, λόγω της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης που πλήττει όλο τον κόσμο.

Ο επικεφαλής της ASML, Πίτερ Γουένινκ χρειάστηκε επίσης να μειώσει το guidance για την αύξηση των εσόδων στο 2022 σε 10% από 20%, λόγω καθυστέρησης στην εκπλήρωση των παραγγελιών πελατών. Αυτά τα προβλήματα βέβαια μπορούν να αντιμετωπιστούν. Ένα μεγαλύτερο ζήτημα είναι η γεωπολιτική.

Διαβάστε επίσης: Ημιαγωγοί – Τα κέρδη και έσοδα των Samsung και STMicro ανεβάζουν τις μετοχές του κλάδου

Στο στόχαστρο των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποτρέψει την πώληση ενός από τα μηχανήματα λιθογραφίας μεγέθους λεωφορείου στην Κίνα και τώρα έβαλαν στο στόχαστρό τους και τις λιγότερο προηγμένες μηχανές βαθιάς υπεριώδους ακτινοβολίας της ASML, σύμφωνα με το Bloomberg.

Να σημειωθεί πάντως ότι τα έσοδα της ΑSML από την Κίνα ήταν λίγο πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2022, αντιστοιχώντας σε λιγότερο από το 10% των συνολικών πωλήσεών της που ανέρχονται σε 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ολλανδική εταιρεία ASML, μια από τις πιο ισχυρές μετοχές της Ευρώπης, εργάζεται πάνω σε μια νέα έκδοση ενός μηχανήματος λιθογραφίας πολύ ισχυρής υπεριώδους ακτινοβολίας (EUV), που χρησιμοποιείται για τη χάραξη διατάξεων σε επιφάνειες πυριτίου που αποτελούν τα πιο προηγμένα τσιπ στον κόσμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Apple: Πού και πότε θα «αποκαλύψει» την στρατηγική για την ΑΙ
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πού και πότε θα «αποκαλύψει» η Apple την στρατηγική για την ΑΙ

To tech event προσελκύει παραδοσιακά το ενδιαφέρον πελατών και συνεργατών της Apple σε όλο τον κόσμο, όπως και της παγκόσμιας αγοράς και του τεχνολογικού κλάδου λόγω των καινοτομιών που παρουσιάζονται εκεί