Πριν από δύο μήνες, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Foxconn Τέρι Γκου ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος της Ταϊβάν, κομπορρημονούσε ότι η Κίνα, όπου παράγει τα iPhone η Apple, δεν μπορούσε να αγγίξει τον ίδιο ή την εταιρεία του.

Τότε έλεγε ότι ακόμη και αν η Κίνα απειλούσε να του κατάσχει όλα τα εργοστάσια και περιουσιακά στοιχεία δεν θα υπέκυπτε και δεν μπορεί να απειληθεί, επιμένοντας ότι τα επιχειρηματικά του συμφέροντα δεν θα τον έκαναν υπόχρεο της Κίνας.

Τώρα, το Πεκίνο «βλέπει» την μπλόφα του.

Σύμφωνα με το Financial Review, οι φορολογικοί επιθεωρητές έβαλαν στο μικροσκόπιο θυγατρικές της Foxconn σε δύο κινεζικές επαρχίες και ερευνούν τη χρήση γης από εταιρείες του ομίλου σε άλλες δύο, σε μια συντονισμένη έρευνα μεγάλης κλίμακας που στελέχη και κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Ταϊβάν λένε ότι προμηνύει καταστολή με πολιτικά κίνητρα.

Ξυπνά μνήμες από το πώς το Πεκίνο εκθρόνισε έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της Κίνας: τον Τζακ Μα, τον ιδρυτή του γίγαντα του Διαδικτύου Alibaba.

Όταν ο Μα επέκρινε τις πολιτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας πριν από τρία χρόνια, οι ρυθμιστικές αρχές κινήθηκαν εναντίον της εταιρείας χρηματοοικονομικής τεχνολογίας Ant Group. Η αντίδραση ανάγκασε τον Μα να αποσυρθεί από τις επιχειρήσεις του. Αυτό επεκτάθηκε σε μια εκστρατεία πειθαναγκασμού του ιδιωτικού τομέα της Κίνας.

Το μήνυμα, όπως και με τον Μα, είναι σαφές: δεν πρέπει να απειλείτε την εξουσία και τα πολιτικά συμφέροντα των ηγετών.

Στις τρεις ημέρες από τότε που η Κίνα δημοσιοποίησε τις έρευνες, η Hon Hai Precision Industry, η ναυαρχίδα της εισηγμένης στην Ταϊβάν εταιρείας του ομίλου, έχασε περισσότερο από το 5% της αξίας της.

Οι αναλυτές είπαν ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει ορόσημο στη σχέση της Κίνας με τους διεθνείς επενδυτές. Η Foxconn, η μεγαλύτερη ξένη εταιρεία στην Κίνα, βοήθησε τη χώρα να γίνει ο κύριος κόμβος παραγωγής στον κόσμο τα τελευταία 30 χρόνια. Τώρα, έχει παγιδευτεί από γεωπολιτικές δυνάμεις που ξετυλίγουν την παγκόσμια οικονομική τάξη.

Αποπαγκοσμιοποίηση

«Έχουμε μπει στην εποχή της αποπαγκοσμιοποίησης, όπου οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού αντικαθίστανται από περιφερειακές», δήλωσε στο Financial Review ο Λιου Μενγκ-τσουν, ειδικός στην κινεζική οικονομία και τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των Στενών στο Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας Chung-Hua, μια κυβερνητική δεξαμενή σκέψης στην Ταϊπέι.

Η Foxconn και οι άλλες ταϊβανέζικες εταιρείες που κατασκευάζουν τη μερίδα του λέοντος των ηλεκτρονικών gadget στον κόσμο «δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν την Κίνα ως κύρια βάση παραγωγής επειδή οι ξένοι πελάτες τους απαιτούν να βρίσκονται στη Νοτιοανατολική Ασία, το Μεξικό και αλλού», είπε ο Λιου.

Αυτές οι δυνάμεις διαλύουν επίσης τον περίπλοκο ιστό οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, που δημιουργήθηκε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ακόμη και όταν οι δύο χώρες απομακρύνονται περαιτέρω πολιτικά.

Η ανάγκη της Κίνας για επενδύσεις και ο ανταγωνισμός μεταξύ διαφορετικών επαρχιών, έδωσαν στην Ταϊβάν, και στον ιδρυτή της Foxconn, μόχλευση και επιρροή.

«Η Κίνα έπρεπε να κανακεύει τη Foxconn γιατί θα μπορούσε να αναβαθμίσει ή να υποβαθμίσει την ανάπτυξη μιας περιοχής», είπε ο Τσεν. «Όταν ο Γκου επισκεπτόταν κάποια πόλη ή επαρχία ως πιθανή τοποθεσία επένδυσης, ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης θα έπρεπε συχνά να διαπραγματευτεί για ένα ή δύο χρόνια και να προσφέρει γενναιόδωρα κίνητρα πριν ο Γκου αποφασίσει».

Αυτή η δύναμη έχει χαθεί. Ο Τσάο Τσουν-σαν, ένας βετεράνος μελετητής της Κίνας που συμβούλεψε τους τέσσερις τελευταίους προέδρους της Ταϊβάν για τις σχέσεις με την Κίνα, είπε ότι η συμβιωτική σχέση μεταξύ των ταϊβανέζικων και των κινεζικών εταιρειών είχε γίνει ανταγωνιστική.

Στο παρελθόν, η Κίνα χρειαζόταν εταιρείες της Ταϊβάν για να παρέχουν τεχνογνωσία διαχείρισης, χρήματα, τεχνολογία. Τώρα η Κίνα τα έχει όλα αυτά, επομένως οι εταιρείες της Ταϊβάν δεν μπορούν πλέον να ελπίζουν σε προνομιακή μεταχείριση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή