Υποχωρεί η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ εν αναμονή της απόφασης της Federal Reserve για τα επιτόκια.

Η απόδοση του μειώθηκε κατά 9 μονάδες βάσης στο 4,782% και του 2ετούς ομολόγου κατά περίπου 7 μονάδες βάσης στο 5,002%.

Πετρέλαιο: Διστακτικά μεν, ανοδικά δε οι τιμές

Η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Οκτώβριο. Ο δείκτης μεταποίησης ISM υποχώρησε στο 46,7 τον περασμένο μήνα, από 49 τον Σεπτέμβριο και κάτω από την εκτίμηση του Dow Jones για 49,2. Η έρευνα για τις θέσεις εργασίας και τον κύκλο εργασιών έδειξε ότι οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν ελαφρά τον Σεπτέμβριο. Οι διαθέσιμες θέσεις ανήλθαν στα 9,55 εκατομμύρια, πάνω από την εκτίμηση του FactSet για 9,5 εκατομμύρια. Το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε λεπτομέρειες σχετικά με τις επερχόμενες πωλήσεις ομολόγων καθώς αυξάνονται οι φόβοι για το φορτίο χρέους της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Το σχέδιο φαινόταν να είναι σύμφωνο με αυτό που περίμεναν οι έμποροι, με το υπουργείο Οικονομικών να σχεδιάζει να δημοπρατήσει χρέος 112 δισεκατομμυρίων δολαρίων την επόμενη εβδομάδα.

Όσον αφορά τα στοιχεία, η έκθεση της ADP για τις μεταβολές στην απασχόληση τον Οκτώβριο έδειξε αύξηση των μισθοδοτούμενων στον ιδιωτικό τομέα κατά 113.000. Τα στοιχεία σηματοδότησαν αύξηση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, αλλά ήταν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις του Dow Jones για 130.000.

Με το βλέμμα στη Fed

Οι επενδυτές αναμένουν ευρέως ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια την Τετάρτη και αναζητούν τις οδηγίες που εκδίδονται παράλληλα με την απόφαση για τα επιτόκια και τα σχόλια του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ για ενδείξεις σχετικά με τις προοπτικές πολιτικής.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Πάουελ επανέλαβε τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%, λέγοντας ότι παρά την κάποια πρόοδο, ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά υψηλός. Ο πιο πρόσφατος δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος ήταν για τον Σεπτέμβριο, έδειξε αύξηση 3,7% σε ετήσια βάση.

Πολλοί επενδυτές ελπίζουν σε μηνύματα από τη Fed την Τετάρτη ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων που ξεκίνησε στις αρχές του 2022 έχει φτάσει στο τέλος του. Διάφοροι αξιωματούχοι της Fed έχουν υποδείξει ότι παράγοντες όπως οι υψηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, οι οποίες τείνουν να συσφίγγουν τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες, διευκολύνοντας έτσι την οικονομία, σημαίνουν ότι τα επιτόκια μπορεί να μην χρειαστεί να ανέβουν άλλο.

Οι αγορές θα αναζητήσουν επίσης από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής υποδείξεις σχετικά με το πόσο καιρό τα επιτόκια θα παραμείνουν πιθανότατα αυξημένα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές