Επενδύσεις στο Βιετνάμ σχεδιάζουν ολλανδικές εταιρείες ημιαγωγών και προμηθευτές, καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρείες της Δύσης επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα. Αιτία, οι αυανόμενες εμπορικές εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Δύσης οι οποίες έχουν περιορίσει τις πωλήσεις των πιο προηγμένων τσιπ της Ολλανδίας στην Κίνα.

Apple: Αποκαλυπτήρια για νέα laptop, iMac και νέα πιο ισχυρά τσιπ

Περίπου δώδεκα από τις σχεδόν 30 επιχειρήσεις που συνόδευαν τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε σε επίσκεψή του στο Ανόι ήταν εκπρόσωποι εταιρειών τσιπ ή προμηθευτές εταιρειών ημιαγωγών, σύμφωνα με τον κατάλογο της αντιπροσωπείας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης η BE Semiconductor Industries (Besi), μια ολλανδική εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού τσιπ, ανακοίνωσε ότι έλαβε έγκριση για να πραγματοποιήσει μια αρχική επένδυση ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων για τη μίσθωση ενός εργοστασίου στο νότιο τμήμα της χώρας.

Η επένδυση της Besi αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, με σχέδια για την κατασκευή δικού της εργοστασίου στο Βιετνάμ μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, δήλωσε στο Reuters ο αντιπρόεδρος της εταιρείας για τις παγκόσμιες δραστηριότητες, Henk Jan Poerink.

Έρχονται και άλλες επενδύσεις

Ο Ρούτε δήλωσε ότι είναι βέβαιος πως θα ακολουθήσουν και άλλες ολλανδικές εταιρείες και προμηθευτές τσιπ, σημειώνοντας το μέγεθος της επιχειρηματικής αντιπροσωπείας που τον συνοδεύει.

Ο Poerink δήλωσε ότι την Besi θα ακολουθήσουν και άλλες ολλανδικές εταιρείες για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος ημιαγωγών στο Βιετνάμ, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον δύο άλλες εταιρείες της αντιπροσωπείας σχεδιάζουν να επενδύσουν.

Αρνήθηκε να τις κατονομάσει, αλλά πρόσθεσε ότι μια άλλη που δεν συμμετείχε στην αποστολή, η VDL Enabling Technologies Group, είχε επίσης αποφασίσει να επενδύσει στη χώρα.

Ο αντιπρόεδρος της Besi σημείωσε ότι κύριος λόγος της επένδυσης στο Βιετνάμ ήταν η εταιρεία να έρθει πιο κοντά στους πελάτες της, που αποτελούν κορυφαίους παίκτες στον τομέα των ηλεκτρονικών και των ημιαγωγών.

Το Βιετνάμ φιλοξενεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο συναρμολόγησης τσιπ της Intel και είναι επίσης σημαντικός κόμβος παραγωγής για τους κολοσσούς της Νότιας Κορέας Samsung και LG.

«Λιγότερη στήριξη στην Κίνα», το νέο δόγμα

Ο Poerink δήλωσε ότι η στρατηγική της εταιρείας συνεπάγεται λιγότερη στήριξη στην Κίνα, όπου ωστόσο συνέχισε να αναπτύσσεται, αλλά μόνο για να εξυπηρετήσει την αναπτυσσόμενη κινεζική αγορά.

Είπε ότι σχεδίαζε να μεταφέρει ορισμένες δραστηριότητες από την Κίνα στο Βιετνάμ, σύμφωνα με ό,τι έκαναν οι πελάτες της Besi.

Άλλοι αξιωματούχοι ανέφεραν παρόμοιους λόγους για το ενδιαφέρον των ολλανδικών εταιρειών για το Βιετνάμ, ιδίως καθώς αυξάνονται οι εμπορικοί περιορισμοί και κορυφαίες εταιρείες, όπως η εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού τσιπ ASML , δεν μπορούν πλέον να πωλούν τα πιο προηγμένα μηχανήματά τους στο Πεκίνο.

Ορισμένες από τις εταιρείες που συνοδεύουν τον Ρούτε είναι προμηθευτές της ASML, αλλά η εταιρεία δεν έστειλε εκπρόσωπο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή