Αντιφατικά μηνύματα εκπέμπει ο επιχειρηματικός κόσμος, σκιαγραφώντας τις προοπτικές που δημιουργούνται στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με έρευνα της Grant Thornton, από τη μία πλευρά οι Έλληνες επιχειρηματίες εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι για τις προοπτικές της οικονομίας και των επιδόσεων των επιχειρήσεων τους, αλλά την ίδια στιγμή αναφέρουν ότι έχουν αρχίσει να πατάνε «φρένο» στις επενδύσεις λόγω του γενικότερου διεθνούς κλίματος.

Η ενισχυμένη αισιοδοξία για το ελληνικό οικονομικό περιβάλλον, αποτυπώνεται και στην προσδοκία για αύξηση των εσόδων, την οποία συμμερίζονται οι 7 στους 10 επιχειρηματίες, σύμφωνα με έρευνα της Grant Thorton. Θετικό επίσης στοιχείο ότι φέτος οι 7 στους 10 σε σχέση με 6 στους 10 πέρυσι είναι αισιόδοξοι και για την κερδοφορία της επιχείρησής τους, ενώ αναφορικά με την απασχόληση οι μισοί προσδοκούν αύξηση.

Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι η προσδοκία για αύξηση των μισθών τους επόμενους μήνες έχει γίνει ακόμα πιο έντονη και φαίνεται ότι και επιχειρήσεις οι οποίες έως τώρα ανέβαλλαν τις αυξήσεις αυτές, εκτιμούν ότι πλέον θα πρέπει να προβούν σε τέτοιες ενέργειες όχι μόνο ως αποτέλεσμα του γενικότερου αιτήματος που υπάρχει λόγω πληθωρισμού αλλά και για να κρατήσουν το ήδη υπάρχον προσωπικό και να προσελκύσουν ταλέντο.

Παρόλα αυτά, η αισιοδοξία για αύξηση των εξαγωγών βαίνει μειούμενη, γεγονός που προξενεί προβληματισμό αναλογιζόμενοι τον προσανατολισμό που πρέπει να έχουν σήμερα οι δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα υποδηλώνει έλλειψη ανταγωνιστικότητας στις εκτός συνόρων αγορές.

Αύξηση μισθών

Στρατηγικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων

Πιθανά εμπόδια στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων

Αναφορικά με τα θέματα που προβληματίζουν για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων τους επόμενους 12 μήνες, παρατηρούμε ότι η αύξηση του κόστους και η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών παραμένουν ως βασικότερο εμπόδιο, αλλά με μειούμενη ένταση γεγονός που αποδίδεται κυρίως στο ότι ο σχετικός κίνδυνος έχει ωριμάσει πλέον περισσότερο εντός των επιχειρήσεων σε σχέση με πέρυσι. Αντίθετα έντονος πλέον αναδεικνύεται ο προβληματισμός για την άνοδο των επιτοκίων, ενώ η εύρεση του κατάλληλου προσωπικού συνεχίζει να απασχολεί έντονα τη 1 στις 3 επιχειρήσεις.
Ενθαρρυντικό στοιχείο, ότι η αβεβαιότητα που συνδεόταν με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας έχει μειωθεί πλέον σημαντικά ενώ και οι ανησυχίες για τις δυσχέρειες στην εφοδιαστική αλυσίδα δείχνουν να μειώνονται.
Η Κλιματική αλλαγή και οι κυβερνοεπιθέσεις ανησυχούν έντονα μόνο 2 στις 10 επιχειρήσεις, ενώ ο προβληματισμός για γεωπολιτικούς κινδύνους που φαίνεται να μειώνεται, μάλλον θα πρέπει να επαναξιολογηθεί υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Αύξηση κόστους παραγωγής και τιμολογιακή πολιτική επιχειρήσεων

Όπως διαπιστώσαμε, η αύξηση του κόστους παραγωγής και εν γένει των τιμών συνεχίζουν να αποτελούν τους σημαντικότερους περιοριστικούς παράγοντες ανάπτυξης σήμερα.

Παρά το γεγονός ότι στο εσωτερικό ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έχει μειωθεί από το 11% πέρυσι στο 2,5%, η άνοδος των τιμών των α΄υλών παγκοσμίως συνεχίζει να προβληματίζει. Ως αποτέλεσμα, 6 στους 10 Έλληνες επιχειρηματίες συνεχίζουν να δηλώνουν ότι θα αυξηθεί το κόστος παραγωγής τους. Οι 2 στους 10 δηλώνουν ότι η αύξηση αυτή θα είναι σημαντική και θα υπερβεί το 10%.

Στις επιχειρήσεις που αναμένεται αύξηση του κόστους παραγωγής, οι 8 στις 10 δηλώνουν ότι την αύξηση αυτή θα την ενσωματώσουν στις τιμές των προϊόντων τους. Ακόμα και στις επιχειρήσεις που δεν αναμένουν αύξηση του κόστους τους, οι 2 στις 10 δηλώνουν ότι θα προβούνε σε αύξηση των τιμών τους, ενώ ακόμα και ένα 10% των επιχειρήσεων που μπορεί να δούνε το κόστος τους να μειώνεται, μόνο οι μισές από αυτές αναμένεται να μειώσουν τις τιμές τους.

Συνολικά, οι 6 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αναμένεται να αυξήσουν τις τιμές τους, ενώ μόνο 1 στις 10 ενδέχεται να προβεί σε μείωση τιμών.

Πρωτοβουλίες ESG και θέματα κυβερνοασφάλειας

Όπως παρουσιάστηκε παρά την ένταση των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής, οι σχετικοί προβληματισμοί αποτελούν βασική ανησυχία μόνο στις 2 από τις 10 επιχειρήσεις με μειούμενη τάση. Αυτό αποδεικνύεται και στην ολοένα μειούμενη διάθεση για επένδυση στους πυλώνες ESG.
Παράλληλα είναι χαρακτηριστικό ότι για τον κίνδυνο κυβερνοεπίθεσης μόνο οι 2 στους 10 δηλώνουν ανησυχία με την τάση επίσης να βαίνει μειούμενη.

Εκτιμήσεις για πραγματοποίηση επενδύσεων

Παρά τις προσδοκίες ανάπτυξης, η αβεβαιότητα εξέλιξης των τιμών, ο προβληματισμός για την άνοδο του κόστους παραγωγής αλλά και η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων αποτυπώνεται έντονα στη μειωμένη διάθεση για επενδύσεις.

Εντάσεως κεφαλαίου επενδύσεις, όπως σε γη, κτίρια και μηχανήματα, φαίνεται να σχεδιάζονται από ολοένα και λιγότερες επιχειρήσεις, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η επένδυση σε τεχνολογία και ψηφιακό μετασχηματισμό, δείχνει να επιβραδύνεται και να σχεδιάζεται από 5 στις 10 επιχειρήσεις σε σχέση με 6 στις 10 πέρυσι.

Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Στις δυσκολίες στα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων που προκαλεί η ραγδαία άνοδος των επιτοκίων, τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) μπορούνε να αποτελέσουνε την απάντηση και να ενισχύσουν την τάση για κεφαλαιουχικές επενδύσεις. Εντούτοις αυτό φαίνεται να το αναγνωρίζουν μόνο οι 3 στους 10 Έλληνες επιχειρηματίες, με την τάση να βαίνει μειούμενη σε σχέση με πέρυσι.

Παράλληλα προκαλεί προβληματισμό ότι και από αυτούς που δηλώνουν ότι θα κάνουνε χρήση των κεφαλαίων του ΤΑΑ μόνο οι 3 στους 10 είναι είτε σε στάδιο προετοιμασίας του σχετικού πλάνου είτε σε στάδιο υποβολής σε σχέση με 4 στους 10 πέρυσι, παρά το γεγονός ότι πλέον οι συνθήκες είναι και πιο ώριμες αλλά και ο αντίκτυπος της αύξησης των επιτοκίων έχει αποτυπωθεί πιο έντονα.

Από όσους θεωρούν ότι θα εκμεταλλευτούν το ΤΑΑ, τα ψηφιακά έργα φαίνεται να είναι αυτά που θα επικεντρωθούν οι περισσότερες επιχειρήσεις (5 στις 10) ενώ στους υπόλοιπους πυλώνες κατευθύνονται οι 3 στους 10 κατά μέσο όρο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις