Στην αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου για ανέγερση κοινωνικών κατοικιών προχωρά η κυβέρνηση. Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης  το έργο «κοινωνική στέγαση για τις πλέον ευάλωτες ομάδες – Δήμος Αθήνας», συνολικού προϋπολογισμού 1.032.114 ευρώ.

Το έργο αφορά στην ανακαίνιση αδρανούς στεγαστικού αποθέματος του Δήμου Αθηναίων και στην ένταξή του σε ένα δίκτυο οικονομικά προσιτής κατοικίας με στόχο την παροχή στεγαστικής υποστήριξης σε ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού που βρίσκονται σε στεγαστική επισφάλεια.

Αντιπλημμυρικά έργα: Πότε θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και στο ΠΔΕ

Υπουργείο ευθύνης και χρηματοδότησης του έργου είναι το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και φορείς υλοποίησης η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών Αναπτυξιακή Α.Ε. ΟΤΑ και ο Δήμος Αθηναίων.

Την ίδια στιγμή, στη Βουλή, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παύλου Γερουλάνου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα στέγαση και εργασία για άστεγους και ευάλωτες ομάδες στο οποίο έχουν ενταχθεί 431 νοικοκυριά και 685 συμπολίτες και στο πρόγραμμα «Κάλυψη» στο οποίο συμμετέχουν 46 Δήμοι.

Σύμφωνα με την κυρία Ζαχαράκη το επόμενο διάστημα θα «τρέξει» πρόγραμμα κοινωνικής αντιπαροχής για την αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου προς ανέγερση κοινωνικών κατοικιών και παροχής κινήτρων σε ιδιοκτήτες κλειστών διαμερισμάτων.

ΕΣΠΑ και τις πλημμύρες

Στο μεταξύ, αγώνα δρόμου για τη γρήγορη απορρόφηση πόρων από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ προκειμένου να «τρέξουν» τα πρώτα έργα για τη στήριξη των περιοχών που επλήγησαν τόσο από τις πλημμύρες όσο και από τις καταστροφές κάνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Ειδικότερα, έργα θα διατεθούν στη στήριξη των περιοχών, που έχουν υποστεί ζημίες από φυσικές καταστροφές. Οι πόροι, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, αφορούν στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (επιπλέον 686 εκατ. ευρώ προστέθηκαν) και τα δύο ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 2,25 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας, από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα διατεθούν σε έργα υποδομών, εκ των οποίων 420 εκατ. ευρώ σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, περί τα 180 εκατ. ευρώ για την στήριξη του σιδηρόδρομου και 86 εκατ. ευρώ στις περιφέρειες της Ροδόπης και του Έβρου, κυρίως σε αντιδιαβρωτικά έργα ενόψει του χειμών, ενώ 86 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε Έβρο και Ροδόπη κυρίως για έργα αντιδιαβρωτικά. Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, τα έργα αυτά θα γίνουν με ειδικές διαδικασίες, ώστε να προχωρήσουν άμεσα και για το σκοπό αυτό έχει ψηφιστεί σχετική διάταξη στην Βουλή.

Αξίζει να σημειωθεί πως το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε τη διανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης σε έργα αντιμετώπισης των καταστροφών.

Ειδικότερα, προστέθηκαν έργα 686 εκατ. ευρώ για Θεσσαλία και ένα τμήμα για τον Έβρο

  • 420 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση οδικού δικτύου και σε γέφυρες
  • 180 εκατ. ευρώ για το σιδηροδρομικό δίκτυο
  • 86 εκατ. ευρώ για Έβρο και Ροδόπη κυρίως έργα αντιδιαβρωτικά που πρέπει να γίνουν πριν τον χειμώνα
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ταμείο Ανάκαμψης